Jimmy Iovine geeft duidelijkheid over zijn toekomst bij Apple

Door: Jan de Raab - 6 reacties

Over Jimmy Iovine gingen de laatste tijd de wildste geruchten. Zo zou de medeoprichter van Beats Apple volledig de rug hebben toegekeerd. De waarheid is echter net even anders.

De oud-platenbaas zegt tegen The Wall Street Journal vanaf medio augustus een adviserende rol op zich te nemen. Wat die rol precies inhoudt, blijft onduidelijk. Iovine wil “meer tijd met zijn gezin doorbrengen, terwijl hij Apple-topman Eddy Cue zal bijstaan.”

Music Executive

Iovine is een van de weinige overgebleven ‘music executives’ die Apple verwelkomde bij de overname van Beats Electronics in 2014. Het originele team bestond naast Iovine uit onder andere Ian Rogers, Dr. Dre (André Young) en Trent Reznor. De laatste drie hebben het concern inmiddels verlaten. Naast Iovine blijft Luke Wood aan als Chief Operating Officer van de hardware-tak va Beats.

Zane Lowe Jimmy Iovine
Apple’s radioman Zane Lowe (links) samen met artiest Pharrell Williams (midden) en Jimmy Iovine (rechts) – Klik/tap voor groter.

Iovine speelde een belangrijke rol bij het laten groeien van Apple Music. Mede door zijn inzet kreeg het merk artistieke geloofwaardigheid en konden deals met artiesten worden gesloten. De oud-platenbaas was ook de meest excentrieke Apple-topman. Zo voorspelde hij glashard de ondergang van Spotify in een interview.

Leegloop bij Beats na overname

Hoewel Iovine geen reden heeft gegeven voor zijn aftreden als het hoofd van Apple Music, speculeert de krant erop los. Zo wordt gesuggereerd dat er sprake is van verschillende bedrijfsculturen. Beats richt zich vooral op de kwaliteit van muziek, terwijl Apple vooral de massa wil bereiken. De verantwoordelijkheid van Iovine was het onderhouden van relaties met artiesten en creatievelingen, terwijl andere executives meer met technische aspecten bezig waren.

Dat Iovine in augustus stopt, is geen toeval. De Apple-aandelen die hij bij de overname van Beats kreeg, worden dan zijn eigendom. De mogelijk is dus aanwezig dat de muziekman besluit zijn aandelen te verkopen en gaat genieten van zijn vermogen.

Beats Music
Beats Music was de voorloper van Apple Music – klik/tap voor groter.

Apple Music haalt Spotify in

Onder leiding van Iovine is Apple Music behoorlijk gegroeid. Het is op Spotify na de meest populaire muziekstreamingdienst ter wereld, met momenteel 50 miljoen abonnees.

Jimmy Iovine steps back from daily involvement in Apple Music

Reacties

6 reacties
 • Profielfoto
  lukker234

  Ik denk dat er een fout is gemaakt want de persoon in het midden is niet Pharrell Williams maar Larry Jackson zoals op de site van Billboard wordt aangegeven

 • Profielfoto
  rcheduke

  Er staat een schrijffout, i.p.v. “terwijl Apple vooral de Massa wil bereiken” moet het zijn “terwijl Apple vooral de Kassa wil bereiken”

 • Profielfoto
  koen

  Kijk eens aan, twee aspirant redacteuren!

 • Profielfoto
  Maikelw

  Apple Music haalt Spotify in

   

  Nog niet, nog lang niet.

 • Profielfoto
  steveb

  ik vind dat apple wat rare spelletjes speelt met al hun merken

  sommige zijn duidelijk
  telefoon     =  iphone
  tablet         = ipad
  alles van computers  =   mac…

  maar als het om muziek draait zie ik nergens een duidelijke lijn.
  speakers   = home pod by apple
  oortjes       = beats en apple
  muziek       = iPod    (ja hij bestaat nog)
  apple music  EN itunes

  waarom zit niet alles wat hardware muziek is bij beats?

   

   

   

 • Profielfoto
  neuerburg

  Beats richt zich vooral op de kwaliteit van muziek.
  Daar merk ik helemaal niks van. Ik heb van die beats maar geluidskwaliteit is ver onder de maat. Te veel (wollige) bas en te weinig definitie in het midden.