Jan de Raab
Jan de Raab Apple Inc. 23 mei 2018

Jimmy Iovine geeft duidelijkheid over zijn toekomst bij Apple

Over Jimmy Iovine gingen de laatste tijd de wildste geruchten. Zo zou de medeoprichter van Beats Apple volledig de rug hebben toegekeerd. De waarheid is echter net even anders.

De oud-platenbaas zegt tegen The Wall Street Journal vanaf medio augustus een adviserende rol op zich te nemen. Wat die rol precies inhoudt, blijft onduidelijk. Iovine wil “meer tijd met zijn gezin doorbrengen, terwijl hij Apple-topman Eddy Cue zal bijstaan.”

Music Executive

Iovine is een van de weinige overgebleven ‘music executives’ die Apple verwelkomde bij de overname van Beats Electronics in 2014. Het originele team bestond naast Iovine uit onder andere Ian Rogers, Dr. Dre (André Young) en Trent Reznor. De laatste drie hebben het concern inmiddels verlaten. Naast Iovine blijft Luke Wood aan als Chief Operating Officer van de hardware-tak va Beats.

Apple’s radioman Zane Lowe (links) samen met artiest Pharrell Williams (midden) en Jimmy Iovine (rechts) – Klik/tap voor groter.

Iovine speelde een belangrijke rol bij het laten groeien van Apple Music. Mede door zijn inzet kreeg het merk artistieke geloofwaardigheid en konden deals met artiesten worden gesloten. De oud-platenbaas was ook de meest excentrieke Apple-topman. Zo voorspelde hij glashard de ondergang van Spotify in een interview.

Leegloop bij Beats na overname

Hoewel Iovine geen reden heeft gegeven voor zijn aftreden als het hoofd van Apple Music, speculeert de krant erop los. Zo wordt gesuggereerd dat er sprake is van verschillende bedrijfsculturen. Beats richt zich vooral op de kwaliteit van muziek, terwijl Apple vooral de massa wil bereiken. De verantwoordelijkheid van Iovine was het onderhouden van relaties met artiesten en creatievelingen, terwijl andere executives meer met technische aspecten bezig waren.

Dat Iovine in augustus stopt, is geen toeval. De Apple-aandelen die hij bij de overname van Beats kreeg, worden dan zijn eigendom. De mogelijk is dus aanwezig dat de muziekman besluit zijn aandelen te verkopen en gaat genieten van zijn vermogen.

Beats Music was de voorloper van Apple Music – klik/tap voor groter.

Apple Music haalt Spotify in

Onder leiding van Iovine is Apple Music behoorlijk gegroeid. Het is op Spotify na de meest populaire muziekstreamingdienst ter wereld, met momenteel 50 miljoen abonnees.

Reageer op artikel:
Jimmy Iovine geeft duidelijkheid over zijn toekomst bij Apple
Sluiten