Raymon Mens
Raymon Mens Apple Inc. 7 mei 2018

iPhone X aan top: populairste smartphone ter wereld

Het kan snel gaan. Twee weken terug was de iPhone X nog d-o-o-m-e-d omdat Apple minder bestellingen bij leveranciers van componenten plaatste. Nu is het echter de populairste smartphone ter wereld. Dat claimt Strategy Analytics in ieder geval op basis van cijfers over het eerste kwartaal van 2018.

Volgens de marktonderzoekers werden in het eerste kwartaal wereldwijd 345 miljoen smartphones verkocht. Met 16 miljoen verkochte exemplaren was de iPhone X het meest succesvol. In het Android-kamp scoorde de Xiaomi Redmi 5A en de Samsung Galaxy S9 Plus.

Apple domineert toplijst met iPhone X

Opvallend is dat Apple de top 6 met meest verkochte toestellen in het afgelopen kwartaal domineert. De inmiddels meer dan een jaar oude iPhone 7 werd toch meer verkocht dan de gloednieuwe Samsung Galaxy S9 Plus. Eerlijk is eerlijk, de Galaxy S9 was niet het hele eerste kwartaal te koop dus de cijfers kunnen iets vertekend zijn.


Ook opmerkelijk is dat de iPhone X wel voor meer fragmentatie zorgde. In het eerste kwartaal van vorig jaar verkocht Apple 21,5 miljoen iPhone 7-exemplaren. De iPhone X moet nu marktaandeel delen met met de eveneens nieuwe iPhone 8 en iPhone 8 Plus.

Prima kwartaal ondanks doemroepers

Het afgelopen kwartaal was voor Apple een prima kwartaal. Hoewel de iPhone-maker zelf nooit verkoopcijfers per model geeft, maken marktonderzoekers aan de hand van andere data vaak een vrij accurate schatting. In het eerste kwartaal van 2018 verkocht Apple in totaal 52,2 miljoen iPhones. Een stijging van 3 procent tegenover vorig jaar.

Analisten riepen eerder juist dat de verkoop tegen zou vallen en dat Apple’s leveranciers hun productie terug moesten schalen. De geschiedenis lijkt zich op dit punt te herhalen, want Tim Cook zei al in 2013 dat het feit Apple minder onderdelen afneemt bij een bepaalde leverancier, niet wil zeggen dat de verkoop in het slop zit. Hij reageerde toen op berichten over de iPhone 5 die slecht zou verkopen. Toen bleek dat ook niet waar.

Klik/tap voor groter.
Reageer op artikel:
iPhone X aan top: populairste smartphone ter wereld
Sluiten