Jan de Raab
Jan de Raab Nieuws 30 mei 2018

‘Vanaf 2019 alle iPhones met OLED-scherm’

De iPhone X is de eerste iPhone met een OLED-scherm, maar daar blijft het niet bij. Twee van de drie iPhone-modellen die gepland zijn voor lancering in september dit jaar, hebben ook een OLED-scherm. Het gaat om een tweede generatie iPhone X en een ‘iPhone X Plus‘. De goedkoopste optie is naar verluidt een nieuw 6,1-inch model met een LCD-scherm.

Het lijkt erop dat het LCD-scherm in 2019 verdwijnt. Volgens het Koreaanse ET News is Apple gestart met het plannen van de iPhone-lineup voor 2019 en is besloten om OLED-technologie in alle iPhones te gebruiken. De site baseert zich op een Apple-functionaris die is gedetacheerd bij een fabrikant van schermen.

‘Overgang naar OLED in 2019 voltooid’

Er gaan al langer geruchten over nieuwe schermtechnologie├źn, maar nu lijkt het concreet te worden. De financi├źle markten nemen de berichten serieus en de aandelen van Japan Display en Sharp gaan op de beurs onderuit. Japan Display levert veel LCD-schermen voor de iPhone, maar is nog niet klaar voor OLED. Het Japanse bedrijf heeft naar verluidt pas in 2019 een productielijn voor de nieuwe schermtechniek klaar. Die timing en gebrek aan ervaring maken het moeilijk om te concurreren met andere leveranciers die verder zijn met de technologie.

iPhone X en iPhone 8 doosjes 16x9
Klik/tap voor groter.

Dit is ook meteen een zwak punt voor Apple. Samsung is momenteel de enige leverancier van OLED-beeldschermen voor de iPhone X. Apple heeft naar verluidt miljarden dollars geïnvesteerd om LG te helpen met de techniek aan de slag te gaan, en LG zou de leverancier zijn van het scherm voor de iPhone X Plus die later dit jaar komt.

MicroLED komt er ook aan

Wie graat verder vooruit kijkt, ziet de opvolger van OLED al klaar staan. MicroLED is volop in ontwikkeling en Apple heeft er al een eigen testfaciliteit voor. Deze technologie moet het beste van LCD en OLED combineren. Het duurt nog wel even voordat we dat op de markt zien, want de ontwikkeling is niet eenvoudig. Het eerste apparaat met een dergelijk scherm zou wel eens de Apple Watch kunnen zijn. Beginnen met kleine schermen is namelijk het makkelijkst. Meer over MicroLED kun je in onze FAQ over het onderwerp vinden.

Reageer op artikel:
‘Vanaf 2019 alle iPhones met OLED-scherm’
Sluiten