‘Vanaf 2019 alle iPhones met OLED-scherm’

Door: Jan de Raab - 3 reacties
iPhone X OLED

De iPhone X is de eerste iPhone met een OLED-scherm, maar daar blijft het niet bij. Twee van de drie iPhone-modellen die gepland zijn voor lancering in september dit jaar, hebben ook een OLED-scherm. Het gaat om een tweede generatie iPhone X en een ‘iPhone X Plus‘. De goedkoopste optie is naar verluidt een nieuw 6,1-inch model met een LCD-scherm.

Het lijkt erop dat het LCD-scherm in 2019 verdwijnt. Volgens het Koreaanse ET News is Apple gestart met het plannen van de iPhone-lineup voor 2019 en is besloten om OLED-technologie in alle iPhones te gebruiken. De site baseert zich op een Apple-functionaris die is gedetacheerd bij een fabrikant van schermen.

‘Overgang naar OLED in 2019 voltooid’

Er gaan al langer geruchten over nieuwe schermtechnologieën, maar nu lijkt het concreet te worden. De financiële markten nemen de berichten serieus en de aandelen van Japan Display en Sharp gaan op de beurs onderuit. Japan Display levert veel LCD-schermen voor de iPhone, maar is nog niet klaar voor OLED. Het Japanse bedrijf heeft naar verluidt pas in 2019 een productielijn voor de nieuwe schermtechniek klaar. Die timing en gebrek aan ervaring maken het moeilijk om te concurreren met andere leveranciers die verder zijn met de technologie.

iphone 8 en iphone x in doos
Klik/tap voor groter. Afbeelding: Apple (archieffoto)

Dit is ook meteen een zwak punt voor Apple. Samsung is momenteel de enige leverancier van OLED-beeldschermen voor de iPhone X. Apple heeft naar verluidt miljarden dollars geïnvesteerd om LG te helpen met de techniek aan de slag te gaan, en LG zou de leverancier zijn van het scherm voor de iPhone X Plus die later dit jaar komt.

MicroLED komt er ook aan

Wie graat verder vooruit kijkt, ziet de opvolger van OLED al klaar staan. MicroLED is volop in ontwikkeling en Apple heeft er al een eigen testfaciliteit voor. Deze technologie moet het beste van LCD en OLED combineren. Het duurt nog wel even voordat we dat op de markt zien, want de ontwikkeling is niet eenvoudig. Het eerste apparaat met een dergelijk scherm zou wel eens de Apple Watch kunnen zijn. Beginnen met kleine schermen is namelijk het makkelijkst. Meer over MicroLED kun je in onze FAQ over het onderwerp vinden.

ET News

Reacties

3 reacties
 • Profielfoto
  serum

  Paar jaar later dan de concurrentie, maar nooit te laat om het goed te doen natuurlijk..:)

 • Profielfoto
  bassbug

  Apple is zelden de eerste met iets. Maar wel vaak de beste.

  De iPhone wat mij betreft het beste voorbeeld

   

 • Profielfoto
  McJohn

  De stelling dat Apple “de beste” is, moet je toch wat met een korrel zout nemen. Siri bv, is naar mijn gevoel uit eigen ervaring, iets waar ze bij Apple nog werk aan hebben.