iPhone SE 2: de meest actuele geruchten op een rij

Door: Rajno van Wilgenburg - 6 reacties

Dat Apple aan een iPhone SE 2 (2018) werkt, is inmiddels wel duidelijk. Er zijn veel geruchten, maar die zijn nog behoorlijk speculatief en niet allemaal even duidelijk. Op sommige punten spreken ze elkaar zelfs tegen.

Dat is iets wat vaker voorkomt met nieuwe Apple-producten en best verwarrend. Het is dus hoog tijd voor een round-up met alle (geloofwaardige) geruchten over de nieuwe 4-inch iPhone.

Is het bestaan al bevestigd?

Het korte antwoord is nee. Niets is bevestigd totdat Tim Cook of een andere topman het op het podium onthult. Er gaan echter wel geruchten over de codenaam van de nieuwe iPhone SE: ‘Jaguar’. Geruchten over de codenaam spreken elkaar overigens tegen. Volgens de Chineestalige site Economic Daily News krijgt het toestel een andere codenaam, namelijk ‘Hangzhou’. Dit zou ook de naam van de Aziatische productielijn van de nieuwe SE kunnen zijn.

Dat er een codenaam is, wil in ieder geval zeggen dat het een concreet product dat binnen Apple in ontwikkeling is.

iPhone SE 2 2018
Klik/tap voor groter.

Wanneer verschijnt de iPhone SE 2?

Er zijn twee mogelijkheden. WWDC 2018 op 4 juni of samen met andere, nieuwe iPhones in september. Wij hopen nog steeds dat de iPhone SE 2 zijn debuut zal maken tijdens WWDC, maar de ontwikkelaarsconferentie is eigenlijk een software-evenement.

Geruchten van midden mei suggereren een release in september. Volgens MacOtakara heeft Apple meer tijd nodig om het definitieve design van de SE 2 te bepalen. Daarom is een release in september het meest logisch. Haast is wat ons betreft geboden, want de iPhone SE komt uit maart van 2016 en is dus al meer dan twee jaar oud.

Tim Cook On stage
Klik/tap voor groter.

iPhone SE 2 of iPhone SE 2018

Het is voor nu gissen of de nieuwe smartphone daadwerkelijk ‘iPhone SE 2’ gaat heten, of dat het toestel een andere naam krijgt. Volgens Evan Blass, die vaak juiste informatie heeft, is de kans groot dat de 4-inch smartphone simpelweg iPhone SE (2018) zal gaan heten. Dit is niet eens zo ver gezocht, aangezien Apple dezelfde strategie toepast met de 9,7-inch iPad.

Hoe groot wordt het scherm?

Er wordt veel gespeculeerd over de schermverhouding van de nieuwe SE. Over één ding zijn alle bronnen het eens: het toetsen heeft dezelfde grootte als zijn voorganger. Een op bouwtekeningen gespecificeerde render toont een behuizing die even groot is als het design van het originele model, maar dan wel met een notch en edge-to-edge-scherm. Zo kan er een groter scherm in dezelfde behuizing. Denk aan 4,2- of 4,5-inch.

iPhone SE 2 2018
Klik/tap voor groter

Dat klinkt prachtig. Maar laten we niet vergeten dat de SE gepositioneerd wordt als de goedkoopste iPhone. Daarom is het waarschijnlijker dat de iPhone SE 2 gaat lijken op het model van twee jaar geleden. Dus geen notch, wel een home-knop.

De camera

De iPhone X en iPhone 8 Plus zijn voorzien van een camera met dubbele lens en optische zoom. Dat zal de iPhone SE 2 echter niet krijgen. Verwacht dat de resolutie ongewijzigd blijft, namelijk 12 megapixels. Het diafragma zal wel kleiner worden, wat wil zeggen dat er minder licht nodig is voor goede foto’s. De iPhone 7 en iPhone 8 hebben een diafragma van ƒ/1.8 en dat verwachten we ook van de nieuwe SE. De selfiecamera krijgt naar verwachting een upgrade van 1,2 naar 7 megapixels.

iPhone SE 2 Camera
Klik/tap voor groter.

iPhone SE 2 technische specificaties

Het kloppende hart van de iPhone SE 2018 wordt waarschijnlijk een A10-chip. Dit is Apple’s op een na meest recente chip die ook in de iPhone 7 zit. De A11-chip van de iPhone 8 en iPhone X is waarschijnlijk nog te duur. Toch zou een A10-chip een mooie upgrade zijn, want de chip is erg energiezuinig. Er zijn namelijk twee snelle en twee langzamere cores. De telefoon werkt standaard op de langzamere cores en die zijn erg zuinig. Alleen als er meer snelheid nodig is, worden meer cores ingeschakeld.

 • Chipset: Apple A10 Fusion quad-core (net als iPhone 7)
 • RAM: 2GB LPDDR4X
 • Opslag: 32 of 128GB
 • Camera (achterkant): 12 megapixels en ƒ/1.8
 • Camera (voorkant): 7 megapixels en ƒ/2.2
 • Wi-Fi en Bluetooth: 802.11ac en Bluetooth 5.0

Waterproof, draadloos laden en mini-jack

Er blijven nog een aantal vragen over. Of de iPhone SE 2 bijvoorbeeld waterproof wordt. Wij verwachten, gezien Apple het ontwerp naar verluidt grotendeels ongewijzigd laat, niet. Draadloos laden zit er wel in, want volgens geruchten is de behuizing deels van glas. Het tijdperk van de mini-jack is eigenlijk voorbij, maar Apple kan kiezen om ‘m te behouden en de behuizing niet al te drastisch te wijzigen.

iPhone SE 2 2018
Klik/tap voor groter.

Reacties

6 reacties
 • Profielfoto
  fatboysmart

  Tijdperk van de mini Jack voorbij? Wat een onzin.

 • Profielfoto
  Q-collective

  Met OLED display en notch en Face ID zou dit een radicale ommezwaai worden en inderdaad geen budget telefoon meer zijn, maar een up to date 2018 4″ telefoon. Apple heeft immers nooit ergens aangegeven dat het per sé een budget telefoon is, wél dat het de meest krachtige 4″ telefoon op de markt is.

  Valt dit af, dan valt het me wel tegen denk ik en moet ik nog maar eens zien wat er anders is. Ik verwacht minimaal een nieuwe A-processor, het verdwijnen van de audio-jack en een glazen achterkant voor draadloos laden.

 • Profielfoto
  Antaeus

  Het wordt zo onderhand wel eens tijd….

 • Profielfoto
  Bart119

  Q-collective op 20 mei 2018 14:46
  Apple heeft immers nooit ergens aangegeven dat het per sé een budget telefoon is, wél dat het de meest krachtige 4″ telefoon op de markt is.

   

  Klopt, ik heb destijds nog 590€ moeten betalen voor mijn 64GB SE, wat ik eerder een premium dan low budget prijs vind, er zijn immers genoeg telefoons onder de 200€ te verkrijgen die het ook gewoon doen.

   

  De SE was echter de beste en krachtigste compacte telefoon van 2016, en een eventuele opvolger mag dit van mijn part ook zijn.

 • Profielfoto
  leavestone

  Never ever minijack als een bedrijf consistent is is het Apple. 

 • Profielfoto
  Maikelw

  Het tijdperk van de mini-jack is eigenlijk voorbij

   

  Ben ik het niet mee eens. Bron? >Grappig die tekstbewerker op OMT, je kan niet buiten een quote typen :)<