‘7 nanometer A12-chip voor nieuwe iPhone in productie’

Voor je het weet is het september en komt de opvolger van de iPhone X er samen met een nieuwe iPhone X Plus aan. Aan de binnenkant van de toestellen zijn natuurlijk nieuwe, nog krachtigere chips te vinden. Volgens Bloomberg is de massaproductie van de 7 nanometer A12-chip nu gestart.

Apple laat de chip wederom door de Taiwanese chipbakker TSMC produceren. Vorig maand ging daar al een gerucht over en nu is het vrijwel zeker.

Sneller en zuiniger

De iPhone X gebruikt een A11 Bionic-chip. Deze chips leveren al een hoge performance, maar werken nog op een 10 nanometer procedé. Apple stapt met de A12-chip over op een 7 nanometer prodecé en is daarmee een van de eerste fabrikanten die een dergelijke mobiele chip produceert. Hoe kleiner het procedé, hoe dichter de transistoren van een chip op elkaar zitten. Dat zorgt niet alleen voor meer snelheid, maar ook voor een zuinige werking.

Eigenlijk is de A11-chip van de iPhone X al sneller dan nodig, maar er gaan veel geruchten over de komst van universele iOS 12-apps. Apple-bloggers staan haaks tegenover elkaar. Sommigen suggereren dat we de eerste cross-platform apps al tijdens WWDC 2018 zullen zien. Anderen beweren dat we moeten wachten op iOS 13. Universele apps zouden een nieuwe, krachtige chip echter flink kunnen laten werken.

Klik/tap voor groter.

Intel en Samsung voorbij

Niet alleen Apple zet hoog in op deze nieuwe chip-technologie. Samsung zei onlangs ook snel te starten met het produceren van chips op een 7 nanometer procedé. TSMC is een exclusieve samenwerking met Apple aangegaan. Momenteel is de Taiwanese fabrikant de grootste producent van 7 nanometer chips en dat geeft Apple een voorsprong. Samsung zou naar verluidt zijn eerste 7nm chip in 2019 op de markt brengen. Intel loopt op dit gebied het meest achter. De ooit trendsettende fabrikant heeft grote moeite om chips op 10 nanometer procedé te bakken.

Reageer op artikel:
‘7 nanometer A12-chip voor nieuwe iPhone in productie’
Sluiten