‘iOS 12 bevat geen nieuwe iPad-functies’

Door: Raymon Mens - 9 reacties

Met WWDC 2018 in aantocht, wordt steeds duidelijker wat we (niet) van iOS 12 kunnen verwachten. Volgens de doorgaans goed geïnformeerde reporter Mark Gurman kunnen iPad-gebruikers op weinig nieuws rekenen.

Apple zou een aantal grote, nieuwe functies die de iPad productiever maken, uitgesteld hebben tot iOS 13. Het gaat volgens Gurman onder andere om een verbeterde bestanden-app en een verbeterd home-scherm.

iPad-verbeteringen komen in iOS 13

Volgens de Bloomberg-reporter, die bekend staat om zijn goede contacten binnen Apple, heeft iOS 13 de codenaam “Yukon”. Naast een verbeterde bestanden-app, zou Apple ook werken aan gestandaardiseerde tabbladen in apps. Zo wordt switchen tussen meerder documenten in één app sneller. Daarnaast wordt het naar verluidt mogelijk om twee dezelfde apps naast elkaar in split-screen te openen. Tot slot wordt ook het home-screen (springboard) geoptimaliseerd, zodat het meer is dan rijen met apps naast elkaar.

iOS 12 focust op kwaliteit

iOS 12 lijkt een van de meest bescheiden iOS-releases ooit te worden. Eerder bleek al dat Apple zich in de nieuwe versies van het besturingssysteem voor de iPhone en iPad vooral op stabiliteit en snelheid wil focussen. Grote vernieuwingen aan onder andere apps zoals mail en foto’s zijn naar verluidt uitgesteld tot 2019. Apple zou wel werken aan verbeteringen op het gebied van augmented reality, health en ouderlijk toezicht.

Het verbeteren van de prestaties van de iPhone zou in iOS 12 de meeste aandacht krijgen. Dat is geen overbodige luxe, want de afgelopen maanden zijn iOS en macOS getroffen door een aantal beschamende bugs. Ook waren er veel klachten over de prestaties van iOS 11 op oudere apparaten. Apple lijkt voornemens dat met iOS 12 beter te doen, want de nieuwe iOS-versie werkt waarschijnlijk zelfs nog op de iPhone 5s uit 2013. Wat de definitieve plannen zijn, horen we op 4 juni. Dan start om 19:00 uur Nederlandse tijd WWDC 2018.

Reacties

9 reacties
 • Profielfoto
  kasuja

  De makkelijkste stap om iOS meer productiviteit geschikt te maken is Mac OX Apps toe laten die zijn aangepast naar een pencil en vinger vriendelijke touch interface.

  Wellicht is dat waar ze op de achtergrond aan bezig zijn maar hebben ze gewoon nog wat meer tijd nodig.
  https://www.macrumors.com/2018/04/30/cross-platform-apps-coming-in-2019/

 • Profielfoto
  xaddict

  @kasuja: Project Marzipan gaat over cross-platform UI mogelijk maken.
  Cross-platform apps zijn nooit een echt goed idee. Hetzelfde als “write once, deploy anywhere”. Uiteindelijk is elk bedrijf daarvan teruggekomen.

  Een iPhone is nou eenmaal geen iPad
  Een iPad is nou eenmaal geen Mac
  Een Mac is nou eenmaal geen  Watch.

  Qua functies, design én accessoires.

 • Profielfoto
  xaddict

  Doe mij maar eerst een macOS update waardoor Bluetooth audio weer normaal doet overigens… wat een ramp is dat sinds Sierra.

 • Profielfoto
  Maikelw

  Is Windows UWP niet universeel? MS zet daar juist volledig op in. Werkt juist geweldig fijn vindt ik, een adaptable OS. Al je apps, overal. Zoals In design op je Tablet. Ik zie nog niet hoe de iPad mij kan helpen in mijn dagelijkse bezigheden; het verschil met de iPad 1 vindt ik echt marginaal. Tja, een iPad is geen Mac, nee maar er is wel vraag naar tekentablet met Mac OS + het kan makkelijk zo gemaakt worden, ook dat het fijn werkt. Anders verkocht Wacom niet sinds jaar en dag zijn tablet en tekendisplays, zou de Surface lijn voor geen meter lopen en zou algehele PC markt minder inspelen op de Pennetjes. De reden die Apple aangrijpt is gewoon luiheid en koppigheid; al zouden ze maar één apparaat op de markt brengen om deze doelgroep te bedienen, is dat zo veel gevraagd?

 • Profielfoto
  kasuja

  Maikelw op 7 mei 2018 13:06
  Is Windows UWP niet universeel? MS zet daar juist volledig op in. Werkt juist geweldig fijn vindt ik, een adaptable OS. Al je apps, overal. Zoals In design op je Tablet. Ik zie nog niet hoe de iPad mij kan helpen in mijn dagelijkse bezigheden; het verschil met de iPad 1 vindt ik echt marginaal. Tja, een iPad is geen Mac, nee maar er is wel vraag naar tekentablet met Mac OS + het kan makkelijk zo gemaakt worden, ook dat het fijn werkt. Anders verkocht Wacom niet sinds jaar en dag zijn tablet en tekendisplays, zou de Surface lijn voor geen meter lopen en zou algehele PC markt minder inspelen op de Pennetjes. De reden die Apple aangrijpt is gewoon luiheid en koppigheid; al zouden ze maar één apparaat op de markt brengen om deze doelgroep te bedienen, is dat zo veel gevraagd?

  100% mee eens.

  @ xaddict
  Klopt dat een iPhone geen iPad is en een iPad weer geen Mac.
  Het zou alleen wel rete handig zijn als je watch een zelfstandig apparaat is dat kan bellen zonder dat je nog ergens een iPhone nodig hebt.

  Het zou net zo handig zijn als je graag met een iPad werkt je ook de dingen gedaan kan krijgen waar je nu nog een MacBook voor nodig hebt.

  Het zou ook reuze handig zijn als je graag alles met je telefoon wil doen dat dit software matig geen beperkingen met zich mee brengt omdat de layout van de software kan mee schalen op basis van welke rand apparatuur je draadloos koppelt.

  Allemaal dingen waar MS nu aan bezig is of is geweest. Een schaalbaar OS met schaalbare applicaties die werken op het device dat jij voor handen hebt. Het valt of staat uiteindelijk allemaal met de uitvoering van het OS zelf, de hardware en misschien wel het belangrijkste, of de ontwikkelaars er in mee gaan. Dat laatste is de reden waarom MS geen tractie heeft gekregen met UWP op Windows Phone. De app gapp was te groot.

  Als er iemand is die dit concept van universele software voor al de platformen die je in huis hebt dan is dat Apple. Apple hoeft volgens mij niet eens zo heel veel extra te doen om dit succesvol te realiseren.

  Voorlopig roept Apple en hun aanhang hardop nee tegen touch screens en desktop applicaties op iOS… tot de dag dat het Apple lukt. Dan doet iedereens in eens stoer met de her-uitvinding van het wiel.

  Apple heeft wel vaker laten zien dat ze iets volledig kunnen afbranden om er vervolgens niet lang later zelf mee te komen.

  iPod die video kon afspelen
  iPad met een stylus (in marketing taal een Pencil)

  en zo zijn er meer voorbeelden te vinden waarbij apple eerst riep er niks in te zien. De fans herhalen dat vervolgens fanatiek op fora, tot de dag dat het product dat Apple precies dat product lanceert en met halleluja gejubel wordt ontvangen door die zelfde fans.

  Ondertussen denkt de rest van de markt. Kijk daar is Apple ook eindelijk.

 • Profielfoto
  kasuja

  Of het gelukt is bij Microsoft?

  Ik denk het wel. Met de Surface product familie hebben ze precies de productlijn die een antwoord is jou betoog dat het ene product het andere product niet is. Ze laten zien dat je loss producten prima kan mixen met elkaar zonder een refridgetoaster te krijgen.

  Alle producten zijn te bedienen via de traditionele keyboard stuurvlak en muis methode en voor wie wil of het gebruiken kan is er ook multitouch en pen input via het scherm mogelijk. En juist omdat de hardware transformeert werkt touch op een desktop en laptop even fijn als op een tablet als de iPad.

  De Surface Pro: een tablet die ook een laptop is.
  De Surface Book: een laptop die ook een tablet is.
  De Surface studio: een desktop die ook een tekentafel is.
  De enige vreemde eend in de bijt is de Surface Laptop.
  Dat is slechts een laptop met touch screen.

  product familie

 • Profielfoto
  kasuja

  Als een hobby project van een software gigant, designers en illustrators van Apple’s platformen weg weet te trekken dan is er wel iets gaande.

  Ik ben benieuwd of Apple ooit de zelfde route in slaat. Om dat de doen slagen moet Apple eerste de software kant op orde hebben en de ontwikkelaars (on)bewust mee krijgen.

  En dan niet half slap zoals met de touch bar op de MacBook Pro.

 • Profielfoto
  Ome Kor

  Ik heb een Windows tablet gehad, maar met name de normale Windows (desktop) programma’s zijn niet makkelijk zonder muis te bedienen. Speciale tablet programma’s zijn schaars. Normale programma’s werken voor mij niet goed, mijn vingers zijn te dik voor de menu’s in die programma’s.

  Zo’n Surface pro is vanaf ongeveer € 850,– dan moet je er nog een input device zoals pen, keyboard en/of muis, bij kopen. Ik heb nu een iPad van € 350,– (2017 model) en dat vind ik een stuk prettiger werken, voor de dingen die ik ermee doe. Ook een stuk lichter dan een Surface pro. YMMV.

 • Profielfoto
  Ruwepit

  Microsoft, touchscreen, VDI en een muis, je lacht je kapot! DRAMA!!!