iOS 11.4 rekent af met iPhone-kraker GrayKey

Door: Raymon Mens - 3 reacties

De afgelopen tijd was GrayKey veelvuldig in het nieuws. Het kleine kastje kan iedere iPhone die met een code beveiligd is ontgrendelen. Het apparaat is gemaakt door een ex-werknemer van Apple en vindt gretig aftrek bij opsporings- en inlichtingendiensten.

Apple is daar uiteraard niet blij mee en neemt maatregelen. Naast het ethische argument rond het recht op privacy, is het bedrijf ook bang dat deze techniek in verkeerde handen valt. In iOS 11.4 wordt het gebruik van apparaten zoals GrayKey, die werken via de Lightning-poort zo goed als onmogelijk.

Lightning-poort dichtgetimmerd

GrayKey werkt via de Lightning-poort onderaan een iPhone. Het toestel wordt op het kastje aangesloten en dat vogelt uit wat de ontgrendelingscode is. Hoe dat precies kan weten we niet, maar het is reden genoeg voor Apple om de Lightning-poort dicht te timmeren.

In iOS 11.4 is een veiligheidsmaatregel ingebouwd die het gebruik GrayKey praktisch onmogelijk maakt. Apple registreert namelijk wanneer de iPhone voor het laatst is ontgrendeld, opgeladen of contact heeft gemaakt met een apparaat. Wanneer dat langer dan 168 uur (zeven dagen) gelden is, wordt de Lightning-poort omgevormd door een ‘domme’ poort die alleen stroom accepteert.

GrayKey
GrayKey kan twee iOS-apparaten tegelijk ontgrendelen – Klik/tap voor groter.

Dit maakt het gebruik van iPhone-krakers zoals GrayKey niet onmogelijk, maar wel een stuk moeilijker. Het moet binnen 7 dagen gebeuren en dat is lastig voor opsporingsinstanties omdat een inbeslagname en onderzoek vaak even duurt. Zelfs in het meest gunstigste geval moet de bureaucratische rompslomp dan in 7 dagen geregeld zijn of de iPhone is alsnog voorgoed vergrendeld.

iOS 11.4 komt in juni

iOS 11.4 is momenteel in bètafase en belooft een interessante update te worden. Er komen een aantal langverwachte functies zoals AirPlay 2 en iMessage in iCloud beschikbaar.
AirPlay 2 iOS 11.4

Reacties

3 reacties
 • Profielfoto
  scd

  “Voorgoed vergrendeld na 7 dagen” Hoe moet ik me dat voorstellen? Er zijn toch genoeg situaties te bedenken waarbij een telefoon in zo’n periode niet gebruikt wordt door een gebruiker, zonder dat er iets bijzonders aan de hand is? Ziekte, vergeten mee te nemen met vakantie, of gewoon een tijd niet gebruikt (ja, die mensen zijn er).

 • Profielfoto
  Eprom

  scd op 9 mei 2018 14:07
  “Voorgoed vergrendeld na 7 dagen” Hoe moet ik me dat voorstellen?

  Vergrendeld TOTDAT de eigenaar zijn code, vingerafdruk of gezichtsherkenning gebruikt.

 • Profielfoto
  pruus

  Zo een oudig kan het soms zijn om te beveiligen. Goed initiatief.