Google Foto’s voorzien van nieuwe, proactieve functies

Door: Raymon Mens - 7 reacties
Google Foto's

Google Foto’s is een van de populairste Google-apps. Er worden dagelijks meer dan 5 miljard foto’s bekeken en ook iOS-gebruikers weten de app te vinden. Er zijn nu een boel nieuwe functies toegevoegd die het gebruik van de app makkelijker moeten maken.

De functies leunen sterk op kunstmatige intelligentie en werden tijdens Google I/O 2018 al even getoond. Google Foto’s gaat foto’s voor je analyseren, verbeteringen voorstellen en meer creatieve effecten toepassen.

Meer suggesties van Google Assistant

Google Assistant is een steeds groter onderdeel van Google Foto’s. De assistent is nu in staat om acties en bewerkingen te suggereren. Ze verschijnen onder een foto wanneer je deze bekijkt. Personen die op foto’s staan worden bijvoorbeeld herkend en de app suggereert contactpersonen om foto’s mee te delen.

Daarnaast doet de app nu suggesties voor het verbeteren van bijvoorbeeld de helderheid van donkere foto’s. Ook worden documenten die gefotografeerd zijn automatisch rechtgetrokken en gedraaid. De app neemt je werk uit handen en deze functies zijn nu ook in de iOS-versie van Google Foto’s beschikbaar.

Google Foto's suggesties
Screenshots tonen Android, maar alle functies zijn ook op iOS beschikbaar – Klik/tap voor groter.

Nieuwe effecten in Google Foto’s

Er zijn ook twee nieuwe effecten beschikbaar. Die kun je niet zelf kiezen, maar voert Google Assistant voor je uit. Het eerste effect is color pop, een bekend effect dat normaal veel handwerk vereist, maar Google doet het automatisch. Een persoon op de voorgrond blijft in kleur, terwijl de achtergrond zwart-wit wordt gemaakt. Het tegenovergestelde wordt ook mogelijk, want de app gaat ook automatisch zwart-wit-foto’s inkleuren.

Deze twee functies vereisen een boel machine learning en servercapaciteit, daarom worden ze langzaam naar gebruikers van Google Foto’s uitgerold. Omdat de servers van Google het meeste werk doen, zijn alle functies zowel op iOS als Android beschikbaar.

Google Foto's color pop
Klik/tap voor groter.

Reacties

7 reacties
 • Profielfoto
  kasuja

  Apple wordt aan alle kanten ingehaald door Google

 • Profielfoto
  monty python

  Ik zet mijn foto’s nooit-never bij google voor een toeter of een bel meer.

 • Profielfoto
  JLnl

  @Kasuja – Ik denk juist dat Apple meer en meer de aantrekkelijkere optie aan het worden is.

 • Profielfoto
  cornevanbakel

  Nu nog wachten op Google Assistant op iOS in het Nederlands?

 • Profielfoto
  donut

   

   

  Personen die op foto’s staan worden bijvoorbeeld herkend en de app suggereert contactpersonen om foto’s mee te delen.

  Heerlijk al die Ai!

  Delen behalve naast delen met Google wordt bedoeld denk ik…

  Dus Google weet wie je bent, waar je bent, met wie je bent en wanneer en waar, wat je leuke vind … en stuurt je aan door de Google search resultaten te personaliseren, waardoor jouw werkelijkheid een door Google gewenste werkelijkheid wordt en iedereen over een jaar op … stemt.

   

   

 • Profielfoto
  Bart119

  donut op 18 mei 2018 10:18
   

   

  Heerlijk al die Ai!

  Delen behalve naast delen met Google wordt bedoeld denk ik…

  Dus Google weet wie je bent, waar je bent, met wie je bent en wanneer en waar, wat je leuke vind … en stuurt je aan door de Google search resultaten te personaliseren, waardoor jouw werkelijkheid een door Google gewenste werkelijkheid wordt en iedereen over een jaar op … stemt.

   

   

  Je kiest nog steeds zelf welke informatie je met Google deelt…

  Overigens staat het je vrij om alles Google links te laten liggen. Enkel heb ik nog geen zoekmachine gevonden die de resultaten van Google kan evenaren.

 • Profielfoto
  monty python

  Gebruik duckduckgo al jaren en nog nooit, letterlijk nooit, naar google teruggegaan omdat ik iets niet vond, minder “koop nu”-resultaten, dat wel. Zoals Wozniak, toch ook geregeld kritisch voor Apple, in een interview stelt, voor alles van google is inmiddels een alternatief. Misschien met een toeter of een bel minder maar het is er. Die wil zelfs geen mails meer krijgen van google adressen omdat ze meelezen … Dat kies je dus alvast al niet. Nee, en dan je foto’s (met metadata en al) daar gaan zetten is er mij ver over.