Raymon Mens
Raymon Mens Nieuws 8 mei 2018

Siri voorbij: grote vernieuwingen voor Google Assistant

De strijd der virtuele assistenten is in volle gang. Terwijl Apple kleine verbeteringen aan Siri blijft uitrollen, heeft Google grote verbeteringen aan zijn eigen Google Assistant toegevoegd. Ze werden aangekondigd tijdens tijdens ontwikkelaarsconferentie Google I/O 2018.

De belangrijkste aankondiging is misschien wel dat Google Assistant en Google Home nog dit jaar naar Nederland komen. Daarnaast is er geen ontkennen aan. Google Assistant staat met een boel nieuwe functies op ruime voorsprong tegenover Siri. De assistent kan zelfs namens de gebruiker gaan bellen.

Nieuwe stemmen, waaronder John Legend

Google Assistant krijg een aantal, meer natuurlijke stemmen. Er is ook plaats voor celebs en de eerste is zanger John Legend. Die is natuurlijk alleen in het Engels beschikbaar, misschien kan de zoekgigant Kim Holland als eerste, Nederlandse stem strikken?

Doorlopende gesprekken voeren

Het voeren van een gesprek met een digitale assistent is een beetje vreemd als je steeds “Hey Google” of “Ok Google” moet roepen. Daarom krijgt Google Assistant de mogelijkheid om doorlopende gesprekken met vervolgcommando’s te voeren. De assistent blijft na het geven van een antwoord dus luisteren, zodat je meteen door kunt vragen.

Volgens Google kan zijn assistent ook herkennen wanneer je tegen vrienden of mensen om je heen praat. Daardoor blijven commando’s vrij van vreemde verzoeken.

Klik/tap voor groter.

Meerdere commando’s in één zin

Gesprekken met de assistent moeten ook op een andere manier natuurlijker verlopen. Google Assistant begrijpt straks meerdere commando’s in één zin: je kunt dus vragen om de lampen aan te doen en het album van KC and The Sunshine Band. Google gebruikt machine learning om de twee “en” woorden te onderscheiden.

Klik/tap voor groter.

Voor de kids: Pretty Please

Een probleem met kinderen is dat ze vrij bazig worden van een virtuele assistent die altijd luistert, zelfs als ze ‘m afsnauwen. Om dit tegen te gaan, krijgt Google Assistant de optie “Pretty Please”. Google gaat alleen antwoorden als kinderen het netjes vragen en complimentjes geven als hun taalgebruik netjes is.

Klik/tap voor groter

Google Assistant voor Smart Displays

Het gerucht ging dat de Apple Homepod een scherm kreeg, maar Apple koos uiteindelijk voor een speaker. Google gaat zijn Assistant wel uitbreiden met Smart Displays. Hiervoor is de hulp van LG, Lenovo en JBL ingeschakeld. Een Google Smart Display lijkt op een kleine televisie of tablet die altijd aan staat en zich aan laat spreken. Een aantal opties zijn TV en video’s kijken met YouTube, maar ook recepten tonen.

Klik/tap voor groter.

Namens jou bellen

De meest bizarre nieuwe functie is de mogelijkheid om bedrijven te bellen om namens gebruikers een afspraak te maken, bijvoorbeeld bij de kapper. Dankzij de nieuwe stemmen van Assistant moet dat vloeiend gaan verlopen. Google liet tijdens de I/O een gesprek met een kappersalon en een restaurant horen.

Wat je hoort is dat Google de spraak aan de andere kant van de lijn analyseert en een antwoord geeft. De assistent anticipeert daarbij op je agenda en als het niet lukt, dan wordt het gesprek netjes afgesloten. Als een afspraak slaagt, wordt deze automatisch aan je agenda toegevoegd. Het gaat om een experimentele functie.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Siri voorbij: grote vernieuwingen voor Google Assistant
Sluiten