Siri voorbij: grote vernieuwingen voor Google Assistant

Door: Raymon Mens - 27 reacties

De strijd der virtuele assistenten is in volle gang. Terwijl Apple kleine verbeteringen aan Siri blijft uitrollen, heeft Google grote verbeteringen aan zijn eigen Google Assistant toegevoegd. Ze werden aangekondigd tijdens tijdens ontwikkelaarsconferentie Google I/O 2018.

De belangrijkste aankondiging is misschien wel dat Google Assistant en Google Home nog dit jaar naar Nederland komen. Daarnaast is er geen ontkennen aan. Google Assistant staat met een boel nieuwe functies op ruime voorsprong tegenover Siri. De assistent kan zelfs namens de gebruiker gaan bellen.

Nieuwe stemmen, waaronder John Legend

Google Assistant krijg een aantal, meer natuurlijke stemmen. Er is ook plaats voor celebs en de eerste is zanger John Legend. Die is natuurlijk alleen in het Engels beschikbaar, misschien kan de zoekgigant Kim Holland als eerste, Nederlandse stem strikken?

Doorlopende gesprekken voeren

Het voeren van een gesprek met een digitale assistent is een beetje vreemd als je steeds “Hey Google” of “Ok Google” moet roepen. Daarom krijgt Google Assistant de mogelijkheid om doorlopende gesprekken met vervolgcommando’s te voeren. De assistent blijft na het geven van een antwoord dus luisteren, zodat je meteen door kunt vragen.

Volgens Google kan zijn assistent ook herkennen wanneer je tegen vrienden of mensen om je heen praat. Daardoor blijven commando’s vrij van vreemde verzoeken.

Google Assistant
Klik/tap voor groter.

Meerdere commando’s in één zin

Gesprekken met de assistent moeten ook op een andere manier natuurlijker verlopen. Google Assistant begrijpt straks meerdere commando’s in één zin: je kunt dus vragen om de lampen aan te doen en het album van KC and The Sunshine Band. Google gebruikt machine learning om de twee “en” woorden te onderscheiden.

Google Assistant
Klik/tap voor groter.

Voor de kids: Pretty Please

Een probleem met kinderen is dat ze vrij bazig worden van een virtuele assistent die altijd luistert, zelfs als ze ‘m afsnauwen. Om dit tegen te gaan, krijgt Google Assistant de optie “Pretty Please”. Google gaat alleen antwoorden als kinderen het netjes vragen en complimentjes geven als hun taalgebruik netjes is.

Google Assistant kids
Klik/tap voor groter

Google Assistant voor Smart Displays

Het gerucht ging dat de Apple Homepod een scherm kreeg, maar Apple koos uiteindelijk voor een speaker. Google gaat zijn Assistant wel uitbreiden met Smart Displays. Hiervoor is de hulp van LG, Lenovo en JBL ingeschakeld. Een Google Smart Display lijkt op een kleine televisie of tablet die altijd aan staat en zich aan laat spreken. Een aantal opties zijn TV en video’s kijken met YouTube, maar ook recepten tonen.

Google Assistant Google I/O 2018
Klik/tap voor groter.

Namens jou bellen

De meest bizarre nieuwe functie is de mogelijkheid om bedrijven te bellen om namens gebruikers een afspraak te maken, bijvoorbeeld bij de kapper. Dankzij de nieuwe stemmen van Assistant moet dat vloeiend gaan verlopen. Google liet tijdens de I/O een gesprek met een kappersalon en een restaurant horen.

Wat je hoort is dat Google de spraak aan de andere kant van de lijn analyseert en een antwoord geeft. De assistent anticipeert daarbij op je agenda en als het niet lukt, dan wordt het gesprek netjes afgesloten. Als een afspraak slaagt, wordt deze automatisch aan je agenda toegevoegd. Het gaat om een experimentele functie.

Reacties

27 reacties
 • Profielfoto
  TheDoctor40

  Nu nog een officiële Nederlandse release 😅

 • Profielfoto
  VxP

  Best onder de indruk. Kan me voorstellen dat Siri nu onder een kleedje kruipt…

 • Profielfoto
  KarelWillem

  TheDoctor40 op 8 mei 2018 21:27
  Nu nog een officiële Nederlandse release 😅

  Komt sowieso dit jaar nog.

 • Profielfoto
  Tjerker

  Wauw. Dat wordt nog wat als al die assistenten zo gaan kletsen. Straks eerst even wat bliepjes uitwisselen aan het begin van een telefoongesprek om te checken of het niet digitaler kan.

 • Profielfoto
  tuuur

  Siri belt al jaren namens mij hoor 😄

 • Profielfoto
  Polonium-210

  Nog even en mensen zijn overbodig…

 • Profielfoto
  wensink

  Oprecht eng realistisch.

 • Profielfoto
  tuuur

  Ik was te snel met reageren. De video van Jonathan Morrison bekeken en dit gaat iets verder, te ver denk ik wel. Stapje dichterbij judgement day?

 • Profielfoto
  Night

  Siri stond al achter bij andere VA’s. En niet zo’n klein beetje ook.

 • Profielfoto
  Marcel

  Met de Google home mini werken mijn Ikea lampen stemgestuurd, Combinatie commando”s zouden een uitkomst zijn. Voor € 35 koop je de mini in Duitsland bij de M&M. Lampen van Ikea werken ook met Siri

 • Profielfoto
  KarelWillem

  Bye Siri, Hey Google.

 • Profielfoto
  MoNdO GeNeRaToR

  Ik zou wel eens willen weten hoeveel “gewone” mensen, geen technerds, daadwerkelijk tegen hun devices spreken (een poll op OMT is in ieder geval niet representatief).

 • Profielfoto
  monty python

  Vraag me toch ook af in hoeverre er gesproken wordt tegen die toestellen. En vooral, in hoeverre je hier productiever mee bent.

  Zeer sceptisch hierover. Het lijkt mooi maar bestaat eigenlijk ook al jaren : mijn dokter spreekt tekst in een microfoontje in om een verslag te maken.

  Ik ken alvast niemand die het op regelmatige basis gebruikt, niet professioneel, niet privé. In de auto een contactpersoon oproepen ja, maar dat is het voor mij dan ook.

  Heb toch de indruk dat men vooral “commercieel” telkens met innovatie gimmicks wil uitpakken. Maar het echte leven (werk en/of privé) daarmee fundamenteel veranderen is nog heel wat anders.

 • Profielfoto
  pruus

  Google begint langzamerhand ook een volledig systeem te worden. En dan vooral samenwerking met andere dan eigen merk apparatuur. Goed hoor. Ik merk dat Google mini eea handiger dan Siri oppakt. Dus concurrentie is goed!

 • Profielfoto
  Webbiker

  Die is natuurlijk alleen in het Engels beschikbaar, misschien kan de zoekgigant Kim Holland als eerste, Nederlandse stem strikken?

  Eugh… Doe maar Katja Schuurman dan of Dionne Stax. Of een goede radio stem, Gerard Ekdom met af en toe een woordgrapje ertussendoor?

  Google gaat alleen antwoorden als kinderen het netjes vragen en complimentjes geven als hun taalgebruik netjes is.

  Goeie functie, misschien gaan mijn kinderen me dan ook niet meer zien als een virtuele assistent.;-)

 • Profielfoto
  KarelWillem

  MoNdO GeNeRaToR op 9 mei 2018 09:48
  Ik zou wel eens willen weten hoeveel “gewone” mensen, geen technerds, daadwerkelijk tegen hun devices spreken…

  Weinig. En dat heeft een reden. Tegen Siri praten bijvoorbeeld is vooral alsof je tegen een drie-jarige met een beperking praat. Dus dat doe je uiteindelijk zo min mogelijk.

  En zelfs de betere systemen zijn momenteel nog te beperkt om echt op dagelijkse basis heel veel te gebruiken zonder frustraties.

  Daar gaat Google Assistant echter in hoge snelheid verandering in brengen.

   

   

 • Profielfoto
  iMac Lover

  Ok Google “Can you phone Apple Siri?”

  Er komt vast iets in de nabije toekomst dat deze spraak assistenten inbrekers af kunnen schrikken. Blaf blaf geluiden kunnen maken. En 112 kunnen bellen.

  Gr.

 • Profielfoto
  iMac Lover

  Ik ben op dit moment Engelse spreek woorden en gezegden aan het oefenen. Wat is Google translate ruk.

  Ik hoop dat de Google assistant dat in de toekomst beter doet.

   

 • Profielfoto
  flappah

  Indrukwekkende demo!! Hier kan Apple een puntje aan gaan zuigen met Siri. Hoop echter wel dat ze hier eens van gaan leren en tiende van wat Google Assistant kan toe gaan voegen. Ik ben namelijk niet van plan om Google haar software te gaan gebruiken. Ze blijven me te eng.

 • Profielfoto
  MoNdO GeNeRaToR

  flappah op 9 mei 2018
   
  Ze blijven me te eng.

  Inderdaad. De makers van Black Mirror hebben hiermee weer een hoop inspiratie bijgekregen. Jammer dat Phillip K. Dick er niet meer is. Een techbedrijf dat zo goed als alles weet over iedereen die ook maar ooit in de buurt is geweest van een computer en dat nu een robot in staat stelt om zich voor te doen als een gebruiker (en daarbij op een haar na de Turing-test passeert). Het klinkt als de achterkant van een akelige roman.

  Straks belt ie jouw bank.

 • Profielfoto
  icegodd

  Geweldig Google

 • Profielfoto
  Odyssey

  leuke gimmick, maar in de praktijk totaal nutteloos… 🙄

 • Profielfoto
  csteelooper

  flappah op 9 mei 2018 13:27
  Indrukwekkende demo!! Hier kan Apple een puntje aan gaan zuigen met Siri. Hoop echter wel dat ze hier eens van gaan leren en tiende van wat Google Assistant kan toe gaan voegen. Ik ben namelijk niet van plan om Google haar software te gaan gebruiken. Ze blijven me te eng.

  Wat ik niet helemaal snap: je vind Google te eng maar wil wel dat Apple soortgelijke features gaat aanbieden? Excusez-moi, maar dat gaat écht in z’n geheel niet gebeuren zonder dat er (verregaande) (privacy-)consessies gaan plaatsvinden. Veel van de door Google gepresenteerde functies gaan gepaard met een behoorlijk grote uitwisseling van gegevens tussen gebruiker(s) en Google.
  Wil Siri écht toegevoegde waarde krijgen, dan zál Apple meer over je móeten weten, evenals partners met wie features worden aangeboden. Wil je een restaurant zoeken: Yelp. Wil je een film bezoeken: Pathé/Vue/Kinepolis, Rotten Tomato. Enzovoort. Apple kán het niet alleen. Privacy staat innovaties zoals deze in zekere zin in de weg. Begrijp me niet verkeerd, privacy is een groot goed, maar sommige innovaties gaan er nu eenmaal niet komen als de privacyregels te sterk zijn. En of het nu Apple (en partners) of Google (en partners) zijn die de data aggregeren, het principe blijft hetzelfde.

  Dat Apple beter specificeert wat er wel en niet met je data gebeurt, is mooi. Maar willen ze Siri énigszins in de buurt laten komen van Google Assistant of Alexa, dan zul je desalniettemin een hoop (extra) data voor aanvullende doeleinden moeten prijsgeven.

   

  iMac Lover op 9 mei 2018 13:15
  Ik ben op dit moment Engelse spreek woorden en gezegden aan het oefenen. Wat is Google translate ruk.

  Ik hoop dat de Google assistant dat in de toekomst beter doet.

   

  Ik wil niet heel veel zeggen, maar machinevertaling blijft altijd ruk. Dat komt doordat taal emotie is, en dat is een van de weinige dingen die machines (nog) niet goed doen. In feite is Google Translate één van de beste vertalers die er is. Maar dan nog komt het bij lange na niet in de buurt van een mens die goed Engels spreekt (of welke andere taal dan ook). Er zijn enkele uitdrukkingen en zegswijzen die Google feilloos weet om te zetten van de ene in de andere taal, maar daartoe moeten die in de database staan. Is dat niet zo, dan worden de woorden binnen de inmiddels dus gewone zin stuk voor stuk vertaald, waarbij wel taalkundige regels in acht worden genomen. Heb je dan echter te maken met een taal die veel uitzonderingen kent op de regels, zoals bijvoorbeeld het Nederlands en het Portugees, dan is dat op zijn zachtst gezegd problematisch. De vertalingen worden dan zo krom als ik weet niet wat.

  Zeker voor zaken als dichtkunst, spreekwoorden en rijm gaat er niets boven zélf het werk doen.

 • Profielfoto
  dridze

  Totaal nutteloze m..k wat mij betreft. heb zelf een nogal lage stem en wat ik bv ook tegen SIRI zeg het begrijpt me nooit.

  werkt zeer frustrerend imo.

  staat dus standaard uit, ken verder ook niemand die tegen z’n apparaten praat.

 • Profielfoto
  Marcel

  Zie net dat de Google mini te koop is bij Ibood voor € 39.90 ,ideetje

  Ik weet eigenlijk niet of dit mag deze melding, zo niet haal hem dan maar weg

 • Profielfoto
  csteelooper

  dridze op 10 mei 2018 11:16
  Totaal nutteloze m..k wat mij betreft. heb zelf een nogal lage stem en wat ik bv ook tegen SIRI zeg het begrijpt me nooit.

  werkt zeer frustrerend imo.

  staat dus standaard uit, ken verder ook niemand die tegen z’n apparaten praat.

  Hmm…Heb zelf ook ’n best lage stem maar Siri begrijpt me goed (wat ik zeg, staat ook geschreven als zijnde de invoer). Maar het gebeurt wel vaak dat de opdracht dan niet wordt uitgevoerd zoals beoogd. Vooral als de vraag complexer is. En leg ik exáct dezelfde vraag voor aan Google Assistant (GA), dan gaat het méér dan prima. Dat kan alleen nog maar beter worden.

  Dus, zoals al door meerderen hier gezegd: er is werk aan de winkel voor Apple. Zelfs als de feature set an sich niet wordt uitgebreid. Al mag die ook best een eind meer richting wat GA nu (maar vooral straks) kan.

 • Profielfoto
  bmeerdink

  Google werkt er dus aan dat iedereen straks voortdurend robocalls krijgt, en dat je nooit meer een mens aan te telefoon krijgt als je ergens de klantenservice belt. Leuk hoor. Een robocall blijft een robocall, ook al is hij nog zo mooi geprogrammeerd. Erger zelfs, je kunt nauwelijks meer horen dat je met een apparaat belt.

  Gelukkig ondersteunen ze nog steeds geen Nederlands.