Night
Night HomePod 21 mei 2018

‘Goedkope HomePod verschijnt onder vlag van Beats’

Het is geen geheim dat de HomePod niet bepaald als warme broodjes over de toonbank gaat. Consumenten kiezen liever voor de Amazon Echo en Google Home. Die speakers zijn slimmer en goedkoper, maar klinken niet beter. Apple heeft naar verluidt een nieuw plan om de verkoop van de HomePod aan te jagen.

Volgens nieuwe geruchten uit Apple’s Taiwanese leveranciersketen wordt er gewerkt aan een goedkopere HomePod. Wat dit gerucht extra interessant maakt, is dat de speaker niet door Apple zelf, maar onder submerk Beats moet worden uitgebracht.

HomePod by Beats voor 200 dollar?

Er zijn al langer geruchten dat een goedkopere HomePod de verkoop een boost moet geven. Sommige bronnen spreken over een prijs van ongeveer 150 dollar, maar dat soort nieuws nemen we met een korreltje zout. De nieuwe geruchten claimen dat de prijs rond de 199 dollar zal liggen. Dat is een stuk realistischer voor een Apple-product. Het Beats-label kan ook gebruikt worden om een andere markt dan de Apple-fan aan te boren.

Geluidskwaliteit van onderschikt belang

Dat de HomePod niet enorm goed verkoopt ligt niet aan de alom geprezen geluidskwaliteit, maar vooral aan Siri. De spraakassistent is op de HomePod alleen erg beperkt tegenover concurrenten, maar kan ook een stuk minder dan Siri op de iPhone.

Combineer dat met een relatief hoge prijs van bijna 350 dollar en Apple’s speaker legt het af tegen de Amazon Echo en Google Home. Die kun je kopen voor minder dan 150 dollar. De mindere geluidskwaliteit va deze apparaten lijkt van onderschikt belang bij een slimme speaker.

Klik/tap voor groter.

Uit een schatting van analisten blijkt dat Apple in het eerste kwartaal van dit jaar ongeveer 600.000 HomePods heeft verkocht. Dat is veel minder dan marktleider Amazon, die 4 miljoen slimme speakers verkocht. Er is bovendien meer concurrentie op komst, want Google Assistant komt naar Nederland en dat is op een groot aantal speakers beschikbaar, waaronder het multiroom-systeem van Sonos. Die speakers kunnen het op gebied van geluidskwaliteit wél tegen de HomePod opnemen.

* Omdat de HomePod op moment van schrijven nog niet in Nederland verkrijgbaar is, hebben we de Amerikaanse prijzen aangehouden.

Reageer op artikel:
‘Goedkope HomePod verschijnt onder vlag van Beats’
Sluiten