Jan de Raab
Jan de Raab App Store 31 mei 2018

Rusland zit Telegram wereldwijd dwars in de App Store

Berichten-app Telegram heeft dit jaar geen geluk. Nadat de app enkele maanden terug plots uit de App Store verdween, zijn er nu sinds maart geen updates meer uitgebracht. Volgens de CEO van de berichtendienst is dit het gevolg van een verbod op de app in Rusland.

De Russische overheid verzocht Apple de app uit de Russische App Store te halen en dat is normaal geen probleem. Telegram kan nu echter in geen enkele regio een update uitbrengen. Dat is niet de normale gang van zaken.

Apple zwijgt

Dit leidt tot een boel speculaties, maar Apple, het bedrijf dat alle onzekerheid weg kan nemen, hult zich in stilzwijgen. Nu is Apple wel vaker erg zwijgzaam als het gaat om het geven van verklaringen, maar de gevolgen van het ontbreken van een update worden nu wel erg zichtbaar. Zo werken sommige bestaande functies (zoals stickers) niet meer na de release van iOS 11.4. Ook heeft Telegram nog geen GDPR-compatibele update uit kunnen brengen.

Versleutelde chat-apps zijn voor Rusland een hoofdpijndossier – Klik/tap voor groter.

Russisch verbod op Telegram

Rusland is niet erg gecharmeerd van de versleutelde chat-app. Toen de ontwikkelaars van Telegram weigerden de coderingssleutels van de dienst over te dragen, werd de app door Rusland tot persona-non-grata verklaard. Apple is om zien producten te verkopen in Rusland verplicht om aan de lokale wetten te voldoen. Een wereldwijde update-blokkade door één land met bezwaren hebben we echter nog niet eerder gezien. Het laatste woord is hier vast nog niet over gezegd.

[update]

Na de commotie over het weren van de Telegram updates, is Apple blijkbaar toch overstag gegaan. Op 1 juni stond er ineens een nieuwe versie klaar in de App Store en bestaande gebruikers van Telegram kregen een push bericht in de updates sectie van de App Store.

Telegram-baas Pavel Durov stak zijn blijdschap niet onder stoelen of banken en stuurde direct een Twitter bericht de wereld in om zowel Apple als Tim Cook te bedanken. Durov benadrukte dat slechts 7% van alle Telegram-gebruikers uit Rusland komt. Desondanks zal dit verhaal nog wel een vervolg krijgen maar voorlopig kunnen alle niet-Russische gebruikers wél de laatste versie (1.3.0) downloaden en gebruiken.

Reageer op artikel:
Rusland zit Telegram wereldwijd dwars in de App Store
Sluiten