Facebook wil data WhatsApp weer voor reclame gebruiken
Door: Jan de Raab - 13 reacties
Het verzamelen van data blijft voor Facebook van groot belang. Ondanks het recente schandaal rondom Cambridge Analytica, blijkt het vehikel van Mark Zuckerberg een enorme datahonger houden. Nu is WhatsApp aan de beurt.
Heeft de populaire chat-app je onlangs ook gevraagd om nieuwe voorwaarden te accepteren? Dat is niet voor niets. Facebook wil data van WhatsApp-gebruikers (opnieuw) gaan gebruiken om gerichtere advertenties te tonen. Het nieuwe privacybeleid maakt dit duidelijk.
Nieuw privacybeleid maakt de weg vrij
Misschien kwam het over als een formaliteit. Even bevestigen dat je 16 jaar of ouder bent en WhatsApp blijven gebruiken. Door de nieuwe voorwaarden te accepteren, ga je ook akkoord met het delen van gegevens van Facebook, zodra dat weer mag van Europa. Het nieuwe privacybeleid is een direct gevolg van de nieuwe Europese privacywet, de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG). Deze wordt op 25 mei van kracht.
Door deze wet zijn bedrijven verplicht te melden welke gegevens ze verzamelen en tevens waar de gegevens voor worden gebruikt. WhatsApp omschrijft data dat momenteel nog niet wordt gebruikt “om een relevantere advertentiebeleving op Facebook te bieden”. Je geeft hier echter wel alvast toestemming voor. De chat-app moet voordat de data gebruikt kan worden nog een geschil met de Europese Commissie oplossen.
WhatsApp Metadata
Overigens speelt WhatsApp al beperkt data door aan Facebook. Het gaat bijvoorbeeld over je telefoonnummer, het besturingssysteem van je telefoon, wanneer je voor het laatst online was en welke functies je vaak gebruikt. Deze gegevens gebruikt WhatsApp naar eigen zeggen om misbruik en spam te bestrijden.
Facebook wil echter meer gegevens van WhatsApp-gebruikers en wil alles behalve de inhoud van gesprekken gaan analyseren. Deze zogenaamde metadata bestaat onder andere uit met wie je chat, hoe vaak en hoeveel je met contacten chat en het type bericht dat je verstuurt. Stel dat je je vader als vriend op Facebook hebt en veel met hem chat, dan zijn jullie waarschijnlijk close. Aan de hand van het telefoonnummer kan Facebook zien dat je veel met je vader praat en straks extra veel reclame voor vaderdagcadeaus tonen.

Toestemming geven
Het verzamelen en gebruiken van de gegevens is echter wel aan regels gebonden. Als (Europees) gebruiker dien je hier toestemming voor te geven, welke je, desgewenst, later weer in kan trekken. Dat is momenteel nog niet mogelijk, maar er verschijnt waarschijnlijk een optie zodra de nieuwe privacywet van kracht wordt. Hoewel het nu zo overkomt, mag het intrekken van die toestemming geen gevolgen hebben voor het gebruik van de app. Privacy is een grondrecht en de nieuwe privacywet schrijft voor dat je niet mag worden gedwongen om met één van jouw grondrechten te betalen voor een dienst.
WhatsApp-oprichter Jan Koum zag de bui overigens al hangen. Hij verliet Facebook onlangs na een slepend conflict over de privacy van WhatsApp-gebruikers. Hij was een groot voorvechter van privacy.
Reacties