Facebook wil data WhatsApp weer voor reclame gebruiken

Door: Jan de Raab - 13 reacties

Het verzamelen van data blijft voor Facebook van groot belang. Ondanks het recente schandaal rondom Cambridge Analytica, blijkt het vehikel van Mark Zuckerberg een enorme datahonger houden. Nu is WhatsApp aan de beurt.

Heeft de populaire chat-app je onlangs ook gevraagd om nieuwe voorwaarden te accepteren? Dat is niet voor niets. Facebook wil data van WhatsApp-gebruikers (opnieuw) gaan gebruiken om gerichtere advertenties te tonen. Het nieuwe privacybeleid maakt dit duidelijk.

Nieuw privacybeleid maakt de weg vrij

Misschien kwam het over als een formaliteit. Even bevestigen dat je 16 jaar of ouder bent en WhatsApp blijven gebruiken. Door de nieuwe voorwaarden te accepteren, ga je ook akkoord met het delen van gegevens van Facebook, zodra dat weer mag van Europa. Het nieuwe privacybeleid is een direct gevolg van de nieuwe Europese privacywet, de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG). Deze wordt op 25 mei van kracht.

Door deze wet zijn bedrijven verplicht te melden welke gegevens ze verzamelen en tevens waar de gegevens voor worden gebruikt. WhatsApp omschrijft data dat momenteel nog niet wordt gebruikt “om een relevantere advertentiebeleving op Facebook te bieden”. Je geeft hier echter wel alvast toestemming voor. De chat-app moet voordat de data gebruikt kan worden nog een geschil met de Europese Commissie oplossen.

WhatsApp Metadata

Overigens speelt WhatsApp al beperkt data door aan Facebook. Het gaat bijvoorbeeld over je telefoonnummer, het besturingssysteem van je telefoon, wanneer je voor het laatst online was en welke functies je vaak gebruikt. Deze gegevens gebruikt WhatsApp naar eigen zeggen om misbruik en spam te bestrijden.

Facebook wil echter meer gegevens van WhatsApp-gebruikers en wil alles behalve de inhoud van gesprekken gaan analyseren. Deze zogenaamde metadata bestaat onder andere uit met wie je chat, hoe vaak en hoeveel je met contacten chat en het type bericht dat je verstuurt. Stel dat je je vader als vriend op Facebook hebt en veel met hem chat, dan zijn jullie waarschijnlijk close. Aan de hand van het telefoonnummer kan Facebook zien dat je veel met je vader praat en straks extra veel reclame voor vaderdagcadeaus tonen.

WhatsApp nieuwe voorwaarden data
Klik/tap voor groter.

Toestemming geven

Het verzamelen en gebruiken van de gegevens is echter wel aan regels gebonden. Als (Europees) gebruiker dien je hier toestemming voor te geven, welke je, desgewenst, later weer in kan trekken. Dat is momenteel nog niet mogelijk, maar er verschijnt waarschijnlijk een optie zodra de nieuwe privacywet van kracht wordt. Hoewel het nu zo overkomt, mag het intrekken van die toestemming geen gevolgen hebben voor het gebruik van de app. Privacy is een grondrecht en de nieuwe privacywet schrijft voor dat je niet mag worden gedwongen om met één van jouw grondrechten te betalen voor een dienst.

WhatsApp-oprichter Jan Koum zag de bui overigens al hangen. Hij verliet Facebook onlangs na een slepend conflict over de privacy van WhatsApp-gebruikers. Hij was een groot voorvechter van privacy.

Reacties

13 reacties
 • Profielfoto
  VxP

  Wat een geniepig mannetje is het toch. Bah

 • Profielfoto
  Antaeus

  Allebei verwijderd en dat is heerlijk!
  Mensen kunnen me via iMessage, mail en bellen bereiken.
  Hij heeft niets geleerd die Zucker!

  Waar ben je bang voor?
  Dump Facekoek en WhatsApp…
  Je bent verslaafd omdat je bang bent dat je iets mist…

 • Profielfoto
  Antaeus

  Oh en die groepen is zo makkelijk in WhatsApp!!!
  Makkelijk??? Irritant, dom geleuter

 • Profielfoto
  tuuur

  Heerlijk die rust op mijn Telegram ?

 • Profielfoto
  KR1275

  tuuur op 14 mei 2018 21:49
  Heerlijk die rust op mijn Telegram ?

  Alsof daar geen wantrouwen tegen is… Software van Russen vertrouw ik bij voorbaat niet. De overheid trouwens ook niet, lees de krant van vandaag…

  Ik gebruik het Japanse Line omdat ik de helft van het jaar in Azië woon en daar Line  de ‘norm’ is. Line was de app die kwam met die stickers. Aziaten zijn er verzot op. In Azië speelt Viber overigens ook nog een flinke rol.

  Ik hoop dat Facebook wordt opgesplitst en dat ze bedrijven moeten afstoten. Ze lappen elke regel aan hun laars. En Zuckenberg weet er zogenaamd niks vanaf.

  Onbetrouwbaarder dan geldhongerige bloedzuigers is er niet. Net als die beleggingsclubs, zelfde rattensoort.

 • Profielfoto
  Jeroen

  KR1275 op 14 mei 2018 21:57

  tuuur op 14 mei 2018 21:49
  Heerlijk die rust op mijn Telegram ?

  Alsof daar geen wantrouwen tegen is… Software van Russen vertrouw ik bij voorbaat niet. De overheid trouwens ook niet, lees de krant van vandaag…

  Ik gebruik het Japanse Line omdat ik de helft van het jaar in Azië woon en daar Line  de ‘norm’ is. Line was de app die kwam met die stickers. Aziaten zijn er verzot op. In Azië speelt Viber overigens ook nog een flinke rol.

  Ik hoop dat Facebook wordt opgesplitst en dat ze bedrijven moeten afstoten. Ze lappen elke regel aan hun laars. En Zuckenberg weet er zogenaamd niks vanaf.

  Onbetrouwbaarder dan geldhongerige bloedzuigers is er niet. Net als die beleggingsclubs, zelfde rattensoort.

  Telegram is verboden in Rusland omdat het geen informatie wil delen met de Russische overheid.

 • Profielfoto
  bassbug

  oli4 op 14 mei 2018 22:24

   

  Telegram is verboden in Rusland omdat het geen informatie wil delen met de Russische overheid.

  Dus is het veilig?…

 • Profielfoto
  tav

  Telegram gebruiken ok maar als niemand anders het gebruikt in mijn omgeving zal het inderdaad rustig en veilig zijn om mijn telegram?

 • Profielfoto
  html-junky

  Zolang het bij reclame blijft niks mis mee..

 • Profielfoto
  Jopie Huizinga

  Signal

 • Profielfoto
  Maikelw

  Data telegram voor Whatsapp? Alleen ik en de ontvanger kunnen de berichtjes lezen toch? Ohjee..  wat een kutbedrijf

 • Profielfoto
  iMac Lover

  Ik ben in het voorjaar van 2014 al met FB gestopt.

  Gisteren op mijn iPhone 4 whatsapp verwijdert.

  Ik gebruik de app Telegram op mijn iPhone, iPad en Mac Mini. Omdat deze berichten via de cloud synchroniseert.

  Groet

   

 • Profielfoto
  tav

  overschakelen op telegram ok , maar niemand anders gebruikt telegram , Dan heb ik er ook niet veel aan denk ik…