Eindelijk! ‘Apple gaat snellader bij iPhone leveren’

Door: Raymon Mens - 18 reacties
Apple smartphone lader
Afbeelding: OMT/Raymon Mens

Met de iPhone 8 en iPhone X is iets opmerkelijks aan de hand. Ze ondersteunen snelladen, maar Apple levert nog steeds een kleine 5 watt oplader die er soms een eeuwigheid over lijkt te doen om een toestel volledig op te laden.

Gelukkig gaat dat naar verluidt veranderen. Volgens een lek het op het Chinese sociale netwerk Weibo levert Apple bij de volgende generatie iPhone een snellader van maar liefst 18 watt. Dat zou genoeg moeten zijn om een iPhone binnen 30 minuten voor de helft op te laden.

Snellader iPhone op basis van USB-C in de doos?

Een schematische tekening die bij Aziatische Apple-leveranciers de ronde doet, toont een USB-C-aansluting. De lader is dus niet alleen krachtiger, maar heeft ook niet langer een ‘ouderwetse’ USB-A-aansluting. Apple zou tevens een USB-C-naar-Lightning-kabel in de doos doen. Een logische keuze, gezien steeds meer apparaten ondersteuning voor de nieuwe USB-poort hebben.

iPhone USB C snellader
Klik/tap voor groter.

De echtheid van dit gerucht is niet te verifiëren, maar het zou wel logisch zijn. De iPhone ondersteunt sinds 2017 snelladen met USB-C Power Delivery. Dat werkt echter alleen als een USB-C-lader van bijvoorbeeld een MacBook in combinatie met een USB-C-naar-Lightning-kabel wordt gebruikt. In de doos zit nog steeds de al jaren onveranderde, kleine lader van 5 watt. Veel Android-fabrikanten leveren al langere tijd een snellader mee die 15 tot 18 watt kan leveren.

Tot die tijd iPad-lader gebruiken

Nu wordt vaak een iPad-lader gebruikt om Apple-telefoons sneller op te laden. Die levert echter slechts 12 watt, terwijl de iPhone 8 en iPhone X met maximaal 15 watt geladen kunnen worden. Met Apple’s nieuwe lader in de doos gaat het straks voor iedereen een stuk sneller. Wij hopen in ieder geval dat dit gerucht waar is, wat met steeds groter wordende accu’s is zo’n kleine oplader leveren eigenlijk al veel te lang not done.

Reacties

18 reacties
 • Profielfoto
  queenfan

  Heb nog steeds een 12w lader van mijn iPad 2, opladen is zo gedaan.

 • Profielfoto
  GT1988

  Moet dat een schematische tekening voorstellen?

 • Profielfoto
  Vilscon

  Twijfel alleen omtrent gedurende de nacht opladen. Ik gebruik overdag vaak de iPad oplader om het sneller te doen, maar aangezien ik 7 uur slaap gebruik ik dan altijd de 5W lader. Als ie straks binnen ~1:15u klaar is, dan zit ie 6 uur lang te druppelladen. Betwijfel of dat zo goed is voor je accu?

 • Profielfoto
  steveb

  En wanneer komt USB-c snellader voor iPad?

 • Profielfoto
  donut

  Snelladen gaat soms ten koste van de accu leeftijd…

  Wellicht daarom geen snellader erbij.

 • Profielfoto
  Koezel

  Misleidende kop bij dit artikel.  geruchten.

  Maar ik heb het idee dat OMT daar gek op is.

 • Profielfoto
  Di May

  @ Vilscon :

  Een iPhone 6 van ondertussen 3 jaar en 4 maanden
  hangt iedere nacht aan het infuus.

  Capaciteit op dit ogenblik, en bevestigd door Apple Support : 98 % !

  Dus, dat ‘druppelladen’ zal mijns inziens
  weinig nadelige invloed hebben.

  Hebben ook een iPad 3deG op dezelfde wijze behandeld.
  Capaciteit batterij is evenzeer nog in prima staat.
  [ iPad zelf is een ander aflopend verhaal … ]

   

   

 • Profielfoto
  App69

  donut op 3 mei 2018 10:55
  Snelladen gaat soms ten koste van de accu leeftijd…

  Wellicht daarom geen snellader erbij.

  Check out de link die ik hierboven plaatste. Gaat daar over.

 • Profielfoto
  whaha

  Langzaam laden is toch beter voor de accu?
  Ik ga In ieder geval niet snelladen.

 • Profielfoto
  Gijs Raggers

  Kan de 29W USB c lader van Apple aanbevelen met USB c naar lighting kabel. Kost wat maar veel plezier van. Met name voor iPad pro maar soms ook met iPhone x

 • Profielfoto
  yellow

  Ik laad mijn iPhone elke nacht op via de iMac. Met hoeveel watt gaat dat?

 • Profielfoto
  xaddict

  Een iPhone stopt toch stroomtoevoer als die eenmaal vol is? Ik kan me herinneren dat daar een artikel over was. Dan zou snelladen en daarna doorladen dus geen probleem moeten zijn. Het kan dan alleen wel gebeuren dat sochtends je telefoon op 99% is ipv 100% omdat hij niet nutteloos van 99,9% naar 100% blijft laden.

 • Profielfoto
  Bas de Zwart

  Hoera, ik hoor weer een nieuw kabeltje aan de horizon!

 • Profielfoto
  Nick Seamore

  Bas de Zwart op 3 mei 2018 19:50
  Hoera, ik hoor weer een nieuw kabeltje aan de horizon!

  Zal wel gewoon Lightning zijn denk ik zo.

 • Profielfoto
  Di May

  xaddict op 3 mei 2018 12:56
  Een iPhone stopt toch stroomtoevoer als die eenmaal vol is? Ik kan me herinneren dat daar een artikel over was. Dan zou snelladen en daarna doorladen dus geen probleem moeten zijn. Het kan dan alleen wel gebeuren dat sochtends je telefoon op 99% is ipv 100% omdat hij niet nutteloos van 99,9% naar 100% blijft laden.

  Toch geven onze iDevices een pure 100 %
  aan wanneer we ze loskoppelen van het infuus.

 • Profielfoto
  App69

  xaddict op 3 mei 2018 12:56
  Een iPhone stopt toch stroomtoevoer als die eenmaal vol is? Ik kan me herinneren dat daar een artikel over was. Dan zou snelladen en daarna doorladen dus geen probleem moeten zijn. Het kan dan alleen wel gebeuren dat sochtends je telefoon op 99% is ipv 100% omdat hij niet nutteloos van 99,9% naar 100% blijft laden.

  Snelladen genereert meer hitte wat dan blijkbaar ten koste gaat van je batterijlevensduur.

 • Profielfoto
  NapO

  Apple rekt t maximaal….