EasyMesh laat mesh Wi-Fi-routers in huis samenwerken

Door: Raymon Mens - 4 reacties
router 16x9
Afbeelding: Pexels

Hoewel Apple gestopt is met het maken van AirPort-routers, zijn er veel ontwikkelingen op het gebied van Wi-Fi. Zo is er een standaard genaamd EasyMesh. Die moet het makkelijker maken om een draadloos netwerk dat uit meerdere access points bestaat in je hele huis op te zetten.

EasyMesh moet het mogelijk maken om routers van verschillende merken te combineren. Zo kun je één dekkend netwerk in huis maken met routers van verschillende fabrikanten. Momenteel kan dat alleen als je alles van dezelfde fabrikant hebt.

Mix en match met EasyMesh

Het opzetten van een netwerk dat heel je huis dekt, moet ook makkelijker worden met EasyMesh. Zo moet een apparaat dat compatibel is met de standaard zichzelf kunnen instellen. Er is ook een protocol dat aan load balancing doet ingebouwd. Het netwerkverkeer dat verschillende apparaten genereren, wordt zo automatisch over verschillende access points verdeeld.

De nieuwe standaard maakt het ook makkelijker om van router te wisselen. Stel dat een fabrikant een nieuwe router heeft gemaakt met superieure functies, dan hoef je alleen de router te vervangen. Alle andere access points kunnen blijven hangen, ze praten immers allemaal EasyMesh. Momenteel moet je bij het vervangen van de router ook alle andere access points vervangen.

EasyMesh Wi-Fi
Klik/tap voor groter.

Software-update voor bestaande routers

Routers die de standaard ondersteunen, krijgen een EasyMesh-logo op de doos. Fabrikanten hoeven de standaard echter niet aan te ondersteunen. Google zou kunnen besluiten dat het beter is om Google WiFi gesloten systeem te houden. EasyMesh lijkt vooral aantrekkelijk te zijn voor kleinere fabrikanten die zelf het wiel niet opnieuw hoeven uit te vinden. De standaard komt als software-update beschikbaar en fabrikanten kunnen bestaande Wi-Fi-apparatuur met een software-update compatibel maken. Welke fabrikanten de nieuwe standaard gaan ondersteunen, is nog niet duidelijk.

Wi-Fi Alliance

Reacties

4 reacties
 • Profielfoto
  polansky

  Stel dat een fabrikant een nieuwe router heeft gemaakt met superieure functies, dan hoef je alleen de router te vervangen. Alle andere access points kunnen blijven hangen, ze praten immers allemaal EasyMesh.”

  Dit is uiteraard een veel te rooskleurig beeld van de werkelijkheid.

  Als nieuwe functies van router X worden toegevoegd is de kans dat router Y door beperkingen in de hardware deze nieuwe functies van router X niet kan ondersteunen.

  Ook al kunnen ze beiden met elkaar communiceren wil dat uiteraard nog niet automatisch zeggen dat de oudere of goedkopere router daardoor ineens een performance boost krijgt omdat ze een netwerkprotocol ondersteunen.

  Als Marietje net ‘breien’ heeft geleerd en Nederlands spreekt met ‘Bertje’, kunnen ze wel met elkaar communiceren, maar het wil niet zeggen dat Bertje daardoor ook ineens kan breien….

   

   

 • Profielfoto
  Dorkiban

  Ik denk niet dat dit wordt bedoeld. Routers hebben natuurlijk heel veel functies die niet direct met het mesh netwerkprotocol te maken hebben. Als een ander merk deze functies verbetert, dan loont het natuurlijk wel om alleen de router te vernieuwen ipv nu alle apparaten.

 • Profielfoto
  koen

  Hoe is dit anders dan één airport beneden en één boven in brug-mode?

 • Profielfoto
  myunclesmailman

  koen op 15 mei 2018 15:40
  Hoe is dit anders dan één airport beneden en één boven in brug-mode?

  Je device wordt seemless overgenomen van access point 1 naar access point 2.