Drones: de volgende stap voor Apple Maps

Door: Raymon Mens - 11 reacties
drone

Hoewel Apple Maps onder veel iPhone-gebruikers nog altijd bekend staat als een matig alternatief voor Google Maps, zet Apple alle zeilen bij om zijn eigen kaarten-app te verbeteren. Apple Maps heeft inmiddels een aantal flinke inhaalslagen gemaakt.

De nieuwste techniek die Apple nu omarmt, is het gebruik van drones. De iPhone-maker heeft tegenover CNBC bevestigd dat de kleine, op afstand bestuurde vliegtuigen worden gebruikt voor extra luchtfotografie. Zo hoopt Apple bepaalde gebieden beter in kaart te brengen.

Apple Maps en drones

Apple gebruikt zowel lucht- als grondfoto’s voor de continue verbetering van Maps. Dankzij drones kan een gebied dat verbetering behoeft, nauwkeuriger in kaart worden gebracht. In het kader van privacy stelt Apple dat bij de gebruikte beelden gezichten en kentekenplaten onscherp worden gemaakt.

Aan het gebruik van drones zijn normaal strenge regels verbonden, maar die gelden niet voor Apple. Het bedrijf uit Cupertino is onlangs toegetreden tot een Amerikaans experimentenprogramma dat een aantal extra privileges geeft. Denk aan vliegen in de nacht, boven woonwijken en op grote hoogte zonder dat de piloot zicht op de drone heeft.

Verbeteringen Apple Maps

Apple’s eigen kaarten-app heeft recentelijk een flink aantal verbeteringen gekregen. Zo zijn er sinds iOS 11 indoor kaarten beschikbaar van winkelcentra en vliegvelden, waaronder Schiphol in Nederland. Daarnaast beschikt Apple Maps sinds kort ook over rijstrookbegeleiding en is OV-informatie toegevoegd. Rondom Apple’s initiatief om net als Google auto’s rond te laten rijden om de accuraatheid van Maps te optimaliseren is het stil. Mogelijk voorzien de drones nu in die behoefte.

apple maps rijbaanassistent
Klik/tap voor groter.

Reacties

11 reacties
 • Profielfoto
  freewel

  Belangrijste wat ik nog mis is dat apple maps de snelheid niet aangeeft. Dat is 1 van de belangrijste reden dat ik waze nog gebruik

 • Profielfoto
  Facundo

  Apple Maps heeft inmiddels een aantal flinke inhaalslagen gemaakt.

  ….maar kan, na bijna 6 jaar, nog steeds niet tippen aan Google Maps/Streetview/Earth. En Siri maakt het verschil nog schrijnender.

 • Profielfoto
  McPherson

  Facundo op 14 mei 2018 10:48

  Apple Maps heeft inmiddels een aantal flinke inhaalslagen gemaakt.

  ….maar kan, na bijna 6 jaar, nog steeds niet tippen aan Google Maps/Streetview/Earth. En Siri maakt het verschil nog schrijnender.

  compleet mee eens….helaas.

 • Profielfoto
  plonserd

  Kunnen ze nu gewoon niet toegeven dat Google op sommige punten gewoon veel beter scoort en het achter zich laten? Dan kunnen ze bij Apple hun tijd en mensen voor zinvollere dingen gebruiken. Google Maps werkt perfect, en Streetview is en onmisbare feature geworden. Veel beter en bruikbaarder dan flyover. Zelfde verhaal met Siri vs Google Assistant/Alexa. En toch maar hun eigen matige apps blijven pushen (waarom kan ik aan Siri niet vragen om de weg te tonen in Waze, of om muziek af te spelen via Spotify?)

  Ik hou nog steeds teveel van OSX en iOS om naar alternatieven uit te kijken, maar het gebrek aan keuze wordt steeds irritanter. Ze willen daar in Cupertino in alles de beste zijn, wat enkel maar nadelige gevolgen heeft voor ons, de gebruikers.

 • Profielfoto
  Ivo-tje

  Als ze nu eens beginnen met het corrigeren van wegen… Ik rijdt elke dag ‘offroad’ volgens apple maps, al maanden… denk dat ze inmiddels genoeg gps-tracks hebben om de nieuwe wegen knap in te kunnen tekenen;) Zeker omdat het bekend is dat daar geknutseld wordt…. Heb je helemaal geen drone voor nodig….

 • Profielfoto
  KarelWillem

  freewel op 14 mei 2018 10:21
  Belangrijkste wat ik nog mis is dat Apple Maps de snelheid niet aangeeft….

  Gek genoeg wil Google Maps dat ook nog steeds maar niet implementeren. Waardoor ik om exact dezelfde reden ook Waze gebruik.

   

 • Profielfoto
  kasuja

  Waar is de tijd gebleven dat uitblonk in wat het deed door focus?

 • Profielfoto
  Facundo

  Ik hoop maar dat Apple die drones niet zèlf gaat maken. 😉

 • Profielfoto
  Nick Seamore

  Laten ze maar eens fietsroutes gaan introduceren dat groene bedrijf.

 • Profielfoto
  Edwin

  Ik ben helemaal tevreden met de Kaarten app van Apple zelf. Ik navigeer er ook altijd mee. En het is sneller up to date dan Google maps. Dat heb ik zelf ondervonden. Ik zou wel graag zien dat ook de snelheid wordt aangegeven.

 • Profielfoto
  lordoftheflatbush

  Leuk en aardig maar Apple Mapsnis nog lang niet op het niveau van Google Maps. Waar blijft de Street View feature?