De volgende computerrevolutie: Intel combineert SSD en RAM

Door: Raymon Mens - 6 reacties

De snelheid van een Mac, laptop of PC wordt vaak door twee elementen bepaald. Het RAM-geheugen is erg snel, maar niet in staat om gegevens lang te bewaren. Een SSD (of: flashopslag) is minder snel, maar bewaart data net als een harde schijf permanent.

Intel wil met zijn nieuwe Optane-geheugen die twee werelden bij elkaar brengen. Zo heb je de snelheid van echt RAM-geheugen, dat ook nog eens in staat is om data permanent te bewaren. Dit zou bijna alle vertraging uit computers halen en een kleine computerrevolutie zijn.

DDR4-geheugen met de voordelen van een SSD

Er wordt als sinds 2016 aan dit Optane-geheugen gewerkt, maar nu zijn die eerste modules voor commercieel gebruik klaar. Er bestaat nu geheugen dat bijna even snel is als DDR4, maar net als een SSD data bewaart. Het is nog slechts een beginnetje, want het geheugen is alleen in sticks van 128, 256 en 512GB beschikbaar. Dat is veel voor RAM-geheugen, maar bescheiden voor een SSD.

Intel computerrevolutie
Klik/tap voor groter.

Intel noemt nog een aantal andere voordelen. Zo is kan het geheugen veel vaker beschreven en uitgelezen worden. Een SSD/flashopslag is erg gevoelig voor slijtage. De grote verbetering in snelheid komt omdat de processor niet langer bestanden naar het SSD hoeft te schrijven als het geheugen vol of bezig is. Het RAM-geheugen en flashopslag zijn immers gecombineerd.

iMac Pro en Mac Pro

Natuurlijk gaat het nog even duren voordat je een Mac of PC uit kunt rusten met dit nieuwe type geheugen. Het zal in 2019 worden gebruikt door een aantal grote supercomputers en serverfarms waar Intel mee samenwerkt. Voorlopig ondersteunen ook alleen Xeon-processors het Optane-geheugen. Dat maakt het dus geschikt voor een Mac Pro of iMac Pro, maar nog niet voor een MacBook of iMac. Uiteindelijk zal ook deze geavanceerde technologie die we nu een computerrevolutie noemen ook in consumentenapparaten te vinden zijn. Dat moment is nu een stuk dichterbij gekomen. Verdere details zijn nog schaars, zo is het stroomgebruik nog onbekend.

Reacties

6 reacties
 • Profielfoto
  NicoJ

  512GB is toch niet bescheiden voor een SSD?

 • Profielfoto
  DaveFlash

  hmm als Apple hier nou een fusion-drive achtig sausje overheen giet, alle bewerkingen eerst snel naar een optane chip van 128GiB wegschrijven en dan transparant dit hardware-matig laten overhevelen naar een 1, 2 of 4 TB traditionele SSD. net als de Fusion drives dit nu al doen met SSD + ouderwetse HDD’s

 • Profielfoto
  nicj56

  DaveFlash op 31 mei 2018 15:23
  hmm als Apple hier nou een fusion-drive achtig sausje overheen giet, alle bewerkingen eerst snel naar een optane chip van 128GiB wegschrijven en dan transparant dit hardware-matig laten overhevelen naar een 1, 2 of 4 TB traditionele SSD. net als de Fusion drives dit nu al doen met SSD + ouderwetse HDD’s

  Fusion drive was al achterhaald toen het uit kwam er waren toen als cache drives op de markt die hetzelfde konden.

 • Profielfoto
  Ne0

  NicoJ: als enterprise class is 512GB wel bescheiden

 • Profielfoto
  Spinozo

  Wat is nu het voordeel tov 128GB RAM en een 2TB SSD zoals je die nu in iMac Pro kan zetten? Volgens mij is dit meer voor data centers die baat hebben aan nog meer RAM, daar merk je wel duidelijk dat het tijd kost om data via de PCIe bus de processor binnen te trekken. Dat gaat met 8GB/s. DDR4 gaat tot aan 25GB/s.

 • Profielfoto
  donut

  Je moet het zien als een soort cache geheugen. Het werkt alleen op de primaire schijf met het OS.

  Echter op dit moment kan je beter je geld uitgeven aan een snelle ssd.