Raymon Mens
Raymon Mens Nieuws 31 mei 2018

De volgende computerrevolutie: Intel combineert SSD en RAM

De snelheid van een Mac, laptop of PC wordt vaak door twee elementen bepaald. Het RAM-geheugen is erg snel, maar niet in staat om gegevens lang te bewaren. Een SSD (of: flashopslag) is minder snel, maar bewaart data net als een harde schijf permanent.

Intel wil met zijn nieuwe Optane-geheugen die twee werelden bij elkaar brengen. Zo heb je de snelheid van echt RAM-geheugen, dat ook nog eens in staat is om data permanent te bewaren. Dit zou bijna alle vertraging uit computers halen en een kleine computerrevolutie zijn.

DDR4-geheugen met de voordelen van een SSD

Er wordt als sinds 2016 aan dit Optane-geheugen gewerkt, maar nu zijn die eerste modules voor commercieel gebruik klaar. Er bestaat nu geheugen dat bijna even snel is als DDR4, maar net als een SSD data bewaart. Het is nog slechts een beginnetje, want het geheugen is alleen in sticks van 128, 256 en 512GB beschikbaar. Dat is veel voor RAM-geheugen, maar bescheiden voor een SSD.

Klik/tap voor groter.

Intel noemt nog een aantal andere voordelen. Zo is kan het geheugen veel vaker beschreven en uitgelezen worden. Een SSD/flashopslag is erg gevoelig voor slijtage. De grote verbetering in snelheid komt omdat de processor niet langer bestanden naar het SSD hoeft te schrijven als het geheugen vol of bezig is. Het RAM-geheugen en flashopslag zijn immers gecombineerd.

iMac Pro en Mac Pro

Natuurlijk gaat het nog even duren voordat je een Mac of PC uit kunt rusten met dit nieuwe type geheugen. Het zal in 2019 worden gebruikt door een aantal grote supercomputers en serverfarms waar Intel mee samenwerkt. Voorlopig ondersteunen ook alleen Xeon-processors het Optane-geheugen. Dat maakt het dus geschikt voor een Mac Pro of iMac Pro, maar nog niet voor een MacBook of iMac. Uiteindelijk zal ook deze geavanceerde technologie die we nu een computerrevolutie noemen ook in consumentenapparaten te vinden zijn. Dat moment is nu een stuk dichterbij gekomen. Verdere details zijn nog schaars, zo is het stroomgebruik nog onbekend.

Reageer op artikel:
De volgende computerrevolutie: Intel combineert SSD en RAM
Sluiten