Huub Everstijn
Huub Everstijn Apple Inc. 21 mei 2018

Peking strikes again: CallKit-apps verboden in China

Apple heeft het maar druk met voldoen aan alle nieuwe regels die China invoert. Enige tijd geleden werden alle VPN-apps uit de Chinese gehaald en nu moet een ander type app eraan geloven. Het betreft alle apps die gebruik maken van het CallKit-framework.

Dit framework stelt ontwikkelaars in staat om hun Voice over IP-diensten nauw met iOS te verweven. De apps kunnen de iOS-interface voor telefoongesprekken gebruiken en verschijnen in de contacten-app, terwijl de ontwikkelaar het contact verder afhandelt met eenn eigen VoIP dienst.

Apple waarschuwt ontwikkelaars

Apple waarschuwt ontwikkelaars dat dit framework niet langer gebruikt kan worden bij apps die in de Chinese App Store beschikbaar zijn. Om hun apps toch in China toe te laten, zullen alle CallKit-integraties moeten worden verwijderd. Het eerste slachtoffer is de populaire Chinese chat-app WeChat, die was genoodzaakt hun Voice over IP-component en CallKit te verwijderen.

Klik/tap voor groter.

Hoewel officieel niet toegelicht is waarom de Chinese overheid Callkit verbiedt, is duidelijk dat de VoIP-mogelijkheden van het framework hieraan debet zijn. Skype werd afgelopen zomer al om dezelfde reden geweerd uit de Chinese App Store. VoIP biedt volgens Peking de mogelijkheid om censuur te omzeilen, want deze vorm van communicatie is moeilijk te controleren.

Apple buigt voor China

Apple lag al eerder onder vuur door snel aan de eisen van de Chinese overheid te voldoen. Dit stuitte niet alleen gebruikers tegen de borst, ook de Amerikaanse overheid is bezorgt. Washington meent dat Apple censuur en het permanent controleren van het internet door Pekin mogelijk maakt.

Opvallend is dat apps steeds sneller uit de Chinese App Store verdwijnen. Volgens een onderzoek van de lokale site People.cn verdwijnen in sommige weken wel 29.000 apps. Het lijkt erop dat Xi Jinping een rode telefoon naar Tim Cook heeft. Nu maar afwachten welke app het volgende slachtoffer wordt.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Peking strikes again: CallKit-apps verboden in China
Sluiten