Jan de Raab
Jan de Raab Nieuws 28 mei 2018

Bendgate: Apple wist van buigzaamheid iPhone 6 (Plus)

Kun je je Bendgate nog herinneren? Er ontstond veel ophef toen bleek dat de iPhone 6 en iPhone 6 Plus kwetsbaar waren voor buigen. Apple heeft dit nooit toegegeven, maar was wel degelijk van het probleem op de hoogte. Dat blijkt uit interne documenten van Apple.

De iPhone-maker wist dat de iPhone 6 3,3 keer gemakkelijker kon buigen dan de iPhone 5s. De iPhone 6 Plus was dit zelfs 7,2 keer zo buigzaam. Deze buigzaamheid was zelfs een van de grootste zorgen van Apple voor de lancering van de apparaten in 2014.

Interne documenten boven water

De documenten waarin Apple’s tests staan, werden door rechter Lucy Koh openbaar gemaakt. Ze zijn onderdeel van een collectieve rechtszaak die tegen Apple is aangespannen. Dit helpt de zaak aanzienlijk, gezien Apple blijkbaar niets gedaan heeft om dit probleem -dat bekend was- te verhelpen. De tests werden uitgevoerd voor de lancering van de iPhone 6, dus Apple had wel degelijk iets kunnen doen.

Klik/tap voor groter.

Apple pakte het probleem pas later aan. De iPhone 6s en nieuwer zijn namelijk gemaakt van een sterker aluminium. Apple noemt het de 7000-serie aluminium dat sterker is en minder gevoelig is voor slijtage en schade aan de behuizing van de telefoon. De mantra was dus: niet erkennen, wel verbeteren.

Bendgate krijgt nog een staartje

De buigzaamheid van de iPhone 6 (Plus) was niet alleen op korte termijn een probleem, ook op lange termijn doen zich problemen voor. De Touch IC-chip die aanrakingen op het scherm registreert, laat door de gebogen behuizing soms los. Het scherm van een iPhone 6 (Plus) reageert dan op willekeurige momenten niet. Dit probleem is ook wel bekend als “Touch Disease” en Apple is een reparatieprogramma gestart. Opmerkelijk is dat vervanging niet gratis is, want volgens Apple treedt dit defect alleen op als een iPhone een aantal keer op een harde ondergrond is gevallen. Met de kennis van nu lijkt dat toch anders te zitten.

Een van de symptomen van ‘Touch Disease’ is een grijze balk aan de bovenkant – Klik/tap voor groter.

Een slechte beurt voor Apple. Wij zijn benieuwd wanneer iets soortgelijks over de kwetsbare toetsenborden van de MacBook Pro boven water komt. Een reparatieprogramma zit er voorlopig niet in.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Bendgate: Apple wist van buigzaamheid iPhone 6 (Plus)
Sluiten