Raymon Mens
Raymon Mens Accessoires 30 mei 2018

ScreenPad: Asus geeft antwoord op Apple’s Touch Bar

Apple introduceerde in 2016 de Touch Bar. Daarmee is het mogelijk om snel en gemakkelijk verschillende apps te openen en acties uit te voeren. De meningen over de aanraakstrip boven het toetsenbord zijn verdeeld, maar dat houdt Asus niet tegen om met een eigen variant te komen. Het gaat om de ScreenPad, die nagenoeg hetzelfde doet als de Touch Bar.

Officieel is het product nog niet onthuld. De ontdekking werd gedaan door Windows Blog Italia en er zijn nog behoorlijk wat vraagtekens. Zo weten we nog niet of de ScreenPad iets gaat zijn dat in toekomstige laptops wordt verwerkt of dat het los apparaat wordt dat je via USB koppelt.

Asus ScreenPad vs. Apple Touch Bar

Aan de binnenkant van de ScreenPad is een NVIDIA GTX 970 dGPU aanwezig. Het apparaatje heeft ook een bepaalde Toshiba chip nodig om te functioneren, maar buiten dat is het nog onduidelijk. Het is wel zo dat het accessoire een stuk groter is dan de huidige Touch Bar. Op afbeeldingen zien we veel meer ruimte om apps te selecteren en te openen. Naast diverse apps die gekoppeld zijn aan Asus, zien we ook applicaties als Excel, Powerpoint en OneNote. De interface lijkt op een aangepaste Android-versie.

Klik/tap voor groter.

Het idee achter de ScreenPad is dat je een duidelijker overzicht hebt van de verschillende applicaties die je kunt opstarten. Daarnaast zou het wellicht als een soort tweede scherm kunnen werken wanneer je een bepaalde applicatie open hebt staan. Denk aan het makkelijk wisselen van nummers wanneer je gebruik maakt van Spotify.

Lastig product

Wanneer de ScreenPad precies wordt onthuld en wanneer hij verschijnt, is nog niet duidelijk. Dit lijkt wel een lastig product te worden, want het ziet ernaar uit dat applicaties geoptimaliseerd moeten worden om optimaal van het tweede schermpje gebruik te maken. Hoeveel ontwikkelaars daartoe bereid zijn, is nog maar de vraag.

Fabrikant Elgato heeft ook een variant op de Touch Bar, maar dan met fysieke knoppen en vooral gericht op gamers die livestreams maken. Stream Deck werkt met macOS en Windows.

Klik/tap voor groter.
Reageer op artikel:
ScreenPad: Asus geeft antwoord op Apple’s Touch Bar
Sluiten