Raymon Mens
Raymon Mens Apple Inc. 24 mei 2018

‘Apple en Volkswagen werken samen aan zelfrijdende auto’

Onder de noemer Project Titan was Apple ooit van plan een eigen, zelfrijdende auto te bouwen. Die ambities zijn echter teruggeschroefd en het bedrijf uit Cupertino richt zich nu op software voor autonome voertuigen. Volkswagen gaat daar een belangrijke rol bij spelen.

Volgens The New York Times hebben Apple en Volkswagen een overeenkomst gesloten. Die gaat ervoor zorgen dat er snel zelfrijdende voertuigen met Apple-software op de weg zijn. Het gaat niet om personenauto’s, maar om busjes.

Zelfrijdende busjes voor Apple-medewerkers

De deal met de Duitse fabrikant is vertrouwelijk en niet door Apple bevestigd, maar er zijn toch al details naar buiten gekomen. De zelfrijdende voertuigen worden busjes, om precies te zijn de Volkswagen T6 Transporter. Apple zou ze in gaan zetten om medewerkers van en naar Apple Park, het hoofdkantoor van de iPhone-maker, te vervoeren. Een afgebakende route over wegen waar Apple op mag testen, is een logische keuze.

Een Volkswagen T6 op de assemblagelijn – Klik/tap voor groter.

Van Apple Car naar carOS

Wanneer de Volkswagen-busjes die door Apple’s software worden aangestuurd te zien zijn, is nog niet bekend. Volgens bronnen van de Amerikaanse krant loopt het project om een aantal redenen achter op schema. Allereerst zou Apple geprobeerd hebben een eigen auto te maken. Ingewijden omschrijven het als een sportauto voor designer Jony Ive. Op het hoogtepunt sleutelden meer dan duizend werknemers aan de auto in een oude Pepsi-fabriek die Apple opkocht. Een auto maken was echter veel moeilijker dan Apple dacht, dus werd de focus verlegd naar software voor zelfrijdende voertuigen.

Het tweede struikelblok was een geschikte partner voor de voertuigen vinden. Apple rijdt met een groeiend aantal testvoertuigen op wegen in de VS, maar die zijn vooral voor het verzamelen van data. Nadat onderhandelingen met BMW en Mercedes-Benz op niets uitliepen, kan Apple nu eindelijk met Volkswagen vooruit. Nu maar hopen dat er geen sjoemelsoftware in de auto’s terecht komt.

Bovenstaande video: Een blik op een van de testvoertuigen van Apple.

 

Reageer op artikel:
‘Apple en Volkswagen werken samen aan zelfrijdende auto’
Sluiten