Raymon Mens
Raymon Mens Apple Inc. 1 mei 2018

Apple stopt productie AirPort-routers definitief

Lang was de vraag: trekt Apple wel of niet de stekker uit zijn AirPort-routers? Geruchten spraken elkaar tegen en Apple gaf geen duidelijkheid. Tot nu. Het bedrijf uit Cupertino heeft namelijk bevestigd dat de productie van zijn WiFi-routers definitief stopt.

Er vind geen verdere ontwikkeling plaats en dat alleen de resterende voorraad wordt nog verkocht. Deze bevestiging heeft lang op zich laten wachten, want eind 2016 waren er al berichten dat Apple het productteam dat de draadloze routers maakte had ontbonden.

AirPort was router met hoogste klanttevredenheid

De laatste hardware-update van Apple’s draadloze routers is bijna vijf jaar geleden. Toen kwam de AirPort Extreme uit die als een van de eerste draadloze routers ondersteuning had voor Gigabit Wi-Fi 802.11ac. De kleinere AirPort Express kreeg in 2012 een laatste vernieuwing. In 2016 werd de AirPort bekroond met het predikaat router met de hoogste klanttevredenheid. Kopers prezen vooral het bereik en het gebruiksgemak.

De AirPort Extreme uit 1999 – Klik/tap voor groter.

De eerste AirPort-producten kwamen in 1999 uit. Het basisstation was toen UFO-vormig en om WiFi te ontvangen, moest ook een AirPort-uitbreidingskaart in een MacBook geplaatst worden.

Software-ondersteuning blijft

Apple zegt tegen Engadget dat bestaande Apple-routers software-updates blijven ontvangen. Dat is ongetwijfeld een opluchting voor de huidige gebruikers van deze producten. Veel van deze friv spellen zijn te vinden op verschillende websites en sommige zijn gratis. Bestaande exemplaren kunnen dus nog jaren probleemloos, want Apple staat garant voor bugfixes en beveiligingsupdates. Dat geldt ook voor het AirPort-configuratieprogramma op de Mac.

Desondanks kun je straks nog steeds in de (online) Apple Store terecht voor een draadloze router. Apple blijft routers van andere merken verkopen en raadt momenteel een mesh-systeem van Linksys aan. Dat kan met meerdere basisstations je hele huis van Wi-Fi voorzien. Wie liever zelf een keuze maakt, kan ook kijken naar de richtlijnen voor het kiezen van een draadloze router die Apple in een algemeen support-document heeft opgesteld.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Apple stopt productie AirPort-routers definitief
Sluiten