Apple stopt productie AirPort-routers definitief

Door: Raymon Mens - 11 reacties

Lang was de vraag: trekt Apple wel of niet de stekker uit zijn AirPort-routers? Geruchten spraken elkaar tegen en Apple gaf geen duidelijkheid. Tot nu. Het bedrijf uit Cupertino heeft namelijk bevestigd dat de productie van zijn WiFi-routers definitief stopt.

Er vind geen verdere ontwikkeling plaats en dat alleen de resterende voorraad wordt nog verkocht. Deze bevestiging heeft lang op zich laten wachten, want eind 2016 waren er al berichten dat Apple het productteam dat de draadloze routers maakte had ontbonden.

AirPort was router met hoogste klanttevredenheid

De laatste hardware-update van Apple’s draadloze routers is bijna vijf jaar geleden. Toen kwam de AirPort Extreme uit die als een van de eerste draadloze routers ondersteuning had voor Gigabit Wi-Fi 802.11ac. De kleinere AirPort Express kreeg in 2012 een laatste vernieuwing. In 2016 werd de AirPort bekroond met het predikaat router met de hoogste klanttevredenheid. Kopers prezen vooral het bereik en het gebruiksgemak.

AirPort Extreme 1999
De AirPort Extreme uit 1999 – Klik/tap voor groter.

De eerste AirPort-producten kwamen in 1999 uit. Het basisstation was toen UFO-vormig en om WiFi te ontvangen, moest ook een AirPort-uitbreidingskaart in een MacBook geplaatst worden.

Software-ondersteuning blijft

Apple zegt tegen Engadget dat bestaande Apple-routers software-updates blijven ontvangen. Dat is ongetwijfeld een opluchting voor de huidige gebruikers van deze producten. Veel van deze friv spellen zijn te vinden op verschillende websites en sommige zijn gratis. Bestaande exemplaren kunnen dus nog jaren probleemloos, want Apple staat garant voor bugfixes en beveiligingsupdates. Dat geldt ook voor het AirPort-configuratieprogramma op de Mac.

Desondanks kun je straks nog steeds in de (online) Apple Store terecht voor een draadloze router. Apple blijft routers van andere merken verkopen en raadt momenteel een mesh-systeem van Linksys aan. Dat kan met meerdere basisstations je hele huis van Wi-Fi voorzien. Wie liever zelf een keuze maakt, kan ook kijken naar de richtlijnen voor het kiezen van een draadloze router die Apple in een algemeen support-document heeft opgesteld.

Reacties

11 reacties
 • Profielfoto
  djneo

  Meer kansen voor Ubiquity !

 • Profielfoto
  djneo

  djneo op 1 mei 2018 17:12
  Meer kansen voor Ubiquity !

  ubiquiti

 • Profielfoto
  ln.XSOcam

  Is daarmee dan eigenlijk ook AirTunes ter ziele ? Of zijn er routers waarmee ik uit iTunes en iPhone muziek kan streamen ?

 • Profielfoto
  Yosemite

  Aan de ene kant ik jammer dat Apple niet zelf nog is gekomen met een AirPort WiFi mesh systeem maar aangezien er zo veel keus is in mesh systemen denk ik niet heel erg. AirPort was ook wel erg duur vergeleken met de concurrentie. Voor de prijs van tweede AirPort base stations (ruim 400 euro) koop je een mesh systeem met 3 nodes en heb je geld over.

 • Profielfoto
  lordoftheflatbush

  Slechte beslissing. Juist de netwerk producten waren erg goed en gebruikersvriendelijk. Tekenend voor de excel cultuur binnen Apple op dit moment.

 • Profielfoto
  MrBelloNLD

  En de TimeCaspules?

 • Profielfoto
  gipsman

  Apple wil er de homepod+apple music bij iedereen inlepelen. Te veel mensen gebruiken aipory express om hun muziek ( cds, lps, eigen library, spotify, youtube,…) te streamen naar een anologe/optische hifi. Apple is bereid om een redelijk populair product af te bouwen, om een winstgevender product te pushen. Jammer, want airport was mesh avant la lettre. De ‘vernieuwingen’ in huidige mesh systemen zijn verwaarloosbaar.

 • Profielfoto
  Cybertopian

  Het wordt steeds duidelijker dat het hoogste tijd is dat Tim Sculley wordt opgevolgd door iemand met een visie.

 • Profielfoto
  steveb

  gipsman op 1 mei 2018 21:59
  Apple wil er de homepod+apple music bij iedereen inlepelen. Te veel mensen gebruiken aipory express om hun muziek ( cds, lps, eigen library, spotify, youtube,…) te streamen naar een anologe/optische hifi. Apple is bereid om een redelijk populair product af te bouwen, om een winstgevender product te pushen. Jammer, want airport was mesh avant la lettre. De ‘vernieuwingen’ in huidige mesh systemen zijn verwaarloosbaar.

  dus ze willen de wifi router vervangen door een speaker die zelf wifi nodig heeft.
  merkwaardig

 • Profielfoto
  Bas de Zwart

  Jammerdebammer. Topproduct

 • Profielfoto
  KeKo

  ln.XSOcam op 1 mei 2018 17:12
  Is daarmee dan eigenlijk ook AirTunes ter ziele ? Of zijn er routers waarmee ik uit iTunes en iPhone muziek kan streamen ?

  De AirPort express kon dat, maar het protocol zit inmiddels ook in recievers verwerkt, dus dat werkt nog, ongeacht je router.