Night
Night Nieuws 28 mei 2018

Project Star: ‘Apple werkt aan iOS-laptop met ARM-chip’

Apple werkt onder de codenaam ‘Project Star’ aan een prototype voor een nieuwe serie computers. Het is geen MacBook en geen iPad, maar volgens 9to5Mac een geheel nieuwe familie. De computer heeft een touchscreen en ARM-processor, draait een afgeleide van iOS en zou waterdicht zijn.

Volgens bronnen van het Amerikaanse blog zijn er al Star-prototypes in omloop. Die hebben naast een touchscreen ook plaats voor een simkaart, GPS en een kompas. De gebruikte firmware is identiek aan die van de huidige Mac en dat duidt weer op een iOS-laptop.

Kruising tussen iOS en macOS?

Er worden geen bronnen gegeven voor deze ‘Project Star’ specificaties, maar dit lijkt toch erg op een samenvoeging van macOS en iOS. Apple-CEO Tim Cook gaf eerder juist aan niets te zien in het versmelten van iOS en macOS. Toch zouden de Star-apparaten al sinds januari 2018 op kleine schaal geproduceerd worden en door Apple-mederwerkers worden getest.

Axiotron ModBook
Een Mac met touchscreen uit 2007, de Axiotron ModBook

‘A new Star is born’ voor Apple?

We weten dat Apple de iPad ziet als een waardige vervanger van de laptop, maar door iOS mist de iPad ondersteuning voor krachtige tools die wel op de Mac beschikbaar zijn. Microsoft laat met bijvoorbeeld de Surface zien dat er wel degelijk vraag is naar laptops met een touchscreen. Daarnaast gaan er ook al langere tijd geruchten dat Apple zich los wil maken van Intel en aan een eigen ARM-chip voor Macs werkt. Dit zou in Project Star samen kunnen komen.

Of deze mengelmoes van apparaten ooit een concreet product wordt, is nog maar de vraag. Dit is het eerste, vage gerucht dat we erover horen en het duurt waarschijnlijk nog jaren voordat er iets op de markt komt. Het jaar 2020 leent zich wel voor iets revolutionairs, dat zich zal onderscheiden van ál het andere.

Instant update: volgens scooptijger Mark Gurman, die vaak onder juiste informatie beschikt, is het minder spannend dan gedacht.

Reageer op artikel:
Project Star: ‘Apple werkt aan iOS-laptop met ARM-chip’
Sluiten