Podcast-mijlpaal voor Apple: 50 miljard downloads

Door: Jan de Raab - 1 reactie
podcasts apps

Dertien jaar nadat Apple zijn podcast-directory lanceerde, destijds met de release van iTunes 4.9, is nu een mijlpaal bereikt. Apple zegt tegen Fast Company dat er inmiddels ruim 50 miljard podcastafleveringen zijn gedownload via iTunes en de Podcasts-app van iOS.

Deze mijnpijl valt samen met de aankondiging van Google om afleveringen van podcasts te tonen in de zoekresultaten. De zoekgigant hoopt op deze manier het aantal luisteraars van podcasts te verdubbelen.

Explosieve groei

Voorlopig staat Apple Podcasts nog stevig aan de leiding met ruim 525.000 beschikbare podcasts. In totaal bieden iTunes en de Podcasts-app van iOS maar liefst 18 miljoen individuele afleveringen aan. Dat de podcasts alleen maar populairder worden, blijkt wel uit de gegevens over de afgelopen jaren:

 • 2014: 7 miljard gedownloade podcastafleveringen
 • 2016: 10,5 miljard gedownloade podcastafleveringen
 • 2017: 13,7 miljard gedownloade podcastafleveringen
 • 2018: meer dan 50 miljard podcastafleveringen gedownload

De iTunes-catalogus is nog steeds de belangrijkste podcast-directory ter wereld. Hoewel apps zoals Castro en Overcast al geruime tijd hun eigen index hebben geïmplementeerd, hebben veel apps nog steeds rechtstreeks toegang tot de bibliotheek van iTunes.

iTunes podcasts
Klik/tap voor groter.

Meer aanbod, meer concurrentie

Sinds 2014 staat de podcast weer volop in de belangstelling. Er is niet alleen meer aanbod, maar ook meer vraag. Toegenomen concurrentie heeft er ook toe geleid dat er meer nieuwe en meer exclusieve podcasts worden aangeboden. Zo biedt Spotify tegenwoordig ook zijn eigen collectie podcasts aan en audioboekengigant ‘Audible’ heeft een grote collectie aan exclusief audiomateriaal in de vorm van podcasts. In Nederland valt BNR Nieuwsradio op met een eigen podcastnetwerk. Ook vond onlangs het eerste Nederlandse podcastfestival plaats.

Podcast apps Spotify BNR
Podcast-sectie in de apps van Spotify (links) en BNR Nieuwsradio (rechts) – Klik/tap voor groter.

Reacties

1 reactie
 • Profielfoto
  Yh-xxl

  Ik had het al op een andere manier gemeld, maar de ‘meer nieuws’ knop op de startpagina is kapot.

  Die verwijst naar https://www.onemorething.nl/page/2

  Maar op die pagina is diezelfde knop identiek.

  zelfs op https://www.onemorething.nl/page/3 verwijst die naar dezelfde page 2