Apple Pay dit jaar naar drie nieuwe landen

Door: Raymon Mens - 20 reacties

Apple Pay begon ooit in de VS, maar beidt langzaam uit. Apple heeft vandaag aangekondigd dat zijn betaaldienst naar drie nieuwe landen komt, namelijk Noorwegen, Oekraïne en Polen. Apple-CEO Tim Cook zegt dat de dienst later in 2018 live gaat in deze landen.

Met de toevoeging van deze drie landen werkt Apple Pay straks in 30 landen, waaronder veel Europese landen. Helaas voor ons zijn Nederland, Duitsland en België zijn nog opvallend afwezig op Apple’s lijstje met landen waarin de betaaldienst beschikbaar is.

Apple Pay blijft groeien

De uitbreiding van Apple Pay werd door Tim Cook aangekondigd tijdens de prestaties van de kwartaalcijfers over het tweede kwartaal van 2018. De Apple-CEO zei dat de betaaldienst een sterke groei kent. De inkomsten uit Apple Pay waren nog nooit zo hoog als afgelopen kwartaal. Bovendien is het aantal gebruikers dat Apple Pay geactiveerd heeft verdubbeld tegenover vorig jaar.

Naast betalen in winkels met de iPhone en Apple Watch, kan Apple’s betaaldienst in bepaalde landen ook in het OV gebruikt worden. In Londen bijvoorbeeld al sinds 2015, maar sinds kort ook in Japan. Dat heeft volgens Apple voor een enorme boost in het gebruik van de dienst gezorgd. Apple Pay is nu het meestgebruikte betaalsysteem voor het OV in Tokio.

Nederland wacht

De betaaldienst is nog niet in Nederland beschikbaar, maar Nederlanders met een rekening bij Bunq konden onlangs al even van betalen met hun iPhone of Apple Watch proeven. Omdat Bunq naast Nederland ook in Spanje en Italie actief is, ondersteunt de bank de betaaldienst voor iPhone en Apple Watch.

Nederlanders konden Apple Pay officieel niet activeren, maar door de regio van iOS te veranderen naar Spanje of Italië werkte het wél. Bunq-oprichter Ali Niknam demonstreerde dit publiekelijk en vele Apple-fans volgden. Bunq werd echter al snel door Apple op de vingers getikt en de functie verdween als sneeuw voor de zon. Wie er snel bij was, kan Apple Pay echter in Nederland blijven gebruiken. Het hele instelproces was al vertaald. Technisch is er dus niets dat de lancering van Apple’s betaaldienst in Nederland (en België) tegenhoudt. Fingers crossed… ?

Bunq Apple Pay
Klik/tap voor groter.

Reacties

20 reacties
 • Profielfoto
  joostvg

  De betaaldienst is nog niet in Nederland beschikbaar, maar Nederlanders met een rekening bij Bunq konden onlangs al even van bellen met hun iPhone of Apple Watch proeven.

   

  Bellen met een iPhone, je verwacht het niet!

 • Profielfoto
  UtregCity

  Gek toch? Nog steeds geen Apple Pay in NL, terwijl Bunq heeft aangetoond dat het zo is in te voeren (en zij het ook graag willen). Wat. Is. De. Reden?

 • Profielfoto
  whaha

  Je kunt het nog steeds activeren bij bunq. Als je weet hoe.

 • Profielfoto
  Maikelw

  Ik snap nog het nut niet helemaal van dit iDingest exclusief te houden, krijgen we straks overal 2 betaalterminals? 1 voor Apple en 1 voor de rest van de wereld?

 • Profielfoto
  iNicky

  UtregCity op 2 mei 2018 11:43
  Gek toch? Nog steeds geen Apple Pay in NL, terwijl Bunq heeft aangetoond dat het zo is in te voeren (en zij het ook graag willen). Wat. Is. De. Reden?

  Contracten met de grootbanken denk ik zo.

 • Profielfoto
  Infinitatus

  Apple Pay in Spanje heeft weinig succes. De meeste grote banken ondersteunen het niet. Apple Pay kost hun eenmaal geld. En zij hebben geen zin om een deel aan Apple af te dragen. Veel winkels ondersteunen het niet. En er zijn banken met hun eigen systeem.

 • Profielfoto
  Telemachus

  Apple Pay bij bunq activeren kan nog steeds: check https://bunq.love/ en kijk in de FAQ.

 • Profielfoto
  Vilscon

  Maikelw op 2 mei 2018 12:09
  Ik snap nog het nut niet helemaal van dit iDingest exclusief te houden, krijgen we straks overal 2 betaalterminals? 1 voor Apple en 1 voor de rest van de wereld?

  Ik vermoed dat je het nut niet snapt, omdat je blijkbaar dát denkt. Apple Pay werkt gewoon met bestaande betaalterminals. Je houdt gewoon je iPhone of Apple Watch tegen dezelfde terminal als je met je bankpas zou doen. Het werkt ideaal.

  Beter dan mijn draadloze Bunq pas? Nee, maar wel even goed. Ideaal als ik m’n telefoon op dat moment beet heb en bankpas niet. Of als ik m’n portemonnee niet bij heb. Uiteraard geldt andersom ook.

 • Profielfoto
  Maikelw

  Ok, dat is wel mooi dan. Maar alsnog, waarom alleen iExclusief?

  Ik snap dat betalen met je mobiel handig is, gebruik mijn S8 ook voor alle pinbetalingen. Maar juist omdat dit al zo goed werkt en geregeld wordt door de banken zelf, vraag ik me af waar Apple pay voor nodig is en waarom er zo lyrisch over gedaan wordt. Het klinkt mooi: 1 betaalsysteem voor al je apparaten, maar dan moet je wel alles van Apple hebben. Als de bank het (blijft) regelen heb je dat probleem niet…

 • Profielfoto
  Barika Cala Saidah

  @Infinitatus, van waar haal jij dat een deel wordt afgedragen aan Apple? Volgens mij is dat larie en apenkool.

  @Maikelw, elke betaalterminal die contactloos betalen ondersteunt, ondersteunt Apple Pay, aan de meeste reguliere betaalterminals (met zo’n uitsparing om je kaart in te steken, staat aan de zijkant een symbooltje van een hand met een kaart die naast een terminal wordt gehouden. Elke terminal die dat symbool heeft, ondersteunt Apple Pay, en uiteindelijk zijn dat er wel heel wat. Die contactloze terminals werken naast elektrische apparaten ook met moderne bankkaarten met ingebouwde NFC-silicium.

  @Maikelw, ik begrijp niet goed waarom dat systeem van de Galaxy S-lijn niet overal wordt gebruikt, ofwel heb ik een foutieve indruk en is het gebruik helemaal niet zo eenvoudig als ik denk dat het is, of is het effectief zo belachelijk eenvoudig?

 • Profielfoto
  VxP

  Apple Pay in NL. ???

 • Profielfoto
  Xcode

  Technisch is er dus niets dat de lancering van Apple’s betaaldienst in Nederland (en België) tegenhoudt.

  Ik gebruik zelf Apple Pay via Bunq en kan er nagenoeg in Nederland overal mee betalen. Enige uitzondering vormen sommige parkeergarages en de Apple Store in Amsterdam, waar je nog niet contactloos kunt betalen.

  Het is werkelijkwaar fantastisch in gebruik. Gezien de reactie van Apple met betrekking tot Bunq, denk ik dat Apple de partij is die bewust aan het sarren is. Het is 100% een geldkwestie.

 • Profielfoto
  draugminaion

  Ik heb bij de stunt van bunq m’n kans gegrepen. Betaal sinds die tijd alleen nog met m’n horloge. Werk overal waar contactloos werkt. Ik doe niks anders meer. Nooit meer pincodes. Geen plasticje meer uitgraven. Glorieus.

  Weet iemand toevallig of na de laatste Watch software update het nog werkt? Zou jammer zijn als het daardoor ongedaan wordt gemaakt.

  En wat ik me afvraag, hoe weten we dat bunq door Apple op de vingers is getikt? Het lijkt mij minstens even logisch dat de vastgeroeste Nederlandse banken er problemen mee hadden, omdat ze nog aan het onderhandelen zijn met Apple.

 • Profielfoto
  draugminaion

  Maikelw op 2 mei 2018 12:09
  Ik snap nog het nut niet helemaal van dit iDingest exclusief te houden, krijgen we straks overal 2 betaalterminals? 1 voor Apple en 1 voor de rest van de wereld?

  Hoezo exclusief? Werkt overal waar contactloos werkt. Maar zonder getuttebel met plasticjes en pincode.

 • Profielfoto
  wensink

  Ik denk dat Apple Pay in 2019 naar Nederland komt. Het hele systeem waar iDeal op draait wordt dan ook vernieuwd namelijk..

 • Profielfoto
  draugminaion

  Barika Cala Saidah op 2 mei 2018 18:07
  @Infinitatus, van waar haal jij dat een deel wordt afgedragen aan Apple? Volgens mij is dat larie en apenkool.

  @Maikelw, elke betaalterminal die contactloos betalen ondersteunt, ondersteunt Apple Pay, aan de meeste reguliere betaalterminals (met zo’n uitsparing om je kaart in te steken, staat aan de zijkant een symbooltje van een hand met een kaart die naast een terminal wordt gehouden. Elke terminal die dat symbool heeft, ondersteunt Apple Pay, en uiteindelijk zijn dat er wel heel wat. Die contactloze terminals werken naast elektrische apparaten ook met moderne bankkaarten met ingebouwde NFC-silicium.

  @Maikelw, ik begrijp niet goed waarom dat systeem van de Galaxy S-lijn niet overal wordt gebruikt, ofwel heb ik een foutieve indruk en is het gebruik helemaal niet zo eenvoudig als ik denk dat het is, of is het effectief zo belachelijk eenvoudig?

  In Amerika kreeg Apple in het begin 0,15%. Betalen in Amerika was erg archaisch, de banken hadden er wel wat voor over om daar vanaf te komen. In Europa, waar we al een tijd veel modernere systemen is de toegevoegde waarde, voor de banken, minder lijkt mij. Dus zal het percentage minder zijn, maar niet nul.

 • Profielfoto
  steveb

  Tittel Correctie
  Apple pay dit jaar naar SLECHTS 3 nieuwe landen.

 • Profielfoto
  Barika Cala Saidah

  @draugminaion;Infinitatus, zo, bedankt! Weer wat bijgeleerd;-)

 • Profielfoto
  KarelWillem

  Wat zijn de kosten van Apple Pay (als er kosten zijn)?