Apple transparanter over verwijderen apps op last van overheden

Door: Jan de Raab - 3 reacties

Apple krijgt regelmatig orders uit China en Rusland om apps uit de App Store te verwijderen. Dat komt de iPhone-maker nogal eens op kritiek te staan, want op deze manier zou meegewerkt worden aan de censuur in die landen.

Het bedrijf blijft aan dit soort verzoeken voldoen, maar gaat wel transparanter werken. In zijn jaarlijkse transparency report gaat Apple nu ook melden welke overheden gevraagd hebben apps uit de App Store te verwijderen. Tot nu toe gaf Apple al informatie vrij over verzoeken tot account- en apparaattoegang.

Transparantie over verwijderen apps

Apple bracht enkele dagen geleden zijn jaarlijkse transparency report uit. Op de laatste pagina staat vermeld dat toekomstige rapportages ook informatie zullen bevatten over de verzoeken vanuit overheden tot verwijdering van apps. Vanaf volgend jaar zijn deze verzoeken inzichtelijk.

Dat overheden met enige regelmaat dergelijke verzoeken indienen was al langer bekend. Zo heeft China in het verleden heeft verzocht om verwijdering van specifieke apps voor VPN-verbindingen. Peking ziet liever niet dat de grote Chinese firewall op een makkelijke manier kan worden omzeild met VPN-diensten.

79% van de verzoeken wordt gehonoreerd

In het nieuwe rapport staat dat de onderneming in de tweede helft van 2017 bijna 30.000 verzoeken tot toegang tot specifieke iCloud-accounts heeft gekregen. Dit heeft betrekking op maar liefst 300.00 apparaten. In 79% van de gevallen werd de toegang ook verleend. Nederland stuurt relatief weinig verzoeken naar Apple. In de periode van 1 juli tot 1 december heeft Nederland ‘slechts’ 28 overheidsverzoeken ingediend voor 161 apparaten. In 68% van de gevallen werd dat verzoek gehonoreerd. (Zie ook → Overzicht: deze gegevens geeft Apple aan wetshandhavers)

Reacties

3 reacties
 • Profielfoto
  iMac Lover

  Ik begrijp dit niet zo goed, misschien door de warmte

  Apple krijgt regelmatig een verzoek van de FBI om medewerking te verlenen, om iPhones van verdachten te helpen ontgrendelen. Apple heeft een goed beveiligde devies hoog in het vaandel staan, en werkt hier niet aan mee.

  Maar Apple honereert wel verzoeken, van landen, waar mensenrechten  en de democratie op grote schaal geschonden wordt. Zoals China en Rusland. Om iCloud accounts te ontgrendelen van decidenten.

  Nogmaals het is een beetje warm vandaag, misschien dat ik het nu niet begrijp

   

  Gr.

 • Profielfoto
  Maikelw

  Ik snap het laaste stuk in verband met het eerste stuk niet. Eerst gaat het over verwijderen van Apps uit de store, de cijfers in het tweede stuk lijken me te gaan om data-opvragen van overheiden over specifieke gebruikers?

 • Profielfoto
  gipsman

  Big brother levend en wel.