Jan de Raab
Jan de Raab Apple Inc. 29 mei 2018
Leestijd: 1 minuut

Apple transparanter over verwijderen apps op last van overheden

Apple krijgt regelmatig orders uit China en Rusland om apps uit de App Store te verwijderen. Dat komt de iPhone-maker nogal eens op kritiek te staan, want op deze manier zou meegewerkt worden aan de censuur in die landen.

Het bedrijf blijft aan dit soort verzoeken voldoen, maar gaat wel transparanter werken. In zijn jaarlijkse transparency report gaat Apple nu ook melden welke overheden gevraagd hebben apps uit de App Store te verwijderen. Tot nu toe gaf Apple al informatie vrij over verzoeken tot account- en apparaattoegang.

Transparantie over verwijderen apps

Apple bracht enkele dagen geleden zijn jaarlijkse transparency report uit. Op de laatste pagina staat vermeld dat toekomstige rapportages ook informatie zullen bevatten over de verzoeken vanuit overheden tot verwijdering van apps. Vanaf volgend jaar zijn deze verzoeken inzichtelijk.

Dat overheden met enige regelmaat dergelijke verzoeken indienen was al langer bekend. Zo heeft China in het verleden heeft verzocht om verwijdering van specifieke apps voor VPN-verbindingen. Peking ziet liever niet dat de grote Chinese firewall op een makkelijke manier kan worden omzeild met VPN-diensten.

79% van de verzoeken wordt gehonoreerd

In het nieuwe rapport staat dat de onderneming in de tweede helft van 2017 bijna 30.000 verzoeken tot toegang tot specifieke iCloud-accounts heeft gekregen. Dit heeft betrekking op maar liefst 300.00 apparaten. In 79% van de gevallen werd de toegang ook verleend. Nederland stuurt relatief weinig verzoeken naar Apple. In de periode van 1 juli tot 1 december heeft Nederland ‘slechts’ 28 overheidsverzoeken ingediend voor 161 apparaten. In 68% van de gevallen werd dat verzoek gehonoreerd. (Zie ook → Overzicht: deze gegevens geeft Apple aan wetshandhavers)

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Apple transparanter over verwijderen apps op last van overheden
Sluiten