Jan de Raab
Jan de Raab Nieuws 3 mei 2018

Apple smoort nieuwe ‘vrijwillige’ iPhone-backdoor in de kiem

Overheden, en dan met name de Amerikaanse overheid, zijn nog altijd zeer geïnteresseerd in een manier om de vergrendeling op de iPhone te kunnen omzeilen. Op hulp van Apple bij een nieuwe backdoor hoeft men in ieder geval niet te rekenen.

Ray Ozzie, een voormalig Microsoft-chef, heeft een nieuwe manier voorgesteld om wetshandhavers toegang te geven de gegevens op smartphones. Het idee is om dit een standaard te maken zodat apparaten van verdachten veilig ontgrendeld kunnen worden, maar wel beschermd zijn tegen hackers.

Twee digitale sleutels

Ozzie stelt voor dat elke iPhone, Android-smartphone, etc. wordt geleverd met twee digitale sleutels. De ene sleutel zou worden opgeslagen in de telefoon, terwijl de andere sleutel bekend is bij de fabrikant. Elke sleutel is uniek voor dat specifieke apparaat. De juiste combinatie van beide sleutels zou zorgen dat de telefoon kan worden ontgrendeld.

Het voorstel van Ozzie kent overigens wel een belangrijke troef. Een telefoon die op een dergelijke manier zou worden ontgrendeld, is read-only functionaliteit. Met andere woorden, de data op de telefoon is dan wel beschikbaar, maar kan niet worden gewijzigd.

Klik/tap voor groter.

Apple: “Dat gaat niet gebeuren”

Het voorstel van Ray Ozzie, is precies dat, een idee en niks meer. Het is zelfs nog niet eens duidelijk of dit technisch haalbaar is. Overigens heeft Ozzie al wel bereikt dat het idee door nagenoeg alle fabrikanten is afgewezen. Alle bedrijven die zijn benaderd zijn tegen deze zogenaamde “uitzonderlijke toegang” door wetshandhavers.

Het belangrijkste motief voor de afwijzing is dat elke poging tot softwarematige ontgrendeling door derden gevolgen heeft voor de kwetsbaarheid van de telefoon. Er is er ook een andere zwakke plek in het hele verhaal. Hoe gaat een mogelijke fabrikant die tweede privésleutel veilig opslaan? Kortom, hoe goed bedoeld het voorstel ook is, het gaat niet gebeuren. Wat Apple betreft in ieder geval niet op vrijwillige basis. Daarmee lijkt de politiek aan zet om adequate wetgeving op te stellen om dit verplicht te maken. De kans dat zoiets zou gaat is in het privacygevoelige Amerika nagenoeg nihil.

GrayKey to the rescue

Het hoofd van de FBI zal waarschijnlijk Ozzie’s suggestie toejuichen. FBI-directeur Christopher Wray is al jaren op zoek naar een manier om de iPhone te ontgrendelen. Andere agentschappen en politie-afdelingen gebruiken iPhone-unlockers zoals GrayKey. Waarschijnlijk zullen ze dat de komende jaren moeten blijven doen. Maar ook daar zit Apple bovenop.

Klik/tap voor groter.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Apple smoort nieuwe ‘vrijwillige’ iPhone-backdoor in de kiem
Sluiten