GDPR: persoonlijke gegevens bij Apple downloaden nu mogelijk

Door: Raymon Mens - 9 reacties

De nieuwe Europese privacywet, ook wel bekend als GDPR (General Data Protection Regulation) of AVG (Algemene verordening gegevensbescherming) gaat vrijdag 25 mei in. Apple is er klaar voor en heeft tools online gezet waarmee je persoonlijke gegevens te downloaden en verwijderen zijn.

De downloadoptie is te vinden op Apple’s nieuwe privacy-microsite. Apple gaat verder dan de wet vereist. Het is niet alleen mogelijk op een kopie van je gegevens te ontvangen. Je kunt je Apple ID ook tijdelijk deactiveren of helemaal verwijderen.

Persoonlijke gegevens downloaden bij Apple

Via de optie “Een kopie van je gegevens ontvangen” kun je alle persoonlijke informatie die is gekoppeld aan je Apple ID ophalen. Daarbij valt op dat verzoeken aan Siri en geschiedenis van Apple Maps ontbreekt. Dat komt omdat Apple deze gegevens alleen anoniem opgeslagen worden. Ze worden niet aan je Apple ID gekoppeld. Zo werkt Apple Maps bijvoorbeeld met een wisselende identifier die iedere 15 minuten wisselt. Verzoeken aan Siri worden ook alleen anoniem verzameld en zijn niet aan je Apple ID te linken.

Apple ID GDPR
Klik/tap voor groter.

Apple stuurt je de kopie van je gegevens niet direct. In de download zitten een boel persoonlijke gegevens, dus het is extra belangrijk dat die niet bij kwaadwillende terecht komen. Daarom wordt door Apple ieder verzoek handmatig geverifieerd. Het kan daarom maximaal 7 dagen duren voordat je een kopie van je gegevens krijgt. Merk ook op dat grotere items, zoals bestanden en iCloud Drive-documenten of e-mails en foto’s, in meerdere archieven worden opgesplitst. Je kunt zelf kiezen hoe groot één archief maximaal mag zijn (1GB, 5GB, 10GB of 25GB).

Persoonlijke gegevens die Apple verzamelt

 • Acitiviteit in App Store, iTunes Store, iBooks en Apple Music
 • Gegevens Apple ID-account en apparaten
 • Activiteit in Apple Online en Retail Stores
 • AppleCare Support-geschiedenis en reparatieverzoeken
 • Game Center-activiteit
 • iCloud-bladwijzers en leeslijst
 • Agenda en herinneringen uit iCloud
 • Contacten uit iCloud
 • Notities uit iCloud
 • Meld een probleem met kaarten
 • Marketing-abonnementen, downloads en andere activiteiten
 • Inhoud iCloud Drive
 • Mailboxen iCloud
 • Fotobibliotheek iCloud

Andere opties voor GDPR/AVG

Naast de optie om je gegevens te exporteren, biedt Apple ook de mogelijkheid om je account tijdelijk te deactiveren. Dat is volgens de AVG niet verplicht, maar een extra service. Deactiveren is iets anders dan verwijderen, want de data blijft bewaard. Apple verwerkt de data echter niet meer tot je je account weer activeert. Het is ook nog steeds mogelijk om je account compleet te verwijderen.

AVG GDPR Apple
Klik/tap voor groter.

Reacties

9 reacties
 • Profielfoto
  Shmoo

  Ik zag dat zoiets vergelijkbaars ook al in WordPress gebouwd zat.

 • Profielfoto
  UtregCity

  Had niet anders van Apple verwacht. Benieuwd waar b.v. Google & Facebook mee komen of niet…;-)

 • Profielfoto
  Elduderino

  Goede van dit alles is dat wij als consument een veel beter inzicht krijgen van wat er over ons wordt verzameld. Wat uiteindelijk ook 1 van de doeleinde is van deze wetgeving. Eerst moesten we hopen op transparantie van de bedrijven of een agreement doorworstelen. Nou was Apple gelukkig al redelijk transparant.

  Als ik dit zo bekijk is het relatief weinig wat Apple werkelijk verzamelt.

  Voor bedrijven is deze wet een aardige kluif.

   

 • Profielfoto
  bartvdv

  @UtregCity, dat kan je bij Google of Facebook toch al veel langer, je hele geschiedenis downloaden, bekijken, bewerken, wissen, … Vanaf een centraal punt is alles beschikbaar.

 • Profielfoto
  Shmoo

  Ik heb zojuist even gekeken en mijn gegevens opgevraagd, gewoon benieuwd wat je allemaal te zien krijgt.

   

  Maar wat ik niet begrijp…

  Je kunt na het inloggen op deze microsite geen directe aanpassingen doen. Ik bedoel dan, als ik bij vergelijkbare diensten als Google en Microsoft inlog op hun systeem dan kan ik aangeven Google mag dit of dat doen tijdens het gebruik van hun zoekmachine. Wanneer ik YouTube gebruik mag Google wel weer mijn geschiedenis bijhouden om betere aanbevolen video’s te tonen. Dat soort instellingen kan ik bij Apple niet vinden. Nu begrijp ik ook wel dat Apple geen zoekmachine heeft maar ik had gedacht dat ik wel meteen inzicht zou kunnen krijgen in, appjes X, Y en Z gebruiken je locatie. Appjes A, B en C hebben toegang tot je contacten en sinds X datum.

   

  Dat had ik eigenlijk een beetje verwacht maar dat is het dus niet. Dit voelt eigenlijk veel meer als een eenvoudige snelle manier om met twee keer klikken ene backup van al je Apple/iCloud data te krijgen. Ik krijg natuurlijk straks een zip bestand met daarin alle bestanden en mailtjes.

   

  Dan rest mij de laatste vraag op dit alles. Is dit ook precies dezelfde complete data die overheden krijgen toegezonden als ze dit opvragen bij Apple ( natuurlijk met een verwijsbriefje van de rechter opzak ) ???

   

 • Profielfoto
  Elduderino

  Shmoo op 23 mei 2018 15:44
  Maar wat ik niet begrijp…

  Je kunt na het inloggen op deze microsite geen directe aanpassingen doen. Ik bedoel dan, als ik bij vergelijkbare diensten als Google en Microsoft inlog op hun systeem dan kan ik aangeven Google mag dit of dat doen tijdens het gebruik van hun zoekmachine. Wanneer ik YouTube gebruik mag Google wel weer mijn geschiedenis bijhouden om betere aanbevolen video’s te tonen. Dat soort instellingen kan ik bij Apple niet vinden. Nu begrijp ik ook wel dat Apple geen zoekmachine heeft maar ik had gedacht dat ik wel meteen inzicht zou kunnen krijgen in, appjes X, Y en Z gebruiken je locatie. Appjes A, B en C hebben toegang tot je contacten en sinds X datum.

   

   

  Voor Google maak je deze instellingen in een web app, namelijk hun zoekmachine of youtube. De instellingen daarvan worden centraal geregeld. De apps waar jij het over hebt, zijn allemaal locale apps op IOS of Mac, die beheer je op het toestel zelf. Is ook logisch, want het kan zijn dat je misschien afwijkende privacy instellingen per toestel wilt.

  Dat ook tijd van toegang tot bijvoorbeeld contacten niet centraal is in te zien, is denk ik een privacy issue. Ik kan me voorstellen dat Apple deze data helemaal niet wil verzamelen. Het heeft voor hen geen enkele toevoeging. wat er niet is kan je ook niet inzien.;-)

  Mij komt het niet vreemd over.

 • Profielfoto
  html-junky

  Precies Elduderino, ik denk ook dat deze data er gewoon niet is, waarom zou Apple dat willen weten?

 • Profielfoto
  /dev/enschede

  UtregCity op 23 mei 2018 15:24
  Had niet anders van Apple verwacht. Benieuwd waar b.v. Google & Facebook mee komen of niet…;-)

  FaceBook heeft dat al lang (=zeker al enkele maanden).

  Heb zelf al eens een download gedaan. Viel me tegen wat ze van mij hebben. De informatie was zeer relevant om micro-targetting op te doen, maar niet heel veel meer.

 • Profielfoto
  Alexander Henket

  Mobile Safari werkt niet met die site? Wonderlijk.