‘Apple werkt aan 16K AR/VR bril met MicroLED’

Door: Jan de Raab - 1 reactie
Apple AR VR bril

Al langere tijd doet het verhaal de ronde dat Apple aan een Augmented Reality-bril werkt. Dat gerucht blijkt niet alleen een kern van waarheid te bevatten, maar slechts het halve verhaal te zijn. Apple wil naar verluidt de strijd aan met Oculus en Microsoft op het gebied van VR (Virtual Reality).

CNET meldt dat Apple hoog inzet op een draadloze headset die AR- en VR-technologie combineert. Het is dus een Microsoft Hololens en Oculus Rift in een. De bril moet in 2020 uitkomen en heeft de interne naam T288. Volgens ingewijden heeft de headset een 8K-display voor elk oog. Daarnaast is de bril kabelloos, er wordt draadloos verbinding met een “box” gemaakt.

Apple ziet tóch wat in Virtual Reality

Lange tijd werd gedacht dat Apple VR zou laten voor wat het was. Tim Cook zei meer heil te zien in de ontwikkeling van AR-technologie en praktische toepassingen hiervan in het dagelijkse leven. Blijkbaar is er bij Apple sprake van een ommekeer en ziet men tóch kansen om zich te positioneren in de jonge markt voor VR. Die wordt momenteel vooral gedomineerd door gaming-achtige toepassingen met Oculus en Sony.

VR Oculus Facebook
VR-bedrijf Oculus is onderdeel van Facebook – Klik/tap voor groter.

Technisch hoogstandje

De technologie die een 8K-weergave per oog mogelijk maakt, is waarschijnlijk gebaseerd op MicroLED. Een nieuwe schermtechniek die scherpe en energiezuinige schermen mogelijk maakt. Deze schermen zijn nog wel duur om te produceren, maar Apple investeert al volop in de massaproductie van de opvolger van OLED.

Met de schermen lijkt het dus wel goed te komen, maar het draadloos overdragen van 8K-beeld is nog toekomstmuziek. Het testen van twee 8K-schermen vereist op dit moment meerdere high-end GPU’s in een gekoppelde opstelling.

Vooruit kijken

Twee jaar is een relatief lange periode. Wellicht zet Apple in op een reductie van de kosten voor de productie van het beoogde MicroLED-display. Volgens het gerucht mikt Apple op een eerste release in 2020. Er zal veel technologische vooruitgang moeten worden geboekt om dit waar te maken. De basis is er al, want Apple heeft ARKit en onlangs een veelbelovende start-up die aan een soortgelijk product werkt overgenomen.

CNET

Reacties

1 reactie
  • Profielfoto
    Yogarine

    Klinkt mij als bullshit.

    De rekenkracht is er nog lang niet om 2x 8k uit te putten op 120fps. En als we Moore’s law aanhouden is dat er over 2 jaar nog steeds niet.

    Daarnaast maakt crypto-currency momenteel alle high end GPU’s belachelijk duur.