Raymon Mens
Raymon Mens Nieuws 31 mei 2018

‘Apple ontwerpt nieuwe Mac-chips op geheime locatie’

Een Mac met ARM-chip of iOS-laptop is nog niet gesignaleerd, maar dat wil niet zeggen dat Apple niet bezig is met het ontwerpen van chips. Het bedrijf uit Cupertino heeft een lab geopend waar gesleuteld wordt aan nieuwe chips. Dat heeft de lokale site Oregon Live ontdekt.

Dat lab staat in Washington County, Oregon en dat is geen toeval. Dat is namelijk de achtertuin van Intel, dat grote kantoren in Portland heeft. Apple zou al diverse senior-medewerkers van Intel aan hebben genomen. Er is dus duidelijk iets gaande.

Beproefde strategie

Het openen van een nieuw lab in de achtertuin van een belangrijke leverancier is een beproefde strategie om medewerkers over te laten stappen. Apple’s nieuwe chip-lab is eind 2017 geopend en sindsdien zouden er ongeveer 30 voor Intel belangrijke medewerkers overgestapt zijn. Daarnaast werft Apple momenteel ook actief experts op het gebied van kwaliteitscontrole. Intel is de grootste private werkgever in de Amerikaanse staat Oregon. De omgeving van Portland staat ook wel bekend als ‘Silicon Forest’ en er zitten veel andere hardwaremakers zoals HP, IBM en Sun.

De Intel-campus in Oregon – Klik/tap voor groter.

iOS-laptop in de maak?

Het lijkt er steeds meer op dat Apple aan een Mac met ARM-chip of een iOS-laptop sleutelt. De afgelopen week kwam het vermeende apparaat twee keer in het nieuws. De codenaam zou Project Star zijn en er zijn naar verluidt enkele prototyes bij Apple’s vaste productiepartner Pegatron gemaakt.

Wat we ons voor moeten stellen van een dergelijk apparaat is nog een beetje vaag. Gaat macOS op Apple’s eigen ARM-chip draaien, of komt iOS naar een laptop? Dat is nog niet duidelijk. Het lijkt sowieso een langetermijnplan, denk aan 2020. Een codenaam heeft het project al wel en dat wil zeggen dat er in ieder geval concreet aan gesleuteld wordt. Wij verzamelen alle berichtgeving onder de tag Project Star.

Reageer op artikel:
‘Apple ontwerpt nieuwe Mac-chips op geheime locatie’
Sluiten