‘Apple ontwerpt nieuwe Mac-chips op geheime locatie’

Door: Raymon Mens - 5 reacties

Een Mac met ARM-chip of iOS-laptop is nog niet gesignaleerd, maar dat wil niet zeggen dat Apple niet bezig is met het ontwerpen van chips. Het bedrijf uit Cupertino heeft een lab geopend waar gesleuteld wordt aan nieuwe chips. Dat heeft de lokale site Oregon Live ontdekt.

Dat lab staat in Washington County, Oregon en dat is geen toeval. Dat is namelijk de achtertuin van Intel, dat grote kantoren in Portland heeft. Apple zou al diverse senior-medewerkers van Intel aan hebben genomen. Er is dus duidelijk iets gaande.

Beproefde strategie

Het openen van een nieuw lab in de achtertuin van een belangrijke leverancier is een beproefde strategie om medewerkers over te laten stappen. Apple’s nieuwe chip-lab is eind 2017 geopend en sindsdien zouden er ongeveer 30 voor Intel belangrijke medewerkers overgestapt zijn. Daarnaast werft Apple momenteel ook actief experts op het gebied van kwaliteitscontrole. Intel is de grootste private werkgever in de Amerikaanse staat Oregon. De omgeving van Portland staat ook wel bekend als ‘Silicon Forest’ en er zitten veel andere hardwaremakers zoals HP, IBM en Sun.

Intel Campus Orgeon
De Intel-campus in Oregon – Klik/tap voor groter.

iOS-laptop in de maak?

Het lijkt er steeds meer op dat Apple aan een Mac met ARM-chip of een iOS-laptop sleutelt. De afgelopen week kwam het vermeende apparaat twee keer in het nieuws. De codenaam zou Project Star zijn en er zijn naar verluidt enkele prototyes bij Apple’s vaste productiepartner Pegatron gemaakt.

Wat we ons voor moeten stellen van een dergelijk apparaat is nog een beetje vaag. Gaat macOS op Apple’s eigen ARM-chip draaien, of komt iOS naar een laptop? Dat is nog niet duidelijk. Het lijkt sowieso een langetermijnplan, denk aan 2020. Een codenaam heeft het project al wel en dat wil zeggen dat er in ieder geval concreet aan gesleuteld wordt. Wij verzamelen alle berichtgeving onder de tag Project Star.

Reacties

5 reacties
 • Profielfoto
  Spinozo

  Lekker in de tuin te werken met een cappuccino. ‘S middags met wat Chips en Cola en dan is die processor er zo

 • Profielfoto
  Cybertopian

  Dat geklets over een iOS laptop. Apple houd al sinds de introductie vol dat dat niet gaan gebeuren. Verder dan een Smart Keyboard zal het dus waarschijnlijk niet gaan. (En hoeveel apps hebben daar ondersteuning voor ingebouwd, naast de standaard iOS functies?)

  Dit wordt gewoon een ARM powered Mac. macOS en NeXTStep hebben al op zoveel processors gedraaid, 68000, SPARC, PowerPC, Intel, dus nu een ARM versie. Vooral handig (lees goedkoper) voor Apple. En misschien kunnen ze wat langer draaien op een batterij lading. Hoewel, dan zal de design afdeling liever 2mm van van de dikte af willen halen.

 • Profielfoto
  Elduderino

  Cybertopian op 1 juni 2018 13:08
  Vooral handig (lees goedkoper) voor Apple. En misschien kunnen ze wat langer draaien op een batterij lading. Hoewel, dan zal de design afdeling liever 2mm van van de dikte af willen halen.

  Het is niet zozeer goedkoper voor Apple. Misschien is het niet eens goedkoper… je moet namelijk heel wat kennis en resources in huis halen en daarbij productie op een relatief kleine schaal uit besteden.  Een belangrijke reden voor deze stap zal eerder de wispelturigheid van Intel zijn, wat betreft releases is Intel niet erg betrouwbaar gebleken. Men zit nu teveel vast aan Intel product releases. Maar zie ook het hele LPDDR geneuzel en ondersteuning van Intel. Dat heeft zoveel vertraging opgeleverd waardoor we al lang wachten op een Macbook met 32 GB LPDDR ondersteuning. (Al 2 generaties lang werd deze ondersteuning door Intel beloofd)

  Het is bepaald niet hosanna met Intel en ik denk dat dit heel zwaar mee weegt om voor eigen chips te kiezen.

 • Profielfoto
  Frans

  Het is bepaald niet hosanna met Intel en ik denk dat dit heel zwaar mee weegt om voor eigen chips te kiezen.

  Inderdaad. Waarom is Apple indertijd overgestapt van PowerPC naar Intel? Juist, omdat PowerPC achter ging lopen op Intel. Nu Intel processoren achter beginnen te lopen op de processoren die Apple zelf ontwerpt is het niet de vraag of, maar wanneer Apple de overstap maakt.

 • Profielfoto
  Cenobyte

  Frans op 1 juni 2018 21:18 Inderdaad. Waarom is Apple indertijd overgestapt van PowerPC naar Intel? Juist, omdat PowerPC achter ging lopen op Intel. Nu Intel processoren achter beginnen te lopen op de processoren die Apple zelf ontwerpt is het niet de vraag of, maar wanneer Apple de overstap maakt.

  Ik vraag me alleen af of die overstap dan de juiste is. Intel heeft momenteel toch de snellere processoren en de ARM processoren hebben weliswaar een energievriendelijk profiel, maar zijn niet bepaald snelle jongens t.o.v. Intel’s x86 architectuur.