Apple haalt apps die je locatie ongevraagd delen uit de App Store

Door: Raymon Mens - 3 reacties
macOS 10.15 functies

Apple springt opnieuw op de bres voor de privacy van zijn gebruikers. Apps die je locatie ongevraagd met derden delen, zijn niet meer welkom in de App Store. Een aantal overtreders zijn al uit de applicatiewinkel gehaald.

De apps van een aantal grote Franse uitgevers, waaronder de krant Le Figaro, zijn door deze maatregel uit de App Store verdwenen. Dat komt omdat een framework voor advertenties de locatie van gebruikers ongevraagd doorstuurt naar adverteerders. Dat is echter niet toegestaan.

Overtreding van App Store-regels

Momenteel worden apps actief opnieuw door Apple beoordeeld. In een e-mail wijst het bedrijf app-makers er dan ook op dat bij een her-evaluatie van de app overtredingen zijn geconstateerd. Het gaat specifiek om punten 5.1.1 en 5.1.2 van de App Store-regels. Apple schrijft: “De app verzendt gebruikers­locatie­gegevens naar derden zonder uitdrukkelijke toestemming van de gebruiker en voor niet-goedgekeurde doeleinden.”

App Store
Klik/tap voor groter.

Het gaat voornamelijk om apps die het frameworks van Teemo en Singlespot gebruiken. Eerstgenoemde is een advertentieplatform, maar het tweede framework richt zich specifiek op het verzamelen van data en noemt zichzelf “leader in GPS Geolocation” en claimt “data collection with no impact on mobile battery life” te kunnen realiseren. Dat is volgens Apple een te grote inbreuk op je privacy. Zeker als het ongevraagd en op de achtergrond gebeurt. De apps worden alleen terug in de App Store geplaatst als de frameworks met locatietracking worden verwijderd.

Apple en privacy

Apple neemt regelmatig maatregelen die de privacy van gebruikers ten goede komen. Zo zijn sinds iOS 11 meer beperkingen voor apps en websites. Daarnaast spreekt Tim Cook zich regelmatig uit tegen het grootschalig verzamelen van data. Zo gaf hij onlangs stevig commentaar op het schandaal rondom Facebook en Cambridge Analytica.

Reacties

3 reacties
 • Profielfoto
  Vilscon

  Genoeg mensen die klagen over Apple’s review guidelines, wachttijden en de moeite (en geld) dat het kost om je app in de iOS app store te krijgen en onderhouden. Desondanks juist door deze dingen moedig ik Apple alleen maar aan.:)

 • Profielfoto
  tuuur

  Goeie zaak, privacy boven alles 👍🏼

 • Profielfoto
  Alexander Henket

  Yep, goede zaak. Alhoewel eisen de frameworks te verwijderen in principe ook zou kunnen zijn “toestemming vragen”. Ik speelde al jaren Subway Surfers: toen die vorige week ineens begon te vragen om mijn leeftijd en of ik direct marketing wilde toestaan, kon ik de keuze maken ermee te stoppen en de app te verwijderen. Bij iemand anders was die keuze misschien anders uitgevallen.