Raymon Mens
Raymon Mens Nieuws 23 mei 2018

APFS binnenkort ook voor Mac met Fusion Drive

Het Apple Filesystem (APFS) werkt momenteel op alle iOS-apparaten, maar op de Mac is het nog niet zo ver. Alleen Macs met flashopslag (SSD) kunnen het nieuwe bestandssysteem gebruiken. Wie een Fusion Drive of mechanische harddisk heeft, moet het voorlopig nog met het oude HFS+ doen.

Volgens Apple’s software-man Craig Federighi komt daar echter snel verandering in. Een Amerikaanse Apple-gebruiker vroeg hem per mail wanneer APFS voor Fusion Drive beschikbaar is. Federighi antwoordde dat dit zeer snel aangepakt worden.

APFS voor Fusion Drive in macOS 10.14?

De vraag is natuurlijk hoe snel “zeer snel” is. Het zou zomaar eens in macOS 10.14 kunnen gebeuren. Apple zet dit jaar naar verluidt bij zowel iOS als macOS in op onderhuidse verbeteringen die vooral voor meer stabiliteit en snelheid zorgen. Een complete uitrol van het Apple Filesystem zou daar onderdeel van kunnen zijn.

Klik/tap voor groter.

Voordelen APFS

Apple introduceerde het nieuwe bestandssysteem in 2016. De iPhone en iPad kregen het in maart van 2017 met iOS 10.3 en de Mac in september van dat jaar met macOS High Sierra. Er zijn veel voordelen aan het nieuwe bestandssysteem. Zo zorgt het op iOS voor een snellere werking van je apparaat en meer vrije ruimte omdat de flashopslag effectiever ingedeeld kan worden.

Op de Mac worden pas alle voordelen duidelijk. APFS brengt flexibele Snapshots naar de Mac en gaat beter met partities en vrije ruimte om. (Zie ook → Apple’s nieuwe bestandssysteem in begrijpelijke taal)

Reageer op artikel:
APFS binnenkort ook voor Mac met Fusion Drive
Sluiten