APFS binnenkort ook voor Mac met Fusion Drive

Door: Raymon Mens - 11 reacties
Apple SSD upgrade iMac MacBook Pro Mac mini

Het Apple Filesystem (APFS) werkt momenteel op alle iOS-apparaten, maar op de Mac is het nog niet zo ver. Alleen Macs met flashopslag (SSD) kunnen het nieuwe bestandssysteem gebruiken. Wie een Fusion Drive of mechanische harddisk heeft, moet het voorlopig nog met het oude HFS+ doen.

Volgens Apple’s software-man Craig Federighi komt daar echter snel verandering in. Een Amerikaanse Apple-gebruiker vroeg hem per mail wanneer APFS voor Fusion Drive beschikbaar is. Federighi antwoordde dat dit zeer snel aangepakt worden.

APFS voor Fusion Drive in macOS 10.14?

De vraag is natuurlijk hoe snel “zeer snel” is. Het zou zomaar eens in macOS 10.14 kunnen gebeuren. Apple zet dit jaar naar verluidt bij zowel iOS als macOS in op onderhuidse verbeteringen die vooral voor meer stabiliteit en snelheid zorgen. Een complete uitrol van het Apple Filesystem zou daar onderdeel van kunnen zijn.

APFS
Klik/tap voor groter.

Voordelen APFS

Apple introduceerde het nieuwe bestandssysteem in 2016. De iPhone en iPad kregen het in maart van 2017 met iOS 10.3 en de Mac in september van dat jaar met macOS High Sierra. Er zijn veel voordelen aan het nieuwe bestandssysteem. Zo zorgt het op iOS voor een snellere werking van je apparaat en meer vrije ruimte omdat de flashopslag effectiever ingedeeld kan worden.

Op de Mac worden pas alle voordelen duidelijk. APFS brengt flexibele Snapshots naar de Mac en gaat beter met partities en vrije ruimte om. (Zie ook → Apple’s nieuwe bestandssysteem in begrijpelijke taal)

MacRumors

Reacties

11 reacties
 • Profielfoto
  Melle

  Zou dat nieuwe filesysteem eindelijk rijp zijn om op werkmachines gebruikt te worden of zit het nog steeds in ren veredelde beta fase? Als ik de problemen hoor en lees ben ik vooral heel blij dat we nog de overstap nog niet hebben gemaakt…

 • Profielfoto
  Shmoo

  Ben je nu onderhand al klaar met je rondje Apple propaganda voor deze week? 😊

   

  Zes van de laatste acht berichtjes zijn direct gerelateerd aan Apple en maar één item (WWDC) komt boven de 10 reacties uit. De rest kijkt niemand naar en leest niemand. Totaal niet interessant nieuws. Er gebeuren meer dingen op de wereld gerelateerd aan Apple dan enkel alles waar Apple zelf allemaal mee bezig is. 1Password heeft een nieuwe Mac app, de eerste betaalde upgrade sinds apen met stront zijn gaan gooien. Als je daar een berichtje over plaatst dan heb je weer 20 reacties want daar heeft iedereen wel een mening over of interesse in om zoiets te lezen!

   

   

   

   

 • Profielfoto
  xaddict

  @shmoo: 1Password is toch tegenwoordig een abonnementsmodel? Of hebben ze nu puur weer een niet-abo update uitgebracht?

 • Profielfoto
  sciletto

  Shmoo op 23 mei 2018 13:23
  Ben je nu onderhand al klaar met je rondje Apple propaganda voor deze week? 😊

   

  Zes van de laatste acht berichtjes zijn direct gerelateerd aan Apple en maar één item (WWDC) komt boven de 10 reacties uit. De rest kijkt niemand naar en leest niemand. Totaal niet interessant nieuws. Er gebeuren meer dingen op de wereld gerelateerd aan Apple dan enkel alles waar Apple zelf allemaal mee bezig is. 1Password heeft een nieuwe Mac app, de eerste betaalde upgrade sinds apen met stront zijn gaan gooien. Als je daar een berichtje over plaatst dan heb je weer 20 reacties want daar heeft iedereen wel een mening over of interesse in om zoiets te lezen!

   

   

   

   

  Aangezien ik met enkel mac apparaten werk vind ik juist nieuws over het systeem zelf juist interessant:) apps als 1password interesseert me echt geen ene kontje

 • Profielfoto
  Shmoo

  xaddict op 23 mei 2018 13:48
  @shmoo: 1Password is toch tegenwoordig een abonnementsmodel? Of hebben ze nu puur weer een niet-abo update uitgebracht?

  Nee, 1Password heeft altijd een standalone app gehad, voor Mac. Die is nooit weggeweest alleen werd dat nooit meer genoemd of uitgelicht door het bedrijf omdat zij zelf vinden dat je beter hun abonnement kunt kiezen. Met het abonnement krijg je zeg maar meteen alle apps, Windows, Android, iOS en Mac versies. Enkel mensen die geen Windows of Android in hun workflow hadden konden en kunnen nog steeds met de standalone versies werken.

   

  Nu hebben ze echter een nieuwe betaalde upgrade doorgevoerd voor deze mensen. Mag ook wel na weet ik hoeveel jaar gebruiken. Je kunt nu dus 1Password 7 downloaden van hun website en wanneer je deze opent kun je nog steeds een standalone licentie kopen. Op dit moment voor 45,- maar die prijs loopt binnenkort op naar 65,-

  1Password in de Mac App Store is ook vernieuwd en die heeft ook enkel het abonnementsvorm.

   

  Ik heb niet zoveel problemen met abonnementen en betalen per jaar voor software zolang je maar opties hebt. Het enige probleem dat ik had met 1Password is dat ik niet hun 1Password.com account wil gebruiken. Ik wil gewoon iCloud blijven gebruiken voor syncen van data. Dat voelt toch net even iets veiliger voor mijn gevoel, daar kan ik natuurlijk helemaal naast zitten maar toch, het si gewoon een gevoel.

   

 • Profielfoto
  Shmoo

   

  Aangezien ik met enkel mac apparaten werk vind ik juist nieuws over het systeem zelf juist interessant:) apps als 1password interesseert me echt geen ene kontje

  Dat is verder prima, ik ga hier niet iemand vertellen wat ze wel oen iet moeten lezen. Maar kijk eens naar de homepage, voordat je het weet is OMT straks ook gewoon een hobby geworden zoals MacFreak. Waar je 5 tot 8 berichtjes per dag post alsof het ‘nieuws’ is maar niemand reageert erop en je krijgt dat gevoel dat er maar 23 mensen per dag langskomen. Overal staat dan 0 reacties, 0 reacties, 2 reacties en wanneer je iets post waar iedereen een mening over heeft dan schieten de reacties ineens naar 32.  Zoiets lijkt misschien sensatie zoeken en lelijk maar dat soort interactie met je lezers heb je wel gewoon als site nodig om niet stuk te gaan. Een beetje interactie creëren met je gebruikers/leden of hoe je zo ook wilt noemen kan volgens mij geen kwaad.

   

  Nu helpt die 181 duizenden seconde aan page loads natuurlijk ook niet echt mee bij OMT.

   

 • Profielfoto
  imathijs

  Nu hebben ze echter een nieuwe betaalde upgrade doorgevoerd voor deze mensen. Mag ook wel na weet ik hoeveel jaar gebruiken. Je kunt nu dus 1Password 7 downloaden van hun website en wanneer je deze opent kun je nog steeds een standalone licentie kopen. Op dit moment voor 45,- maar die prijs loopt binnenkort op naar 65,-

  Goede tip, thanks!

 • Profielfoto
  Elduderino

  Melle op 23 mei 2018 13:13
  Zou dat nieuwe filesysteem eindelijk rijp zijn om op werkmachines gebruikt te worden of zit het nog steeds in ren veredelde beta fase? Als ik de problemen hoor en lees ben ik vooral heel blij dat we nog de overstap nog niet hebben gemaakt…

  Hoe kom je erbij dat het nog niet geschikt is voor werkmachines en in een soort beta fase zit?  volgens mij kent het weinig issues. dit met de fusion drive was een known issue en simpelweg niet beschikbaar gemaakt voor deze machines.

 • Profielfoto
  Melle

  @elduderino – slecht werkende time machine of helemaal niet werkend / problemen niet copy/paste bestanden – zeker in het begin was het dramatisch (naar wat ik lees – je kan natuurlijk lezen wat je wil op het www) maar macperformanceguide is een blog die ik al heeeeel lang volg en al massa’s kennis uitgehaald en eigenlijk altijd al mijn ‘pro’ strategie op afgestemd… en met veel succes – die mens weet waarover hij spreekt – en high sierra is voor hem lang een duidelijke “no GO” geweest.

 • Profielfoto
  Tegenwind

  @Melle, kijk anders eens naar de nieuwste update van Carbon Copy Cloner welke nu ook snapshots ondersteunt. Lijkt nu echt een goed alternatief te zijn voor TimeMachine, al moet ik zeggen dat ik zelf nog niet de tijd heb genomen het uit te proberen.

  @shmoo, in plaats van een dure 1Password aanschaf / abonnement is Bitwarden een app die platform onafhankelijk precies hetzelfde doet, maar dan gratis en open-source.

  En ja, sommige mensen vinden het wél interessant om te lezen over de vorderingen van belangrijke onderliggende technologieën, al snap ik niet waarom iemand zou kiezen voor een matige fusion drive als je voor niet heel veel meer ook voor een PCI-e SSD kunt gaan die rustig 1.4GB/s schrijfsnelheid haalt.

 • Profielfoto
  bartvdv

  Wie ligt daar eigenlijk wakker van ?