Volledige versie Adobe XD voortaan gratis beschikbaar

Door: Jan de Raab - 17 reacties

Als er een merk onlosmakelijk is verbonden met de creatieve industrie, dan is het Adobe wel. Het bedrijf kondigde vandaag een aantal nieuwigheden aan. Het meest interessante een vernieuwing aan Adobe XD, want er is vanaf nu een gratis versie beschikbaar.

Adobe XD staat voor Experience Designer en kan gebruikt worden voor UX/UI design en prototyping van allerlei soorten digitale producten. Van mobiele apps tot websites. De applicatie is relatief nieuw en Adobe gaat ‘m weggeven. Iedereen kan er vanaf nu gratis mee aan de slag.

Gratis, volledige versie Adobe XD

De gratis variant van Adobe XD heeft alle creatieve mogelijkheden van de betaalde versie. Het enige verschil is de kleine hoeveelheid cloudopslag, namelijk 2GB. Ook zijn gebruikers van de gratis versie beperkt tot het tegelijkertijd delen van één prototype en één ontwerpspecificatie.

Uiteraard is het wel mogelijk om de gratis versie te upgraden naar een volwaardige versie. Je betaalt dan € 12,09 per maand voor een Creative Cloud-abonnement met 100GB opslag en de mogelijkheid om onbeperkt prototypes en ontwerpspecificaties te publiceren.

Adobe XD
Klik/tap voor groter.

In de visie van Adobe is de gratis versie geen marketingtool, maar een essentieel onderdeel van de bedrijfsfilosofie. Door de grotere beschikbaarheid kan men meer feedback krijgen van gebruikers. Het is natuurlijk ook een goede manier om meer nieuwsgierige gebruikers kennis te laten maken met het Adobe-ecosysteem.

Adobe Fund For Design

De gratis applicatie is onderdeel van een nieuw fonds dat Adobe heeft opgericht. Het “Adobe Fund For Design” is een nieuw initiatief van Adobe voor het opleiden van creatieve professionals. Met een budget van 10 miljoen dollar gaat Adobe teams ondersteunen die de toekomst van de creatieve sector bepalen. De gratis versie van Adobe XD wordt ook uit dit fonds betaald.

Reacties

17 reacties
 • Profielfoto
  Sirll

  Gratis linkje naar de 404:-)

 • Profielfoto
  Raymon Mens

  Er ontbrak een “L” in de “html” van de link. Nu toegevoegd en hij werkt, dank!

 • Profielfoto
  edou

  Zou iemand mij kunnen vertellen wat je (verder) moet doen om vanuit dit programma een werkende app op je iPhone of iPad te hebben?

  Dit is ‘Design, prototype, and share’, maar share is alleen bedoeld om feedback te krijgen toch? Of kan je daar ook een presentatie mee houden bijvoorbeeld.

 • Profielfoto
  Jesper

  En guess what? Je hebt er geen donder aan.

 • Profielfoto
  Steo

  Valt er een website mee te bouwen?

 • Profielfoto
  Steo

  Mijn iWeb is wat gedateerd:(

 • Profielfoto
  iDarwin

  xD

 • Profielfoto
  Webbiker

  XD is bedoeld om net als in Sketch je app of website te prototypen. XD was alleen al veel duurder als Sketch, want alleen verkrijgbaar in het Creative Cloud abo. Maar binnenkort komt ook de prototype software InVision Studio uit, dat voor Mac en Windows is, Sketch files kan importeren, code kan exporteren (oa Swift) en volledig gratis is. Dus Adobe moet daar wel in mee willen ze blijven meedoen in het webdesign wereldje. Photoshop voor webdesign is allang passé.

 • Profielfoto
  kasuja

  Adobe heeft een leuke start gemaakt met XD
  Maar ze zijn er nog lang niet.

  Geen idee of dat de reden is dat het gratis wordt aan geboden.
  Dan kunnen ze op basis van hoe jij het gebruikt vragen en zien wat er beter moet. Voorlopig kan het nog niet tippen aan de alternatieven zoals sketch.
  Het is simpelweg niet compleet genoeg.

 • Profielfoto
  kasuja

  thnx @Webbiker

  Ik ben wel benieuwd naar InVision Studio. Daar ga ik eens op letten.

 • Profielfoto
  Maarten

  Ik heb nu de beta van invision. Mooi programma

 • Profielfoto
  EagerB0bNerd

  Adobe is  zijn een beetje aan de late kant hiermee, er is allang een bloeiend ecosysteem ontstaan van jonge bedrijven die gespecialiseerde apps hiervoor maken die omarmd zijn door de ontwerpers en ontwikkelaars.

  Adobe probeert een nu inhaalslag te maken. Niet dat dat niet succesvol kan zijn. Ook bedrijven met een wat meer traditionele, rond Adobe producten gerichte workflow kunnen nu gratis kennismaken met een wat meer bijdetijdse manier van werken. En vervolgens, als het bevalt, de beperkingen opheffen door een maandelijkse betaling. Slimme actie van Adobe dus.

  Sketch doet sinds twee versies ook prototyping, zonder dat je daar nog plugins of programma’s van derden (zoals Invision). Is misschien nog wat beperkt maar zal zich ongetwijfeld verder ontwikkelen.

  Prototyping in Sketch

 • Profielfoto
  Maikelw

  Lol, deze ouwe tot gebruikt nog gewoon Photoshop hoor:) niks passe

 • Profielfoto
  EagerB0bNerd

  Ik gebruik ook Photoshop maar niet voor het ontwerpen van websites of apps.

 • Profielfoto
  Maikelw

  Zolang je er maar komt en ieder met elkaars bestanden overweg kan, toch?:D

 • Profielfoto
  SvS

  Hoe ontwerpt men nu dan zonder Photoshop websites met professionele uitstraling? (het is even een serieuze vraag)

 • Profielfoto
  EagerB0bNerd