9 boeken die je volgens Steve Jobs gelezen moet hebben

Door: Raymon Mens - 25 reacties
Steve Jobs

Niet iedereen was een fan van Steve Jobs. Maar je kunt er niet omheen dat deze man briljant was en een immense drijfkracht had. Uiteraard heeft de Apple-oprichter goed aan zijn werk verdiend, maar dat leek bij hem nog niet eens uit te maken. Zijn visie voor de toekomst leek voor deze drijfkracht te zorgen.

Apple’s producten waren naar zijn mening zo populair door een combinatie van technologie en moderne kunst. Het idee om op deze manier producten te maken kwam voor Steve niet zomaar uit de lucht vallen. Naar eigen zeggen las hij veel boeken gelezen om tot zijn conclusies te komen. Tussen al die boeken zaten er negen waar hij het meeste waarde aan hechtte. Dit zijn ze.

1) King Lear door William Shakespeare

In de laatste jaren van Steve’s middelbare school-periode raakte hij geïnteresseerd in andere dingen dan technologie. Zo luisterde hij graag muziek en begon literaire boeken te lezen. Boeken van bijvoorbeeld Plato of William Shakespeare. Zijn absolute lievelingsboek was ‘King Lear’ van Shakespeare. Dit gaat over een oude koning die in zijn gekte zijn koninkrijk begon te verdelen. Het boek geeft mooi weer wat er gebeurt als je langzaam de grip verliest op wat je hebt opgebouwd. Een aantal jaar later zou Steve vast nog hebben gedacht aan dit boek als CEO van Apple.

2) Moby Dick door Herman Melville

Steve las dit boek ook in zijn late jeugd. ‘Moby Dick’ van Herman Melville gaat over kapitein Ahab die achter een witte potvis aanzit. Ahab is één van de meest gedreven, maar koppige figuren in literaire verhalen. Zo zouden veel mensen Steve Jobs ook omschrijven. Zowel Ahab als Steve leerden door te doen en wilden niet afhankelijk zijn van anderen. Ahab is in het boek waarschijnlijk net zo gedreven als Jobs in het echt was.

Steve Jobs Moby Dick
Klik/tap voor groter.

3) The Poems of Dylan Thomas door Dylan Thomas

Aan het eind van zijn middelbare schoolcarrière raakte Steve geïnteresseerd in poëzie. Zijn absolute lievelingsboek binnen dit genre was ‘The Poems of Dylan Thomas’. En in dit boek had Steve ook een lievelingsgedicht, namelijk ‘Do not be gentle’. Dit is een gedicht over de dood van zijn vader. Het gaat over dat je niet moet opgeven als je laatste dag is gekomen. Je moet juist vechten tegen het uitstervende licht.

4) Be Here Now door Ram Dass

Toen Jobs zijn middelbare school had afgerond ging hij naar de Universiteit voor Liberale Kunst in Portland. Hier kwam Steve’s spirituele kant naar boven toen hij LSD ging gebruiken en veel spirituele boeken las. Één van zijn favorieten was ‘Be Here Now’ van Ram Dass. Dit boek leert je hoe je moet mediteren. Voor Steve Jobs en zijn vrienden was dit een eye-opener.

5) Diet for a Small Planet door Frances Moore Lappe

In zijn eerste jaar op de universiteit raakte Steve geïnteresseerd in voeding. Hiervoor ging hij een boek lezen waar nu onderhand drie miljoen kopieën van zijn verkocht. ‘Diet for a Small Planet’ had een grote impact op Steve, na het lezen ervan besloot hij om geen vlees meer te eten. Ook leerde Jobs door dit boek hoe hij tot extreme mate kon vasten of zijn lichaam kon zuiveren.

6) Muscusless Diet Healing System door Arnold Ehret

Steve ging nog even door met leren over voeding en kwam toen uit bij het boek van Arnold Ehret. Maar zo gedreven als Steve was, nam hij dit boek iets te serieus. Hij wist nu wel bijna alles over voeding, maar de toepassing werd iets te extreem. Zo at hij weken achter elkaar alleen maar wortels, waardoor zijn huid op een gegeven moment oranje werd. Het boek is dus niet voor beginners en dat bleek helemaal toen Ashton Kutcher zich voor zijn rol als Steve Jobs voorbereide. Hij belandde in het ziekenhuis nadat ‘ie alleen maar fruit had gegeten. Durf je het toch aan? Bestel het boek via onderstaande links.

Steve Jobs fruit
Klik/tap voor groter.

7) Autobiography of a Yogi door Paramahansa Yogananda

Dit boek is geschreven door de Indiase Yoga Guru Paramahansa Yogananda en was voor Steve een enorme inspiratie. Toen hij naar de Himalaya’s ging om daar te herstellen van dysenterie heeft hij dit boek een aantal keer gelezen. Een reiziger had daar een kopie van het boek laten liggen en omdat Steve niets te doen had is ‘ie het maar gaan lezen. Sindsdien heeft hij elk jaar het boek nog een keer gelezen. Benieuwd waarom Steve dit boek zo goed vond? Het eBook is gunstig geprijsd.

8) Zen Mind, Beginner’s Mind door Shunryu Suzuki

Toen Steve weer terug in de Verenigde Staten was had hij zijn liefde voor mediteren meegenomen. Het was toen de jaren zeventig en in Californië was men in die tijd erg geïnteresseerd in Zen Boeddhisme. Zo ook Steve Jobs, die lessen nam bij een Japanse monnik Shunryu Suzuki. Dit is de schrijver van het boek ‘Zen Mind, Beginner’s Mind’. Maar zoals met alles ging Steve iets te veel op in zijn nieuwe hobby. Dit leidde tot behoorlijk wat irritatie bij zijn vrienden. Steve ging zo ver dat hij naar Japan wilde om daar het Eihei-ji klooster in te gaan. Zijn wij even blij dat ‘ie dat niet heeft gedaan.

9) The Innovator’s Dilemma door Clayton M. Christensen

Dit boek is medeverantwoordelijk voor het blijvende succes van Apple. Om te kunnen groeien moest het bedrijf uit Cupertino bestaande producten kannibaliseren. Dat klinkt vreemd, maar het heeft er wel voor gezorgd dat bijvoorbeeld na de iPod de iPhone de meest logische stap was. Deze vorm van groeien werd Jobs duidelijk nadat hij het boek ‘The Innovator’s Dilemma’ van Clayton M. Christensen had gelezen. Clayton maakt in dit boek duidelijk dat succes vaak de factor is waar bedrijven door falen. Je kunt niet achter je product blijven staan als de technologie en consument vooruit gaat. Het meest herkenbare voorbeeld in Nederland is waarschijnlijk Free Record Shop. Volgens Steve zou hetzelfde met Apple gebeuren als zij niet voorbij hun eigen innovaties zouden kijken.

The Innovator’s Dilemma Steve Jobs
Klik/tap voor groter.

Reacties

25 reacties
 • Profielfoto
  pannekoek

  ik MOET niets, dank je wel.

 • Profielfoto
  Facundo

  Wordt miserabel taalgebruik nu ook al als clickbait gebruikt?

 • Profielfoto
  KarelWillem

  Onder de titel ‘Verdieping‘ deze begin-alineas uitkotsen. Knap.

 • Profielfoto
  EagerB0bNerd

  Ook leerde Jobs door dit boek hoe hij tot extreme mate kon vasten of zijn lichaam kon zuiveren.

  Zuiveren of detoxen van het lichaam door vasten is flauwekul. Het werkt niet en kan in bepaalde gevallen zelfs schadelijk zijn. Het lichaam heeft een zelfreinigend vermogen wat lichaamsvreemde en potentieel toxische stoffen keurig uitscheidt, dat gaat 24 uur per dag door. Dat Steve Jobs het boek aanraadde wil nog niet zeggen dat het nuttig is om je met dit soort onzin bezig te houden.

 • Profielfoto
  KR1275

  Steve Jobs heeft naar eigen zeggen erg veel geleerd van Akio Morita. Ze hebben elkaar meermaals ontmoet. Een leestip zou zijn ‘Made in Japan’.

 • Profielfoto
  KarelWillem

  1, 2 en 9 (en in mindere mate 5) kan ik nog wel achter staan.

  De rest is één groot brainwash-avontuur voor de labiele ziel.

 • Profielfoto
  Facundo

  De rest is één groot brainwash-avontuur voor de labiele ziel.

  😂😂😂

 • Profielfoto
  KR1275

  KarelWillem op 6 mei 2018 17:24
  1, 2 en 9 (en in mindere mate 5) kan ik nog wel achter staan.

  De rest is één groot brainwash-avontuur voor de labiele ziel.

  Daar barst het hier van.

 • Profielfoto
  Airheart

  Als mensen zo heftig negatief reageren op een aantal aanraders krijgt ik meteen het idee dat ze er juist wat aan kunnen hebben. ??

 • Profielfoto
  EagerB0bNerd

  Ik heb hier nog de biografie van Steve Jobs liggen, voor de liefhebber.

   

  Steve Jobs biography cover

  Iemand interesse?

 • Profielfoto
  Rickje

  Domme titel.

 • Profielfoto
  koen

  KarelWillem op 6 mei 2018 17:24
  De rest is één groot brainwash-avontuur voor de labiele ziel.

  Wat een onzin. Een labiele ziel kies je niet en alle hulp daarmee kan nuttig zijn.

 • Profielfoto
  KarelWillem

  ‘Hulp’ wel ja.

  Dit biedt geen hulp, maar een verder afglijden in labiliteit en afhankelijkheid.

 • Profielfoto
  sedikit

  Na de eerste 3 aanraders is SJ wat lezen betreft het spoor bijster geraakt. Na aanrader 4 allemaal religie-surrogaten. Moeten we met zo’n zeer middelmatig “literatuur”-lijstje, geïnspireerd raken?

 • Profielfoto
  Chytin

  Stond deze favoriete boeken in de biografie van Walter Isaacson? Dan heb ik het gemist.

  Ik zie het anders een goedkope manier om geld te verdienen aan het partner programma van Bol.com

  Dus eerder een advertorial dan een verdieping.

  Hoe ik erbij kom? Hou enkele seconden je vingers op de link naar de paperback versie.

 • Profielfoto
  Telemachus

  Shunryu Suzuki werd in Walter Isaacson’s boek genoemd. Ik heb Zen Mind, Beginner’s Mind inmiddels een paar keer herlezen, en vind het een inspirerend boek. Het geeft o.a. inzichten in denkprocessen, het laat je er bewuster mee om gaan waardoor je een stuk rusteriger en evenwichtiger wordt en daardoor meer ruimte hebt voor creativiteit / innovatie.

 • Profielfoto
  Q-collective

  EagerB0bNerd op 6 mei 2018 14:40

  Ook leerde Jobs door dit boek hoe hij tot extreme mate kon vasten of zijn lichaam kon zuiveren.

  Zuiveren of detoxen van het lichaam door vasten is flauwekul. Het werkt niet en kan in bepaalde gevallen zelfs schadelijk zijn. Het lichaam heeft een zelfreinigend vermogen wat lichaamsvreemde en potentieel toxische stoffen keurig uitscheidt, dat gaat 24 uur per dag door. Dat Steve Jobs het boek aanraadde wil nog niet zeggen dat het nuttig is om je met dit soort onzin bezig te houden.

  Dat jij er niks vanaf weet wil niet zeggen dat het daarom “onzin” is. Er is steeds meer wetenschappelijk onderzoek naar het thema en het is alles behalve onzin.

  Dat gezegd hebbende gaat het om veel meer dan “zuiveren” van je lichaam. Autofagie is bijvoorbeeld een veel belangrijker punt. Enfin, zoek eens op Dr Jason Fung voor een aardige intro in het thema.

 • Profielfoto
  cheque

  Het zou de redactie van Onemorething sieren wanneer ze de bronvermelding van artikelen vermelden.

 • Profielfoto
  eendingmeer

  De Universiteit voor Liberale Kunst in Portland?

  Laten vertalen door Google? Of door Siri? Een Liberal Arts College is een driejarige universitaire studie in de Angelsaksische landen waarbij de student zelf het grootste deel van zijn vakkenpakket samenstelt. De vakken behoren meestal tot het (‘zachte’) domein van kunst, literatuur, taal, geschiedenis en de sociale wetenschappen. Europese cynici van de het onderwijs in de VS vergelijken het wel eens met een ‘pretpakket VWO-bovenbouw’. Het woord ‘liberal’ staat hier voor ‘vrije keuze’ en niet voor ‘liberaal’!

 • Profielfoto
  EagerB0bNerd

  Dat jij er niks vanaf weet wil niet zeggen dat het daarom “onzin” is.

  Er zijn duizenden boeken met diëten, alternatieve leefstijlen, geneeswijzen zoals homeopathie, chakra reading, haptonomie, stemvorktherapie en allerlei andere kwakzalverij. Dat wil niet zeggen dat, als je die gelezen hebt, je “er iets vanaf weet”.

  Er is steeds meer wetenschappelijk onderzoek naar het thema

  Dat is precies het probleem, er is geen enkel bewijs dat het werkt. Het is niet evidence based.

  https://www.kwakzalverij.nl/behandelwijzen/hoe-kwakzalverij-wordt-verkocht/

  https://www.kwakzalverij.nl/behandelwijzen/natuurgeneeswijzen/colonhydrotherapie-of-darmspoeling-is-onzin/

  https://www.kwakzalverij.nl/encyclopedie/n/encyclopedie-natuurgeneeskunde/

 • Profielfoto
  Q-collective

  EagerB0bNerd op 7 mei 2018 15:45

  Er zijn duizenden boeken met diëten, alternatieve leefstijlen, geneeswijzen zoals homeopathie, chakra reading, haptonomie, stemvorktherapie en allerlei andere kwakzalverij. Dat wil niet zeggen dat, als je die gelezen hebt, je “er iets vanaf weet”.

  Het is duidelijk welke lijn je trekt. Ik zou het eerder op een lijn zetten met kennis van biologie, anatomie, chemische processen, hormonen.

  Er is steeds meer wetenschappelijk onderzoek naar het thema

  Dat is precies het probleem, er is geen enkel bewijs dat het werkt. Het is niet evidence based.

  En dat is dus flauwekul. Je hoeft écht niet heel erg lang te zoeken naar wetenschappelijke literatuur op dit vlak. Ik geef je nota bene de naam van dr Jason Fung, die op dit vlak veel doet om het thema van vasten en ketogeen eten populair te maken. Zijn boek, the complete guide to fasting, biedt honderden verwijzingen naar wetenschappelijke literatuur. Helaas kan ik die vanuit de online Kindle reader niet copy-pasten, maar veel hiervan is ook te vinden op PubMed.

  /Off topic.

   

 • Profielfoto
  sedikit

  @EagerB0bNerd,

  Helemaal met je eens. Als het maar Oosters klinkt, afkomstig is uit de Himalaya, de Zuid-Amerikaanse jungle, of uit Zalk. Wie kent dokter Moerman nog, met z’n kanker-vermijdend dieet…..

 • Profielfoto
  Cenobyte

  KarelWillem op 6 mei 2018 20:49
  ‘Hulp’ wel ja.

  Dit biedt geen hulp, maar een verder afglijden in labiliteit en afhankelijkheid.

  We hebben een psychiater in ons midden…

 • Profielfoto
  Cenobyte

  Telemachus op 7 mei 2018 08:30
  Shunryu Suzuki werd in Walter Isaacson’s boek genoemd. Ik heb Zen Mind, Beginner’s Mind inmiddels een paar keer herlezen, en vind het een inspirerend boek. Het geeft o.a. inzichten in denkprocessen, het laat je er bewuster mee om gaan waardoor je een stuk rusteriger en evenwichtiger wordt en daardoor meer ruimte hebt voor creativiteit / innovatie.

  Precies. Beetje jammer dat mensen die dit nog nooit gelezen hebben blijkbaar ineens Jomanda-achtige ideeën krijgen terwijl Zen meditatie hier totaal niets mee te maken heeft.