Raymon Mens
Raymon Mens Nieuws 18 mei 2018

5G in Nederland: dit doen onze providers

Hoewel 4G eindelijk de standaard is, komt 5G er ook aan. We gaan niet van de ene op de andere dag over, maar er wordt al volop getest door providers in Nederland. T-Mobile, KPN en Vodafone zijn allemaal actief met het testen van 5G- bezig.

Het duurt waarschijnlijk nog tot 2020 of 2021 voordat 5G bij jouw provider beschikbaar is, maar toch worden er al interessante experimenten gedaan. Die gaan veel verder dan alleen netwerken voor mobiele telefoons.

Wat is 5G nou precies?

Het simpele antwoord is: de opvolger van 4G. Maar dat zou de nieuwe netwerkstandaard tekort doen, want het is veel meer dan alleen een netwerk voor smartphones. 5G komt namelijk in drie fases naar Nederland.

De eerste fase is eigenlijk een verbeterde versie van 4G en nog geen écht 5G. Het zal door providers wel vaak als 5G verkocht worden, maar is officieel 4.9G en is vooral op mobiele apparaten gericht. In de tweede fase gaat een écht 5G-signaal de lucht in en kunnen telefoons voorzien worden van 5G-modems. In de laatste fase wordt het netwerk veel breder en zullen nieuwe, hoge frequenties ingezet worden. Dat maakt allerlei nieuwe dingen mogelijk, zoals verbindingen die een ADSL- of kabelinternet kunnen vervangen, maar denk ook aan communicatie tussen slimme apparaten. Voor een complete omschrijving van deze drie fases, bekijk je onze FAQ.

T-Mobile test in Amsterdam

De eerste 5G-antennes van T-Mobile zijn al geplaatst. Ze staan op het Leidseplein in Amsterdam en worden gebruikt om een nieuwe techniek, genaamd Massive Mimo te testen. Deze techniek werkt op basis van bestaande mobiele frequenties en kan apparaten veel gerichter aansturen. De zendmast bekijkt eerst waar een apparaat zich bevindt, en doseert het signaal in de richting van het apparaat. Dit is mogelijk door slimme antennetechnieken die ook beamforming ondersteunen.

Op deze manier krijgt een telefoon een extra sterk signaal en dat zorgt ervoor dat meer apparaten in een druk gebied bediend kunnen worden. T-Mobile heeft op andere plaatsen nog geen initiatieven ontplooid.

Klik/tap voor groter.

Vodafone zoekt het in 5Groningen

In het Noorden van Nederland loopt een door de Europese Unie ondersteund experiment genaamd 5Groningen. Daar is Vodafone actief met diverse tests die zich niet direct op smartphones richten. Twee technieken die getest worden, zijn Network Slicing en Edge Computing.

Die eerste techniek maakt het mogelijk om een apart stukje netwerk voor een bepaalde klant te reserveren. Dat kan een virtuele sim-only provider zijn die capaciteit koopt, maar ook een bedrijf dat geen kabels tussen verschillende kantoren wil leggen. Ze kunnen hun eigen, geïsoleerde stukje netwerk krijgen dat niet beïnvloed wordt door andere gebruikers. Als het bij een virtuele provider zoals Simyo of Simpel druk is, heeft dat geen invloed meer op de klanten van de provider van wie het netwerk gehuurd wordt.

5G gaat op veel meer frequenties werken dan het huidige 4G-netwerk. Zowel op veel hogere als veel lagere frequenties. Dit maakt de tweede techniek, Edge Computing, mogelijk. Dit is eigenlijk de tegenhanger van de cloud en laat apparaten data zoveel mogelijk zelf verwerken en met elkaar uitwisselen zonder een centrale server. Apparaten die ver weg staan, kunnen via een lage frequentie worden bereikt, terwijl apparaten die in de buurt van elkaar staan, snel via een hoge frequentie data uit kunnen wisselen. De vuistregel is: hoe hoger de frequentie, hoe sneller de verbinding, maar hoe minder het bereik.

Sander van der Zande, netwerkarchitect van Vodafone, in Groningen – Klik/tap voor groter.

KPN test in vier steden

KPN test op vier plaatsen in Nederland hele verschillende 5G-technieken. De Nederlandse provider test in de Johan Cruijff Arena in Amsterdam de technieken Massive Mimo en Network Slicing die Vodafone en T-Mobile ook inzetten.

In de Rotterdamse haven wordt door KPN nog een nieuwe techniek getest, namelijk geolocatie. Het is in een havenomgeving essentieel om te weten waar mensen zijn, maar een enorm gebied van Wi-Fi voorzien is niet te doen. Daarom onderzoekt de provider of 5G hier nuttig bij kan zijn. Deze tests worden gedaan op de frequenties voor mobiele telefoons.

Klik/tap voor groter.

KPN test in Drenthe ook een hele andere vorm van 5G. Die werkt op veel hogere frequenties, namelijk de millimeter wave band. Het gaat om frequenties hoger dan 20GHz. Ter vergelijking: Wi-Fi werkt op 2,4- of 5GHz. De provider wil dit inzetten om buitengebieden van snel internet te voorzien. Hierbij wordt gewerkt met richtantennes, want die zijn veel makkelijker te plaatsen dan glasvezel. Er zijn op dat gebied nog wel wat uitdagingen, want een hoge frequentie heeft weinig bereik. Dat wil zeggen dat een voorbij waaiend blaadje het signaal al kan onderbreken. Hier kijkt KPN naar beamforming om dit op te lossen.

Tot slot test de provider ook een techniek genaamd v2x. Die laat voertuigen met elkaar praten via 5G. Die tests vinden plaats in Helmond, op de A58 en A270. Momenteel communiceren verkeerslichten met vrachtwagens in de buurt, zodat ze al vaart kunnen minderen als verkeerslichten later dan gepland op groen gaan. Dat is erg groen, want het bespaart diesel.

mobiel internet in nederland
Klik/tap voor groter.

→ Meer over de werking van 5G? Check onze FAQ met alles over de nieuwste netwerktechniek.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
5G in Nederland: dit doen onze providers
Sluiten