5G: meer snelheid, meer mogelijkheden en meer antennes

Door: Jan de Raab - 4 reacties
mobiel internet in nederland
(Afbeeding: KPN)

Er komen steeds meer details over 5G naar buiten. Nederlandse providers zijn op bescheiden schaal aan het experimenteren met de opvolger van 4G. We weten steeds meer over de voor- en nadelen van het nieuwe mobiele netwerk.

De snelheid van de mobiele verbinding neemt met 5G enorm toe, maar het netwerk zorgt ook voor de nodige hoofdbrekers bij providers. De Zuid-Koreaanse provider KT heeft ondervonden dat er voor 5G-netwerken veel meer antennes nodig zijn. Anders is de verbinding niet optimaal.

Van 46 naar 212 antennes

De Zuid-Koreaanse provider wil tijdens de Olympische Spelen van 2020 een 5G-netwerk in de lucht hebben. Er werd een onderzoek naar de haalbaarheid van het nieuwe netwerk in het Olympisch gebied gestart. Hieruit kwam naar voren dat men voor het netwerk maar liefst 212 antennes nodig had. Ter vergelijking: een identiek netwerk op basis van 4G, kan goed functioneren met slechts 46 antennes.

De toegenomen hoeveelheid antennes komt omdat 5G een aantal hogere frequenties gebruikt. Dat zorgt voor meer snelheid, maar ook minder bereik. Dus is dus men genoodzaakt meer antennes in te zetten om een goede dekking te realiseren. Het probleem is dat dit behoorlijk wat investeringen vereist. Niet alleen moet meer apparatuur gekocht worden, providers moeten ook opstelpunten voor die antenne’s vinden. De vraag is of alle providers deze investering kunnen dragen.

5G combiners
Klik/tap voor groter.

Samenwerken of nieuwe 5G-toepassingen bedenken

Het vinden van een oplossing voor de beperkte reikwijdte van 5G op hoge frequenties is ook een punt van discussie in Nederland. Providers zullen met nieuwe toepassingen -zoals internet voor thuis- moeten komen om de kosten voor meer antennes te verantwoorden. Samenwerken en opstelpunten delen is natuurlijk ook een optie. Overigens is het realiseren van een adequate dekking niet het enigste probleem. Het bereik van de signalen in gebouwen is door de hogere frequentie ook erg beperkt. Hiervoor zullen lagere, minder snelle frequenties gebruikt moet worden.

Benieuwd welke tests Nederlandse providers met 5G doen? Bekijk ons overzicht met de plannen van T-Mobile, Vodafone en KPN.

Via Tweakers

Reacties

4 reacties
 • Profielfoto
  Sirll

  112 = 212 of toch 112 ?‍♂️

 • Profielfoto
  steveb

  Er is maar 1 oplossing voor zowel internet via kabel als mobiel.
  Verschillende providers hebben hun eigen glasvezel netwerk. Hierdoor kan je bijvoorbeeld in België sommige huizen aansluiten Telenet (super snel maar ook duur) anderen kunnen ook kiezen voor Belgacom of 1 van de vele andere providers op het netwerk. Dat voor de gemiddelde particulier ook meer dan vl

 • Profielfoto
  steveb

  Vlot genoeg is
  Maar hun glasvezel netwerk is beperkt en in vele buitengebieden onbruikbaar.

  Als glasvezel netwerken zouden samen gevoegd worden en uitgebaad door de staat (of als 1 internationaal netwerk) zou dit de performantie zeker ten goede komen

  En misschien kan hetzelfde voor 5g antennes

 • Profielfoto
  html-junky

  Het gaat hier niet over glasvezel toch? Maar mobiel draadloos netwerk..