20 jaar iMac: Apple’s iconische computer veranderde alles

Door: Raymon Mens - 6 reacties

De iMac is jarig! Apple introduceerde zijn alles-in-een-desktop op 6 mei 1998, 20 jaar geleden. De kleurige computer was op meerdere manieren bijzonder. Het was het begin van een nieuw tijdperk voor Apple en had een grote impact op de hele computermarkt.

De iMac was de eerste computer die Steve Jobs onthulde na zijn terugkeer naar Apple. De Apple-oprichter verliet het bedrijf in 1985 en kwam in 1997 terug. Hij maakte met de iMac meteen indruk.

Een kleurige nieuwkomer (1998)

De allereerste iMac leek vandaag de dag niet zo bijzonder. Hij had een 15-inch CRT-scherm, processor van 233MHz, kleine harde schijf van 4 GB en de transparante ‘bondi blue’ behuizing paste perfect in de jaren 90-esthetiek. De computer veroorzaakte echter kleine revolutie bijna ieder gebied. Het was een van de eerste computers die niet uit een grijze, vierkante kast bestond.

Hij was ook ontworpen voor internet (daar staat de “i” in de naam voor), dat destijds nog niet zo vanzelfsprekend was. De iMac heeft ook geholpen het USB-tijdperk in te luiden. Apple forceerde dit min of meer door alle oude poorten (zoals de SCSI-interface) te schrappen. Dat heeft ertoe geleid dat veel bedrijven USB-randapparatuur gingen bouwen. Misschien wel erger: het diskettestation was niet langer aanwezig.

Het is geen geheim dat de iMac de comeback van Apple inluidde. Het commerciĆ«le succes van de opvallende alles-in-een zorgde ervoor dat Apple na veel zakelijke blunders weer financiĆ«le ruimte kreeg. Het bedrijf had onder leiding van Steve Jobs ook weer een duidelijke focus, namelijk gebruiksgemak, eenvoud en ontwerp. De iMac was ook de start van de carriĆØre van de legendarische ontwerper Jonathan -Jony- Ive. Zijn reputatie voor minimalistische maar memorabele producten kreeg door deze computer Ć©cht vorm.

iMac 1998 ad
Tijdschriftadvertentie voor de iMac (1998) – Klik/tap voor groter.

iMac G4 (2002): een gewaagde stap

Apple kampte in 2002 met een lastig dilemma. De eerste iMac werd een beetje oud. Maar hoe volg je een iconische computer op die gebouwd is rondom een beeldbuis? Het antwoord voor Apple was simpel: een stap die nog radicaler is. De iMac G4 uit 2002 was geĆÆnspireerd op een zonnebloem. Het 15-inch LCD-scherm (later kwamen er ook varianten van 17- en 20-inch) op een nek zou worden geplaatst, waardoor het scherm kon kantelen en draaien. De voet bevatte alle overige hardware. Zo bleef het een all-in-one.

De iMac G4 was niet zo’n grote hit als zijn voorganger, want het LCD-scherm zorgde voor een hoge prijs en daarnaast bleven de PowerPC-chips achter. De Mac stond echter centraal in de digital hub-strategie van Apple. Daarin stond de Mac centraal bij het afspelen van media. De Mac hielp bij het mainstream maken van bepaalde innovaties zoals digitale camera’s en het bewerken van video. Het toonde ook aan dat Ive niet bang was om radicaal nieuwe ontwerpen te maken, iets dat hij de afgelopen 20 jaar is blijven doen.

iMac G4
Klik/tap voor groter.

iMac G5 (2004): Op naar Intel

In 2004 introduceerde Apple de iMac met een ontwerp dat we anno 2018 nog steeds kennen. Een echte alles-in-een met de hardware achter het scherm. De iPod was in 2004 ook net van een USB-aansluiting voorzien en begon aan zijn grote doorbraak. Apple wilde de iMac van die aandacht laten profiteren en dat was aan het ontwerp te zien. Wit en plastic voerde de boventoon bij de alles-in-een-desktop. Aan de binnenkant was een 64-bit PowerPC-chip te vinden, goed voor een broodnodige snelheidsboost. Latere modellen hadden ook een ingebouwde webcam.

Velen zullen dit ontwerp echter om een ā€‹ā€‹andere reden kennen. De iMac was de eerste op Intel gebaseerde machine van Apple. De allereerste op x86 gebaseerde Mac was vrijwel identiek aan de iMac G5, maar deze was heel veel sneller. Er waren ook allerlei nieuwe mogelijkheden, zoals dual-booting met Windows.

iMac G5
Klik/tap voor groter.

De aluminium iMac (2007): klaar voor kantoor

Tot 2007 had de iMac altijd een beetje speels en misschien wel goedkoop uiterlijk. Duidelijk een computer voor thuisgebruik. De aluminium iMac veranderde dat echter helemaal. Het ontwerp van metaal en glas deed niet alleen denken aan de iPhone, maar had een zakelijke uitstraling. De binnenkant kreeg ook een boost met snelle dual-core-processor en nieuwe draadloze accessoires. De iMac was niet langer revolutionair, maar volwassen.

De latere modellen waren vooral een verfijning van het eerste model uit 2007. In een wereld waar laptops steeds krachtiger werden, werd de iMac langzaam maar zeker de computer voor de power user. De unibody iMac (vanaf 2009) kreeg een 27-inch beeldscherm en quad-core processors, later volgde Thunderbolt. De iMac uit 2012 symboliseerde de dood van de optische media. Apple’s boodschap was duidelijk: gebruik clouddiensten en streaming video in plaats van back-ups en films op DVD.

Alu iMac
Klik/tap voor groter.

De iMac als werkpaard (2014): Retina en Pro

In 2014 leek de computermarkt in geen enkel opzicht meer op die uit 1998. De iPhone en iPad knaagden aan de computerverkopen en waar voor surfen en videobewerking ooit een desktop nodig was, kon dat met een draagbaar apparaat. Apple’s oplossing? Maak een werkpaard. De iMac met Retina-display bevatte een van de eerste 5K-schermen en had een relatief lage prijs. Veel losse 5K-schermen waren duurder dan de gehele iMac, waardoor het een koopje was voor creatievelingen die een onweerstaanbaar scherm zochten.

Met de iMac Pro is de rol van Apple’s alles-in-een-computer compleet veranderd. Het was 20 jaar geleden een toegankelijke computer voor thuis, maar nu is het een serieus werkstation. Het is allesbehalve een “computer voor de rest van ons”, zoals Apple zijn all-in-one altijd noemde. Dat komt ook omdat computers zelf niet langer de multifunctionele apparaten zijn die ze vroeger waren. De tablet en smartphone hebben die rol overgenomen. De vraag die rest: hoe ziet de toekomst van de iMac eruit? Zou de all-in-one over 20 jaar nog steeds bestaan?

iMac Pro met Speakers
Klik/tap voor groter.

Reacties

6 reacties
 • Profielfoto
  Gijs Raggers

  Hoewel dit jaar 31 jaar Mac gebruiker, pas sinds 2016 een iMac, naast een reeks laptops startend bij de 5300ce.

 • Profielfoto
  recoiller

  Niet alle computers waren grijs voor de iMac, de meeste Apples (bijna alle) waren beige. De iMac was niet zo zeer alleen een ‘functionele computer’ maar ook een statement door de kleur. Het was de eerste computer zonder floppy omdat alles via Internet zou lopen of over het nieuwe USB, wat van Intel was. In die tijd was Intel nog de tegenpartij voor Apple. Wat ook onderbelicht blijft is dat de iMac als eerste de optie voor draadloos internet had door er een wireless card in te steken. Nostalgisch gezien was de iMac revolutionair omdat met de terugkomst van Apple ook de “all in one” terug was bij Apple.

 • Profielfoto
  Night

  De kleur “grijs zal hier ongetwijfeld” refereren naar “grijze muis” ofwel eenheidsworsten.

 • Profielfoto
  Bart119

  Best jammer dat de iMac van een kleurrijke verschijning naar een “saai” grijs ding is geĆ«volueerd.

  Ik ben heel tevreden van dat saaie grijze ding dat het vandaag de dag is, maar de huidige iMac zou ook zomaar even een ontwerp van HP of Dell kunnen zijn.

 • Profielfoto
  Cenobyte

  Ik heb nog zo’n Bondi Blue staan, gaaf ding.

 • Profielfoto
  Ziegler

  Bart119 op 8 mei 2018 08:32
  Best jammer dat de iMac van een kleurrijke verschijning naar een ā€œsaaiā€ grijs ding is geĆ«volueerd.

  Ik ben heel tevreden van dat saaie grijze ding dat het vandaag de dag is, maar de huidige iMac zou ook zomaar even een ontwerp van HP of Dell kunnen zijn.

  Ik respecteer je mening, maar dat neemt niet weg dat nogal een onzinnige opmerking is. Het strakke ontwerp van de huidige iMac is nogal bijzonder. Juist als je het vergelijkt me de concurrentie (van het moment dat het model op de markt kwam natuurlijk)