Mark Zuckerberg voor de Senaat: 5 opmerkelijke uitspraken

Door: Raymon Mens - 19 reacties

Na alle controverse rondom Facebook en Cambridge Analytica moest topman Mark Zuckerberg verantwoording afleggen aan een Amerikaanse Senaatscommissie. De topman was voor het eerst strak in pak te zien, iets heel anders dan zijn gebruikelijke hoodie of grijze T-shirt.

De 33-jarige CEO betuigde vooral spijt. “We hebben niet genoeg gedaan om te voorkomen dat onze innovaties worden gebruikt om schade aan te richten,” stelt Zuckerberg. Naast de excuses waren er ook wat opmerkelijke uitspraken. Dit zijn de vijf opvallendste punten.

1) Facebook luistert niet mee

Het is een van de meest hardnekkige mythes ooit. Luistert Facebook mee via de microfoon van je telefoon of tablet om gerichte reclame te tonen? Het valt veel gebruikers al jaren op dat ze advertenties krijgen voor producten waar ze een gesprek over hadden.

De Democratische senator Gary Peters vroeg Zuckerberg op de man af of het sociale netwerk toegang tot de microfoon heeft. De Facebook-topman antwoordde met een stellige “Nee”. Hij lichtte toe dat er alleen toegang tot audio-opnames is zodra een video wordt opgenomen die op Facebook wordt geplaatst. Er is verder geen sprake van toegang tot de microfoon.

Zuckerberg Senaat
Klik/tap voor groter.

2) Facebook volgt je ook op het web

De Republikeinse senator Roger Wicker liet Zuckerberg zweten met de vraag of Facebook de browseractiviteit van gebruikers kan volgen, zelfs als ze uitgelogd zijn. Zuckerberg wilde eigenlijk niet antwoorden en zei er later op terug te komen, maar daar nam Wicker geen genoegen mee. Uiteindelijk kwam de Facebook-topman met een verhaal over cookies en dat die gebruikt kunnen worden om gebruikers te volgen. Dat is dus gewoon een ‘ja’.

3) Maar Apple doet het ook!

Tijdens een pauze liet Zuckerberg zijn aantekeningen op tafel liggen en een aanwezige journalist wist ze te fotograferen. De Facebook-topman plande een betoog te houden over hoe Facebook als platform eigenlijk hetzelfde is als apps op een iPhone. Er zouden veel apps zijn die door Apple aangeleverde data misbruiken, maar de iPhone-maker stelt gebruikers daar niet van op de hoogte. Zuckerberg meent dat het belangrijk is om iedereen gelijk te behandelen.

Dit is wat ons betreft geen erg sterk punt. Apple is erg streng met persmissies en het enige concrete voorbeeld van misbruik is Uber. De app had toestemming om het scherm van de iPhone op te nemen, zelfs als Uber niet geopend was. Dat was nodig om kaarten voor de Apple Watch te renderen. Apple was hier niet blij mee en Tim Cook riep Uber-topman Travis Kalanick persoonlijk op het matje.

4) Artificial Intelligence in plaats van mensen

Toen Zuckerberg gevraagd werd hoe Facebook zijn moderatietools gaat verbeteren, antwoordde de Facebook-topman dat vol ingezet wordt op AI. Kunstmatige intelligentie moet helpen om snel haat en andere problematische berichten van het platform te weren. Meer menselijke moderators zijn blijkbaar geen optie en AI heeft zijn nut nog niet bewezen.

5) Politici hebben geen idee

De republikeinse senator Orrin Hatch vroeg zich af hoe Facebook eigenlijk geld verdient als gebruikers niet voor de dienst betalen. Zuckerberg was enigszins verbaasd door deze vraag en antwoordde met een big smile “Senator, we tonen advertenties!”. Een mooi voorbeeld van politici die geen idee hebben hoe the cyber precies werkt.

Facebook zal volgens Zuckerberg altijd gratis blijven, maar de topman ziet een betaalde variant ook wel zitten. Hij zei daar vaak over na te denken, maar concreet is het nog niet.

We hebben de gesprekken live gevolgd en de opzet was op zijn minst vreemd. Iedere Senator kon vier minuten met de topman spreken en was vaak al een minuut aan het stellen van een vraag kwijt. Zuckerberg gaf vaak langdradige antwoorden, zodat die tijd snel om was. De verhoren in de senaat gaan ook op woensdag nog door.

Reacties

19 reacties
 • Profielfoto
  m4v3r1ck

  Fake Hearings!

 • Profielfoto
  iMad

  Ik ben heel benieuwd, wat voor vragen de Redactie dan zou stellen.

  Want wat is er mis mee, met deze opzet?

   

 • Profielfoto
  bassbug

  FB is eigenlijk een soort geestelijk drug.

  Je wilt kijken om te zien of mensen je nog leuk vinden. Van deze afhankelijkheid wordt geld mee verdiend

 • Profielfoto
  Raymon Mens

  iMad op 11 april 2018 11:26

  Ik ben heel benieuwd, wat voor vragen de Redactie dan zou stellen.

  Want wat is er mis mee, met deze opzet?

   

  Het gaat niet om de vragen, maar dat Zuckerberg de zeer beperkte tijd handig kon gebruiken en vertragen. Aan de ene kant moet je het een beetje binnen de tijd houden, maar aan de andere kant was duidelijk merkbaar dat Zuckerberg dit meermaals in zijn voordeel gebruikte. Dat was best frustrerend.

 • Profielfoto
  Niels

  Het grootste probleem blijft natuurlijk dat dit soort hoorzittingen worden gedaan door dinosaurussen die geen idee hebben wat technologie inhoud. Punt 5 is daar het perfecte voorbeeld van.

  Wat ik echter niet begrijp is waarom iedereen alleen over Facebook uitvalt? Politici hebben zeker nog nooit van “the Google” gehoord.

  Punt 3 is natuurlijk geen argument. “Iedereen doet het, dus wij mogen het ook”. En ja, Apple doet ook gewoon mee met tracking. Weliswaar ‘anoniem’ en met restricties voor apps, maar als gebruiker moet je nog steeds zelf bepaalde opties uitvinken als je bepaalde dingen niet wilt.

  Daar ligt dan ook de kern van het probleem: trackingopties staan standaard aan bij apps ed. Je moet ze als gebruiker zelf uitzetten.

  Een voorbeeld is Google maps: je geeft toestemming voor locatie toegang, want je wilt je positie op de kaart zien en navigeren. Wat echter niet duidelijk wordt gemaakt, is dat met diezelfde toestemming ook automatisch tracking wordt aangezet en er wordt bijgehouden waar en wanneer je ergens bent. Als je bijvoorbeeld naar een bouwmarkt bent geweest, is dit bijgehouden en krijg je zelfs de vraag om de locatie te reviewen. Als je dit niet wilt, moet je dit weer apart uitzetten in de instellingen.

  De oplossing lijkt mij dus vrij simpel: standaard moeten deze opties uitstaan en door middel van gerichte vragen moet je hier apart toestemming voor geven in een app.

 • Profielfoto
  KarelWillem

  bassbug op 11 april 2018 11:28
  FB is eigenlijk een soort geestelijk drug.

  Je wilt kijken om te zien of mensen je nog leuk vinden….

  Spreek voor jezelf. .;)

  Facebook is wat je wilt dat het is.

  Voor de een is dat het delen van leuke poezenfilmpjes, en voor de ander bijvoorbeeld een communicatiemiddel binnen een groep, bedrijf of vereniging.

 • Profielfoto
  m4v3r1ck

  NielsDam op 11 april 2018 12:03
  Het grootste probleem blijft natuurlijk dat dit soort hoorzittingen worden gedaan door dinosaurussen die geen idee hebben wat technologie inhoud. Punt 5 is daar het perfecte voorbeeld van.

  Helemaal eens met jouw stelling, daarom is dit ‘verhoor’ een farce…

 • Profielfoto
  klaasb

  De republikeinse senator Orrin Hatch vroeg zich af hoe Facebook eigenlijk geld verdient als gebruikers niet voor de dienst betalen. Zuckerberg was enigszins verbaasd door deze vraag en antwoordde met een big smile “Senator, we tonen advertenties!”. Een mooi voorbeeld van politici die geen idee hebben hoe the cyber precies werkt.

  Niet mee eens. Wie zegt me niet dat facebook ook niet geld verdiend met het doorverkopen van gebruikersinformatie. Dit doen ze nu op indirecte wijze aan adverteerders, maar misschien ook wel direct anderen.

 • Profielfoto
  iMac Lover

  Facebook en andere sociale media gebruikers zijn ontzettend hypocriet.

  Als ik in een willekeurige webbrowser naar een willekeurige website ga, dan zie ik met de plug-in chostery dat FB, LinkedIn Twitter mij probeert te achtervolgen, door het plaatsen van cookies

  Ik zit al jaren niet meer op FB, maar iedereen van mijn contacten, die wel op FB zitten, en FB toegang heeft gegeven tot hun adresboek, deelt daarmee ook mijn gegevens.

  Velen zijn niet bewust, wat het betekend om op sociale media te zitten

  Niet alleen de Amerikaanse Senaat maar ook de Nederlandse regering

 • Profielfoto
  xaddict

  Dit artikel lijkt zeer ongeïnformeerd.
  Zo wordt er bij (2) gedaan alsof Facebook die je over het web volgt nieuws is.
  Dat is volledige bullshit.
  Cookies van Google, Linkedin, Twitter, Facebook, Microsoft, Apple en andere grote bedrijven volgen al jaren je komen en gaan op het web.
  Bovendien zijn er platforms als Google Analytics, piwik, hubspot, sharpspring, hotjar, etc. Die dit zelfs voor kleine bedrijven en individu’en mogelijk maken.

  Als je als bedrijf, blogger, vlogger of individu een site hebt wil je nou eenmaal graag weten wie je site bezoekt. Daar geven deze tools inzage in.

  De volgende stap is dan marketing automatiek waar je mensen gaat volgen, kijkt of ze in de problemen komen op je site en ze probeert verder te helpen. Winkelwagentje met een product erin, maar al dagen niet aangeraakt? Mailtje uit naar de klant met een kortingscode om ze toch te overtuigen.

  Het enige probleem met Facebook (puur en alleen gekeken naar déze case) is dat ze de data openlijk en zonder filter doorverkopen.

  Google heeft met Google Analytics een platform in handen waarmee ze makkelijk nog véél meer data van miljoenen sites kunnen combineren en daarmee precieze profielen van personen op kunnen stellen als je ook maar ooit op een Google site zoals youtube bent geweest. Maar Google geeft geen toegang tot deze volledige data dump maar alléén tot bijvoorbeeld de bezoekers van jouw site als je daar GA op installeerd.

  Facebook heeft NIETS illegaals gedaan. Het blijft een rotbedrijf, en ze hebben echt heel veel fout gedaan, maar ze hebben niets gedaan wat niet al werd gedaan. Alleen deden ze het op een beangstigende schaal.

 • Profielfoto
  wensink

  Wat ik echter niet begrijp is waarom iedereen alleen over Facebook uitvalt? Politici hebben zeker nog nooit van “the Google” gehoord.

  Volgens mij is dit pas de eerste hoorzitting hierover en dat komt dan vooral door het datalek van FaceBook..

   

 • Profielfoto
  iMac Lover

  @xaddict. Jij snapt het helemaal

   

  gr

 • Profielfoto
  KarelWillem

  iMac Lover op 11 april 2018 13:23
  …Ik zit al jaren niet meer op FB, maar iedereen van mijn contacten, die wel op FB zitten, en FB toegang heeft gegeven tot hun adresboek, deelt daarmee ook mijn gegevens…

  Ja, daarom:

 • Profielfoto
  feek

  En OneMoreThing doet ook lekker mee met het laten tracken van ons gedrag…. zonder een herkenbaar facebook like knopje.

  Toen zojuist de Congresvrouw uit Florida vroeg of ze data tracken van niet FB leden en uitgelogde FB leden, begon Mark toch wel behoorlijk te stotteren en om de hete brei heen te draaien…..

 • Profielfoto
  iMac Lover

  @KarelWillem ?

 • Profielfoto
  spelbook
 • Profielfoto
  maconly

  Waarom ontwijkt facebook belasting ?

  net als apple en al die andere kut bedrijven ?

   

  veel mensen vinden suckerberg een geweldenaar maar eigenlijk stelt hij niks voor behalve dat hij veel geld heeft.

   

  Jobs heeft dingen gemaakt, waar suckerberg een verdienmodel in elkaar heeft gezet.

 • Profielfoto
  deblink

  Senator Orin Hatch is niet zo dom als in het artikel wordt gesuggereerd. Hij vraagt: Hoe verdient Facebook geld? Het antwoord is: Met advertenties.

  Maar dat is nu juist het punt. Waarom zou Facebook een gratis dienst aanbieden en die financieren en veel geld verdienen met advertenties? Het is èen ding om te verdienen met advertenties over Facebook zelf, maar om de gegevens met andere bedrijven te delen is een stap die velen niet doorhebben en die uitgevoerd wordt zonder daarvoor expliciet, van te voren (en dus niet in de algemene voorwaarden) aan gebruikers daarvoor toestemming te vragen. ‘Facebook may share user date with selected third parties’ in de algemene voorwaarden is echt niet genoeg.

  De senator mag dan onderwets en onkunding overkomen, maar de vraag is terecht. Waarom biedt Facebook een duidelijk gewaardeerde dienst aan zonder abonnement?  Die vraag wordt door Zuckerberg niet beantwoord. Het is duidelijk waarom. De faciliteiten die het biedt zou Facebook dwingen om zeker EUR 15/maand te vragen. Dus, vrij lidmaatschap en gebruik, maar met advertenties. Hatch vraagt eigenlijk: mag Facebook die advertenties faciliteren zonder de geaddresseerde op een duidelijke manier in te lichten? Ik denk het niet. Het argument: Mensen zouden dit moeten weten, geldt niet. Bedrijven zijn verplicht tot ‘due diligence’. Met andere woorden, ze zijn verplicht ook de consequenties van onwaarschijnlijke scenarios te anticiperen en daarvoor een remedie aan te bieden. Dat heeft Facebook niet gedaan, deels door ontwetendheid, deels door gemakzucht.

 • Profielfoto
  zulu

  ooit was er kritiek op smakeloze en slechte televisie uitzendingen bij de commerciële zenders (en ook publieke omroep), toen werd er door velen gezegd “er zit een uitknop op je TV”.

  Hetzelfde geldt nog steeds voor FB en alle zogenaamde verslavende (a-)sociale media; je kunt het ook uit zetten.

  Neem van mij aan je mist niks! Neem eens zelf de verantwoordelijkheid.