Raymon Mens
Raymon Mens Nieuws 11 april 2018

Mark Zuckerberg voor de Senaat: 5 opmerkelijke uitspraken

Na alle controverse rondom Facebook en Cambridge Analytica moest topman Mark Zuckerberg verantwoording afleggen aan een Amerikaanse Senaatscommissie. De topman was voor het eerst strak in pak te zien, iets heel anders dan zijn gebruikelijke hoodie of grijze T-shirt.

De 33-jarige CEO betuigde vooral spijt. “We hebben niet genoeg gedaan om te voorkomen dat onze innovaties worden gebruikt om schade aan te richten,” stelt Zuckerberg. Naast de excuses waren er ook wat opmerkelijke uitspraken. Dit zijn de vijf opvallendste punten.

1) Facebook luistert niet mee

Het is een van de meest hardnekkige mythes ooit. Luistert Facebook mee via de microfoon van je telefoon of tablet om gerichte reclame te tonen? Het valt veel gebruikers al jaren op dat ze advertenties krijgen voor producten waar ze een gesprek over hadden.

De Democratische senator Gary Peters vroeg Zuckerberg op de man af of het sociale netwerk toegang tot de microfoon heeft. De Facebook-topman antwoordde met een stellige “Nee”. Hij lichtte toe dat er alleen toegang tot audio-opnames is zodra een video wordt opgenomen die op Facebook wordt geplaatst. Er is verder geen sprake van toegang tot de microfoon.

Klik/tap voor groter.

2) Facebook volgt je ook op het web

De Republikeinse senator Roger Wicker liet Zuckerberg zweten met de vraag of Facebook de browseractiviteit van gebruikers kan volgen, zelfs als ze uitgelogd zijn. Zuckerberg wilde eigenlijk niet antwoorden en zei er later op terug te komen, maar daar nam Wicker geen genoegen mee. Uiteindelijk kwam de Facebook-topman met een verhaal over cookies en dat die gebruikt kunnen worden om gebruikers te volgen. Dat is dus gewoon een ‘ja’.

3) Maar Apple doet het ook!

Tijdens een pauze liet Zuckerberg zijn aantekeningen op tafel liggen en een aanwezige journalist wist ze te fotograferen. De Facebook-topman plande een betoog te houden over hoe Facebook als platform eigenlijk hetzelfde is als apps op een iPhone. Er zouden veel apps zijn die door Apple aangeleverde data misbruiken, maar de iPhone-maker stelt gebruikers daar niet van op de hoogte. Zuckerberg meent dat het belangrijk is om iedereen gelijk te behandelen.

Dit is wat ons betreft geen erg sterk punt. Apple is erg streng met persmissies en het enige concrete voorbeeld van misbruik is Uber. De app had toestemming om het scherm van de iPhone op te nemen, zelfs als Uber niet geopend was. Dat was nodig om kaarten voor de Apple Watch te renderen. Apple was hier niet blij mee en Tim Cook riep Uber-topman Travis Kalanick persoonlijk op het matje.

https://twitter.com/JohnPaczkowski/status/983845589279371264

4) Artificial Intelligence in plaats van mensen

Toen Zuckerberg gevraagd werd hoe Facebook zijn moderatietools gaat verbeteren, antwoordde de Facebook-topman dat vol ingezet wordt op AI. Kunstmatige intelligentie moet helpen om snel haat en andere problematische berichten van het platform te weren. Meer menselijke moderators zijn blijkbaar geen optie en AI heeft zijn nut nog niet bewezen.

5) Politici hebben geen idee

De republikeinse senator Orrin Hatch vroeg zich af hoe Facebook eigenlijk geld verdient als gebruikers niet voor de dienst betalen. Zuckerberg was enigszins verbaasd door deze vraag en antwoordde met een big smile “Senator, we tonen advertenties!”. Een mooi voorbeeld van politici die geen idee hebben hoe the cyber precies werkt.

Facebook zal volgens Zuckerberg altijd gratis blijven, maar de topman ziet een betaalde variant ook wel zitten. Hij zei daar vaak over na te denken, maar concreet is het nog niet.

We hebben de gesprekken live gevolgd en de opzet was op zijn minst vreemd. Iedere Senator kon vier minuten met de topman spreken en was vaak al een minuut aan het stellen van een vraag kwijt. Zuckerberg gaf vaak langdradige antwoorden, zodat die tijd snel om was. De verhoren in de senaat gaan ook op woensdag nog door.

Reageer op artikel:
Mark Zuckerberg voor de Senaat: 5 opmerkelijke uitspraken
Sluiten