Raymon Mens
Raymon Mens Nieuws 10 april 2018

Straks ook op het web inloggen met Touch ID of Face ID

Met Touch ID en Face ID heeft Apple het een stuk makkelijker gemaakt om iOS-apparaten te ontgrendelen, maar ook om bijvoorbeeld betalingen te bevestigen. Dankzij een nieuwe standaard voor browsers komt dat gemak straks ook naar het web.

Grote technologiebedrijven werken onder de naam FIDO al een tijdje aan een nieuwe manier van inloggen op het web. Hun technologie, genaamd WebAuthN is nu een standaard en verschijnt binnenkort in browsers.

Who needs a stylus password*

Het leuke aan die standaard is dat voor iedere site een unieke encryptiesleutel gebruikt wordt. Zo kun je met één vingerafdruk veilig op verschillende sites inloggen. Inloggen zonder wachtwoord via bijvoorbeeld een gezichtsscanner of vingerafdrukscanner wordt specifiek genoemd als ondersteunde techniek.

Firefox is als eerste aan boord – Klik/tap voor groter.

Mozilla, Google en Microsoft al aan boord

Mozilla Firefox is de eerste browser die WebAuthN gaat ondersteunen. Chrome heeft ook gezegd dit zo snel mogelijk in Chrome te gaan implementeren. Tot slot is Microsoft met zijn Edge Browser ook aan boord. Apple is vooralsnog stil, maar omdat de nieuwe standaard door W3C (de organisatie die standaarden voor browsers voorschrijft) is goedgekeurd kan Apple er eigenlijk niet omheen.

Ook als Apple besluit het niet te implementeren, kun je door Chrome of Firefox op je Mac te installeren straks van deze functie gebruiken. Nu maar hopen dat Touch ID of Face ID zijn weg naar meer Macs weet te vinden.

macbook air touch id 16x9
Touch ID op de MacBook Pro – Klik/tap voor groter.

* Bonuspunten als je de referentie in eerste tussenkop snapt.

Reageer op artikel:
Straks ook op het web inloggen met Touch ID of Face ID
Sluiten