Verkoopcijfers iPhone X hebben impact op leveranciers

Door: Jan de Raab - 15 reacties
iPhone X

De stagnerende verkoopcijfers van Apple’s iPhone X beginnen nu ook de verkoopcijfers van de toeleveranciers te beïnvloeden. Tot voor kort ging het slechts om een handvol klagende toeleveranciers. Samsung nu echter ook op dat er sprake is van een afnemende vraag naar OLED-displays.

In de afgelopen week hebben een handvol toeleveranciers van Apple gemeld dat de vraag naar onderdelen voor de iPhone X achterblijft bij de verwachtingen. Nu doet Samsung mee aan de klaagzang en zegt dat de vraag van Apple naar OLED-panelen voor de iPhone X achterblijft.

Vraag blijft achter bij de verwachting

Zoals al eerder werd opgemerkt door Bloomberg, bleek uit het winstverslag van Samsung dat de winstcijfers voor de displaysector onder druk staan.  De afnemende vraag naar de flexibele OLED-panelen die in de iPhone X worden gebruikt heeft dus duidelijk gevolgen. Samsung’s display-activiteiten groeiden in het laatste kwartaal met 3,4 procent. Iets wat veel lager is dan de 20 procent groei die Samsung als geheel reliserde.

Samsung gaf als verklaring voor de tegenvallende groeicijfers, de afgenomen vraag naar flexibele OLED-panelen. Het bevestigde daarmee de analyse van Bloomberg. Verder meldde het Aziatische bedrijf dat het verhogen van de winst in andere afdelingen een uitdaging zal zijn vanwege de afgenomen vraag en de toegenomen concurrentie.

Markt staat onder druk

Apple heeft onlangs wat minder florisant nieuws te verwerken gekregen. Zo kwam chipleverancier TSMC met een negatieve indicatie voor het tweede kwartaal. De oorzaak ligt in dit geval in de afnemende vraag naar premium smartphones. Daarnaast maakten verschillende analisten gewag van een tegenvallende vraag naar Apple’s iPhone X.

LG kampt met productieproblemen

In een afzonderlijke rapportage bleek daarnaast dat Apple moeite heeft om onder het juk van Samsung vandaan te komen. Na geruchten over een mogelijke instap van LG als toeleverancier van OLED-displays, blijkt nu dat LG kampt met productieproblemen. Hierdoor rijst de vraag of Apple in staat zal zijn om de prijs voor de displays voor de iPhone X te drukken. Voorlopig blijft Samsung dus de eerste leverancier voor Apple en blijft de prijs die Apple voor de displays betaald ongewijzigd hoog.

Verkoopcijfers van Apple

Voorlopig zijn de indicaties dus negatief, met de aantekening dat het gaat om indirecte berichtgeving. Op 1 mei komt Apple met haar eigen omzetcijfers. Het zal dan duidelijk worden hoe de resultaten zich verhouden tot de prestaties van de afgelopen kwartalen.

Samsung says it has seen ‘slow demand’ for the OLED panels it supplies for the iPhone X

Reacties

15 reacties
 • Profielfoto
  Spinozo

  Ze hadden nooit met Samsung in zee moeten gaan zodra duidelijk was dat zij de hoofdprijs vragen voor hun scherm. Wat Apple al helemaal niet had moeten doen is deze hoofdprijs+marge doorberekenen in de vraagprijs van de X. De prijs van een iPhone is niet oneindig elastisch en 1000 euro is duidelijk een grens voor velen. Die kopen dus een 7/8 of moeten wachten.

 • Profielfoto
  Wimperdepim

  Als Apple zo doorgaat  met prijs verhogingen zal ik binnenkort vaarwel zeggen tegen de Apple spullen die ik zeer waardeer. De prijs voor de iPhone X is simpelweg te hoog….Van de enthousiaste Apple gebruikers om me heen heeft er niet een de iPhone X privé gekocht

 • Profielfoto
  gen77

  De prijs is een belemmering om de X te kopen, ik wil wel een OLED scherm maar niet ten koste van alles,  misschien eens naar een ander merk zoals Samsung kijken.

 • Profielfoto
  bmeerdink

  Dit artikel geeft een analyse van de negatieve berichtgeving. De conclusie is dat die nogal overtrokken is. Ik weet ook niet wat Apple dinsdag gaat rapporteren, maar ze hebben om te beginnen nu 8 modellen in de verkoop, nogal atypisch voor Apple trouwens zoveel modellen. De iPhone X is voor de early adopters, en degenen voor wie geld niet zo’n rol speelt.

  In eerste instantie waren er allemaal berichten dat de iPhone X niet goed leverbaar zou zijn, vervolgens had Apple in no-time voldoende voorraad. Daardoor hadden ze eind 2017 ook verkoop-kanaal al redelijk gevuld, maar die toestellen moesten nog verkocht worden. Daarom denk ik dat ze dit keer nog wat sneller dan anders de productie terugschroeven. Bovendien zijn er berichten dat de iPhone X niet zoals traditioneel na het eerste jaar in de verkoop blijft, zodat ze in september graag door de hele voorraad heen willen zijn.

  Mijn eigen criterium is, hoe tevreden zijn de gebruikers, en afgeleid daarvan, groeit hun aantal. Want Apple klanten zijn high-value klanten. Nou volgens mij zit dat wel goed (30% groei in de laatste 2 jaar volgens Tim Cook). Zolang Apple dingen blijft maken die die klanten graag willen hebben. We staan voor een lange ontwikkeling in personal health tech (denk aan de Apple Watch). Als dat een beetje wil is de sky the limit.

 • Profielfoto
  Rini

  Voordeel is dat niemand je verplicht om een dure iPhone X te kopen.  Er zijn ook goedkopere, ik heb zelf 2 maanden terug een iPhone SE gekocht na een uitstapje met Windows phone/mobile.

  Probleem een beetje wat ik zou hebben met een Samsung of elk ander merk is dat het Android draait.  Ik heb daar niks mee. Ik vind IOS gewoon heerlijk. Alles babbelt netjes met elkaar hier in huis zonder issues, AirDrop, even naar apple tv streamen. Het werkt gewoon zonder gedoe.

   

 • Profielfoto
  Niels

  En in hoeverre zijn de tegenvallende Galaxy S9 van invloed op deze tegenvallende groei? Daar zitten immers dezelfde flexibele amoled schermen in. Vreemd genoeg spreken ze daar bij Samsung niet over.

   

 • Profielfoto
  Cenobyte

  Rini op 28 april 2018 15:45
  Voordeel is dat niemand je verplicht om een dure iPhone X te kopen.  Er zijn ook goedkopere, ik heb zelf 2 maanden terug een iPhone SE gekocht na een uitstapje met Windows phone/mobile.

  Probleem een beetje wat ik zou hebben met een Samsung of elk ander merk is dat het Android draait.  Ik heb daar niks mee. Ik vind IOS gewoon heerlijk. Alles babbelt netjes met elkaar hier in huis zonder issues, AirDrop, even naar apple tv streamen. Het werkt gewoon zonder gedoe.

   

  Vreemd dat je een uitstap maakt naar Windows Phone, een systeem wat op sterven na dood is (zelfs volgens Microsoft) en dat je Android niet probeert “omdat je daar niets mee hebt”. Dan kan ik me voorstellen dat je weer heel snel terug naar iOS gaat ja, want iOS en Windows Mobile is een Ferrari vergelijken met een Lada 2100 uit 1970.

  Android is al lang niet meer het brakke zootje wat het vele jaren geleden was. Het synchroniseert al je Apple spulletjes (en ook de NIET-Apple spulletjes!) op een geweldige manier en je hebt geen belachelijk dure Apple TV nodig om iets vanaf je telefoon naar je TV te pushen, een Chromecast van 3 tientjes doet het werk en bij moderne TV’s heb je zelfs die al niet meer nodig.

 • Profielfoto
  steveb

  Redenen?

  1. Er is algemeen lang sprake van de iPhone se2. Veel mensen houden van mindergroot in hun zakken

  2. De iPhone 7 en 8 zijn ook fenomenale toestellen meer dan snel genoeg voor de meeste gebruikers

  3. De iPhone 6s is meer dan behoorlijk. Weinig mensen vervangen deze

  4. De iPhone x slechts in 1 formaat. Veel plus gebruikers blijven bij de plus.

  5. De winst is binnen. @apple het is de tijd om de marge te normaliseren
  iPhone x onder de 1k Janse verkoopcijfers ver 4 voudigen

 • Profielfoto
  Night

  Vergeet niet dat Apple zelf ook al bezig is met het fabriceren van MicroLed schermen, die nóg beter zouden zijn als OLED. Als de nood aan de man komt, zal dat hoogstwaarschijnlijk in een stroomversnelling geraken.

 • Profielfoto
  Hydrarchos

  Cenobyte op 28 april 2018 19:27

  Rini op 28 april 2018 15:45
  Voordeel is dat niemand je verplicht om een dure iPhone X te kopen.  Er zijn ook goedkopere, ik heb zelf 2 maanden terug een iPhone SE gekocht na een uitstapje met Windows phone/mobile.

  Probleem een beetje wat ik zou hebben met een Samsung of elk ander merk is dat het Android draait.  Ik heb daar niks mee. Ik vind IOS gewoon heerlijk. Alles babbelt netjes met elkaar hier in huis zonder issues, AirDrop, even naar apple tv streamen. Het werkt gewoon zonder gedoe.

   

  Vreemd dat je een uitstap maakt naar Windows Phone, een systeem wat op sterven na dood is (zelfs volgens Microsoft) en dat je Android niet probeert “omdat je daar niets mee hebt”. Dan kan ik me voorstellen dat je weer heel snel terug naar iOS gaat ja, want iOS en Windows Mobile is een Ferrari vergelijken met een Lada 2100 uit 1970.

  Android is al lang niet meer het brakke zootje wat het vele jaren geleden was. Het synchroniseert al je Apple spulletjes (en ook de NIET-Apple spulletjes!) op een geweldige manier en je hebt geen belachelijk dure Apple TV nodig om iets vanaf je telefoon naar je TV te pushen, een Chromecast van 3 tientjes doet het werk en bij moderne TV’s heb je zelfs die al niet meer nodig.

  Ik snap het wel, en het is niet omdat Android zo slecht zou zijn. Zelf ben ik indertijd (jaartje of drie geleden) van Windows Phone afgestapt toen mijn Lumia 850 kapot ging en het duidelijk werd dat Mobile 10 niet in staat zou zijn om behoorlijk met mijn Mac te communiceren. Windows Phone en iOS waren/zijn beide redelijk gesloten systemen, gefocust op een behoorlijke out-of-the-box-ervaring. De mogelijkheden (of noodzaak) om het aan te passen zijn aanwezig, maar je hoeft weinig te doen om aan de slag te gaan. Android staat het ook in zijn nieuwste variant (ik heb ook een tamelijk stock android Blackberry KeyOne) niet alleen toe om oneindig te tweaken, maar vereist dat in zekere zin ook. De interface is ook nog steeds gecompliceerder dan die van iOS: niet alleen de homescreens en app tray, maar ook het voorkeurenmenu. Zelf vind ik het wel prettig om zoveel zelf te kunnen vormgeven, maar soms is het wel fijn om naar de rust van iOS te kunnen terugkeren.

 • Profielfoto
  recoiller

  Samsung nu echter ook op dat er sprake is van een afnemende vraag naar OLED-displays

  Volgens mij mist het woordje “merkt” achter “Samsung”.

  reliserde

  Zal wel “realiseerde” moeten zijn. Twee fouten in 1 woord.

  Daarnaast maakten verschillende analisten gewag van een tegenvallende vraag naar Apple’s iPhone X

  “Gewag”, moet dat ‘verslag’ zijn?

   

   

 • Profielfoto
  jan jansen

  Als de bakker op de hoek 50 euro voor een half gesneden wit gaat vragen zal hij er ook minder gaan verkopen.

 • Profielfoto
  NapO

  Apple heeft maximaal de prijs proberen te rekken…en met succes, weinigen kopen die telefoon ….

  Ik kan t makkelijk betalen maar ik weiger om 1300 piek uit te geven voor een telefoon…#stikermaarin

  als iedereen dat doet en gewoon wacht past apple dat vanzelf aan, ik verwacht de nieuwe lancering iphones een stuk vriendelijker geprijst, want iedereen blijft of met zijn oude toestel lopen of wacht gewoon, er zijn maar een handje vol die en X hebben en betalen de hoofdprijs via een abonnement of kopen het toestel toch.

  laat mij maar aanknoeien met mn 7+…ik kan nog wel ff wachten totdat apple weer even met zijn voetjes op de vloer land.

 • Profielfoto
  Koezel

  “.Ik kan t makkelijk betalen maar ik weiger om 1300 piek uit te geven voor een telefoon…#stikermaarinals iedereen dat doet en gewoon wacht past apple dat vanzelf aan” 

  Gelukkig denkt niet iedereen er zo over. Ik heb de X gewoon gekocht en heb er nog geen seconde spijt van.

  Samsung moet niet zeuren, ze wilden de hoofdprijs voor die schermen.

 • Profielfoto
  Loyd

  De iphone X is ook wat mij betreft veel te duur. Nu heb ik de 7 plus en doe daar nog wel effe mee. 1300 euro betaal ik voor  een vakantie ofzo, en ga dat never nooit niet spenderen aan een telefoon. Ik heb een flinke allergie voor Android en IOS bevalt prima, anders was ik allang afgestapt van de iphone.