Jan de Raab
Jan de Raab Nieuws 28 april 2018
Leestijd: 2 minuten

Verkoopcijfers iPhone X hebben impact op leveranciers

De stagnerende verkoopcijfers van Apple’s iPhone X beginnen nu ook de verkoopcijfers van de toeleveranciers te beïnvloeden. Tot voor kort ging het slechts om een handvol klagende toeleveranciers. Samsung nu echter ook op dat er sprake is van een afnemende vraag naar OLED-displays.

In de afgelopen week hebben een handvol toeleveranciers van Apple gemeld dat de vraag naar onderdelen voor de iPhone X achterblijft bij de verwachtingen. Nu doet Samsung mee aan de klaagzang en zegt dat de vraag van Apple naar OLED-panelen voor de iPhone X achterblijft.

Vraag blijft achter bij de verwachting

Zoals al eerder werd opgemerkt door Bloomberg, bleek uit het winstverslag van Samsung dat de winstcijfers voor de displaysector onder druk staan.  De afnemende vraag naar de flexibele OLED-panelen die in de iPhone X worden gebruikt heeft dus duidelijk gevolgen. Samsung’s display-activiteiten groeiden in het laatste kwartaal met 3,4 procent. Iets wat veel lager is dan de 20 procent groei die Samsung als geheel reliserde.

Samsung gaf als verklaring voor de tegenvallende groeicijfers, de afgenomen vraag naar flexibele OLED-panelen. Het bevestigde daarmee de analyse van Bloomberg. Verder meldde het Aziatische bedrijf dat het verhogen van de winst in andere afdelingen een uitdaging zal zijn vanwege de afgenomen vraag en de toegenomen concurrentie.

Markt staat onder druk

Apple heeft onlangs wat minder florisant nieuws te verwerken gekregen. Zo kwam chipleverancier TSMC met een negatieve indicatie voor het tweede kwartaal. De oorzaak ligt in dit geval in de afnemende vraag naar premium smartphones. Daarnaast maakten verschillende analisten gewag van een tegenvallende vraag naar Apple’s iPhone X.

LG kampt met productieproblemen

In een afzonderlijke rapportage bleek daarnaast dat Apple moeite heeft om onder het juk van Samsung vandaan te komen. Na geruchten over een mogelijke instap van LG als toeleverancier van OLED-displays, blijkt nu dat LG kampt met productieproblemen. Hierdoor rijst de vraag of Apple in staat zal zijn om de prijs voor de displays voor de iPhone X te drukken. Voorlopig blijft Samsung dus de eerste leverancier voor Apple en blijft de prijs die Apple voor de displays betaald ongewijzigd hoog.

Verkoopcijfers van Apple

Voorlopig zijn de indicaties dus negatief, met de aantekening dat het gaat om indirecte berichtgeving. Op 1 mei komt Apple met haar eigen omzetcijfers. Het zal dan duidelijk worden hoe de resultaten zich verhouden tot de prestaties van de afgelopen kwartalen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Begin je weekend met de beste artikelen van OMT

Een goed weekend begint met de nieuwsbrief van One More Thing

Reageer op artikel:
Verkoopcijfers iPhone X hebben impact op leveranciers
Sluiten