‘Verkoop HomePod blijft achter bij verwachtingen’

Door: Raymon Mens - 29 reacties

Na de verkoopstart van de HomePod in februari zei Apple ‘erg trots’ te zijn op de eerste verkoopcijfers van de slimme speaker. De realiteit lijkt echter een stuk minder rooskleurig voor het nieuwe apparaat. De vlag zou bij veel Apple-winkels halfstok hangen.

Veel analisten hebben de afgelopen weken al hun zorgen geuit over de HomePod-verkoop. Nu komt Bloomberg-reporter Mark Gurman, die vaak over inside-info beschikt, met een soortgelijk verhaal. Apple zou de productie van zijn slimme speaker hebben teruggeschroefd en het aantal onverkochte HomePod zou zich bij Apple Stores opstapelen.

HomePod blijft op de planken liggen

Aanvankelijk leek de HomePod een hit te worden. Apple was erg blij met het aantal pre-orders en de slimme speaker met Siri leek het de eerste weken minstens zo goed te doen als concurrenten Amazon Echo en Google Home. Volgens Gurman is de verkoop daarna ingestort. Apple Store-medewerkers vertellen dat er soms minder dan tien HomePods in een specifieke winkel worden verkocht.

HomePod speakers
Klik/tap voor groter.

De reden laat zich raden. Apple’s slimme speaker kan eigenlijk niet zoveel. Er wordt vooral geadverteerd met de geluidskwaliteit, en die is echt prima. Maar Siri overtuigt niet en kan niet concurreren met Alexa of Google Assistant. Siri is wel een goede DJ en speelt muziek van Apple Music moeiteloos af, maar de ondersteuning voor Spotify is erg beperkt. Voor een speaker van ongeveer 350 mag je meer verwachten. Dat komt er ook wel aan, vooral met AirPlay 2, maar is nog geen realiteit.

Zorgelijk?

Moeten we bang zijn voor een toekomstige “iPod Hi-Fi” (een speaker van Apple die al eerder flopte) Waarschijnlijk niet. Apple heeft de middelen om de verkoop van een ​​product aan te jagen en software-updates uit te rollen. Bovendien is de HomePod nog lang niet in alle landen te koop, de speaker is momenteel alleen in de VS, UK en Australië te koop. Een lancering in Frankrijk en Duitsland is in zicht, maar nog niet concreet.

De eerste beperkingen van de HomePod worden binnenkort aangepakt. Met AirPlay 2 wordt multiroom-audio en het maken van een stereopaar mogelijk.


AirPlay 2: alles over Apple’s nieuwe standaard voor audio

Reacties

29 reacties
 • Profielfoto
  sanderman

  AppleInsider heeft al weer een mooi relativerend artikel geschreven over waarom dit soort nieuws enorme bullshit is. De analysten weten niet wat Apple wilde verkopen in aantallen, ze weten niet welke aantallen geproduceerd zijn, en ze weten niet welke aantallen verkocht zijn. Dat zijn mij net iets te veel onzekerheden om me hier ook maar iets van aan te trekken. In dit geval zijn de zelfde bronnen gebruikt die aangaven dat de Apple Watch verkoop zogenaamd “instortte”. Dat was ook niet waar.

  Bron: https://appleinsider.com/articles/18/04/12/slice-sales-data-on-homepod-likely-as-wrong-as-it-was-about-apple-watch-in-2015

 • Profielfoto
  html-junky

  Als dit echt zo was dan was deze speaker ook in Nederland te koop ondertussen en in heel veel andere landen. Want Apple doet nog steeds haar best om het in alle landen uit te rollen

 • Profielfoto
  kasuja

  Hoe vaak hebben analisten het bij het juiste eind als het om Apple gaat?

 • Profielfoto
  Niels

  Afgezien van het feit dat de Homepod nog niet in Nederland verkocht wordt, kan ik me best voorstellen waarom mensen afhaken:

  – de speaker kost een hoop geld. De gemiddelde Apple gebruiker ziet dit weliswaar niet als een probleem; de geluidskwaliteit zal ook dik in orde zijn. Maar voor hetzelfde geld heb je ook kwalitatief betere speakers.

  – Siri loopt hopeloos achter in vergelijking tot Google Assistent en Alexa. Hoe je het ook bekijkt, als je voor een slimme speaker kiest, dan verwacht je ook een slimme assistent.

  – veel mensen hebben überhaupt geen behoefte aan een slimme speaker. Ik gebruik Siri nauwelijks op mijn iPhone en zie voorlopig ook geen behoefte aan Siri in de woon/slaapkamer. Daarnaast heb je ook andere slimme apparatuur nodig (stekkers, verlichting, etc.) om echt te kunnen profiteren van een ‘smart home’. Dit vergt nogal een investering, waarvan je bovendien niet weet hoe lang de apparatuur up-to-date blijft.

  – functies als Airplay 2 en stereo koppeling van meerdere Homepods is nog steeds niet beschikbaar. De updates zijn al meerdere malen uitgesteld, dit wekt ook niet veel vertrouwen om ‘alvast’ een Homepod aan te schaffen in de hoop dat er binnenkort een update aankomt. Persoonlijk vind ik dat Apple de Homepod nooit had mogen lanceren voordat ze de software klaar hadden.

  Kortom, een hoop redenen waar je als (die-hard) Apple fan en als early adopter langs kunt kijken, maar zeker geen dingen die voor de gemiddelde gebruiker direct acceptabel zijn. Zie het als de eerste Apple Watch: ook hier stonden lang niet alle gebruikers in de rij. Veruit de meeste kopers schaften pas bij generatie 2 en 3 een Watch aan.

  Dus een doemscenario voor de Homepod? Ik denk persoonlijk niet. Maar recordverkopen, dat gaat nog wel een generatie of twee duren.

 • Profielfoto
  SimondeBoer

  Ik neem dit ook met een korreltje zout. Echter de genoemde mogelijke redenen zijn wel terecht. Mocht het waar zijn dan hoop ik dat ze er snel Europese stekkers aan solderen en ik eindelijk m’n reisje naar Duitsland kan maken, de lente is hier al even begonnen Apple!

 • Profielfoto
  iMac Lover

  Ik ben het helemaal met @NielsDam eens.

  Niets aan toe te voegen

 • Profielfoto
  App69

   zegt toch zelf het is een speaker met Siri in. Is geen smart-speaker. Word daar zo moe van. Altijd hetzelfde opnoemen. Andere zijn veel beter. Wel dan, koop je dan één van die andere en stop met neuten erover.

 • Profielfoto
  Dutch Viking

  Het grootste gemis – in mijn ogen – is het feit dat de Homepod niet inzetbaar is als “gewone” luidspreker, d.w.z. als weergevers bij een ‘normale’ geluidsinstallatie / c.q. A/V-systeem. Dan zou ik er zeker over denken!

 • Profielfoto
  tjerk

  I said it before, I’ll say it again.
  Ik heb zo’n ding en ben er bijzonder van onder de indruk. Geluidskwaliteit was voor mij het belangrijkste argument. Maar Siri valt serieus niet tegen. Hij hoort je altijd, hij weet precies wat ik bedoel. Gebruik m voor muziek, homekit en wekkers. Ons huis is (weer) gevuld met muziek.

  Op termijn koop ik er nog 1.

 • Profielfoto
  wensink

  Ik ken ook niemand die serieus overweegt zo’n ding te kopen als hij in Nederland komt. Niet dat dat iets zegt persé, maar het is geen hit zoals de AirPods. Daar zie ik er echt veel van en er zijn ook veel mensen die ze graag willen kopen op korte termijn.

 • Profielfoto
  gipsman

  Heb je echt meer nodig dan wat Siri kan? Facebook ligt nu onder vuur ivm privacy, en het heeft niet eens een ‘slimme’ speaker. De spullen van Google en Amazon zijn heel slim, maar voor wie eigenlijk?

 • Profielfoto
  steveb

  Een speaker is om geluid te maken en hoeft niet slim te zijn.

  Ik ben zeer blij met mijn ue megabioscoop. En wil in nog een speaker dan wordt het de ue megablast. Voor de helft van de prijs van de homepod

 • Profielfoto
  Ruwepit

  wensink op 12 april 2018 17:51
  Ik ken ook niemand die serieus overweegt zo’n ding te kopen als hij in Nederland komt. Niet dat dat iets zegt persé, maar het is geen hit zoals de AirPods. Daar zie ik er echt veel van en er zijn ook veel mensen die ze graag willen kopen op korte termijn.

  Dat jij niemand kent is het bewijs dat het een flop is? Flink referentiekader

 • Profielfoto
  Ce

  Het verhaal van Appleinsider is net zo gammel als het verhaal van de analisten. Ze verwijten de analisten dat ze op basis van aannames uitspraken doen omdat Apple nou eenmaal geen cijfers verstrekt. Het niet hebben van cijfers belet ze, Appleinsider, echter niet om zelf ook aannames te doen.

 • Profielfoto
  Ruwepit

  Ik verbaas me altijd over de inhoudelijke reactie’s.

  Behoorlijk wat gezinnen hebben de afgelopen jaren multiroom-systemen gekocht. Sonos doet het goed op de markt maar is pure middelmatigheid.

  Als je verwacht dat die gezinnen/kopers nu hun huidige multiroom systemen massaal in de kliko gooien dan begrijp je er niet veel van. Apple schuift met dit product in de vervangingsmarkt en gezinnen/kopers die een multiroomsysteem willen gaan aanschaffen. Ik heb Bluesound gekocht en ben daar tevreden over. Over een aantal jaar wil ik best nog wel eens bekijken of ik dat spul ga vervangen maar voorlopig niet..Het grootste deel zal voorlopig echt nog wel bij hun oude vertrouwde versterker met bekabelde luidsprekers blijven.

  Het is simpelweg geen markt die binnen een jaar volledig op de kop staat en dus zullen er geen miljoenen van verkocht worden. Voor de notoire zeikerds, ja Apple heeft gefaald of zal falen met dit product…

   

 • Profielfoto
  Maverick2001

  Ik wil wel positief zijn.. maar ik zie teveel beperkingen. Siri is nog steeds niet wat het moet zijn volgens mij. Siri wordt aan alle kanten ingehaald door andere slimmer speakers.. en de geslotenheid van het Apple Eco-Systeem vind ik steeds meer storend worden. Laat mij dan ook bijvoorbeeld Spotify bedienen ipv dat ik vast zit aan iTunes / Apple Music. De speaker is vast top maar alleen voor het geluid hoeft ik m niet.

 • Profielfoto
  wacon

  Is niet voldoende onderscheidend van concurrenten. Uiterlijk had meer high-end kunnen zijn met aluminium of rvs in de behuizing. Geen analoge ingangen ect. Zoals al aangegeven geen stereo-koppeling nog. Leuk als gadget en zal vast aardig goed klinken.

  Echter iemand die een beetje van muziek en hifi liefhebber is zal voor dat bedrag iets heel anders aanschaffen. Zelfs vele vintage audio met losse DAC zoals bv een iFi-Nano heeft veel meer mogelijkheden + luisterplezier. Is mijn mening althans.

  Een reportage op een Duitse zender onlangs bracht aan het licht dat alles wat je vroeg aan je ‘slimme’ Amazon speaker wordt opgeslagen. Zet je daarna je laptop aan voor op internet te gaan komen advertenties voorbij gerelateerd aan wat je aan die slimme speaker vroeg. Is dat wat men wilt?

 • Profielfoto
  Elduderino

  Wat mij verbaasd is de berichtgeving alsof het een mislukking is. Echter wordt er ook genoemd dat Apple binnen 2 maanden 10% van het marktaandeel heeft en 19% van de omzet.

  Bij elk andere fabrikant was het hosanna geweest en was het als een geweldige mijlpaal naar buiten gebracht.

  Het kan best zijn dat Apple te optimistisch is geweest en andere verkoop cijfers had gehoopt. feit blijft dat veel fabrikanten jaloers zouden zijn.

 • Profielfoto
  Pete.Z

  Dezelfde analisten zeiden dit ook over de iMac, iPhone en iPad.

 • Profielfoto
  App69

  “Echter iemand die een beetje van muziek en hifi liefhebber is zal voor dat bedrag iets heel anders aanschaffen. Zelfs vele vintage audio met losse DAC zoals bv een iFi-Nano heeft veel meer mogelijkheden + luisterplezier. Is mijn mening althans.”

  Zoals je zelf zegt: jouw mening. Komende van iemand met een hele brede smaak van muziek en wel geinteresserd is in de HomePod.

 • Profielfoto
  wensink

  @Ruwepit, ik zeg al in de reactie dat ik begrijp dat dit geen cijfers zijn en dat het waarschijnlijk niet zoveel zegt. Daarbij plaats jij daarna ook een reactie zonder bronvermelding of goede onderbouwing. Als je dan eerst nog gaat zeiken over de inhoudelijke reacties, dan ben je behoorlijk hypocriet bezig. Grappig dat je dit zelf niet ziet.

 • Profielfoto
  Pjotr

  Kunnen we reclame en belangrijk nieuws over Apple producten die niet te koop zijn elders plaatsen? Gewoon ergens achterin en onderop de pagina? De frequentie waarin sommige artikelen hier worden geplugd begint ergerlijk te worden. Ik begrijp dat onemorething geld nodig heeft maar dit dit is toch overdreven.

 • Profielfoto
  wacon

  @App69 Gelukkig zijn er zeker liefhebbers voor deze HomePod! Ben er ook niet tegen maar had wat meer onderscheidend design verwacht met bv keramiek of aluminium/rvs basis behuizing. En extra goede kwaliteit analoge + digitale ingangen. Dat maakt het gebruik breder inzetbaar.

 • Profielfoto
  smacdab

  zal netzo falen als airpods ? Prijs €450 incl. 13 maanden abo apple music zou teaser een kunnen zijn -en niet ten koste van spotify, maar extra markt.

 • Profielfoto
  smacdab

  App69 op 13 april 2018 00:13
  “Echter iemand die een beetje van muziek en hifi liefhebber is zal voor dat bedrag iets heel anders aanschaffen. Zelfs vele vintage audio met losse DAC zoals bv een iFi-Nano heeft veel meer mogelijkheden + luisterplezier. Is mijn mening althans.”

  Zoals je zelf zegt: jouw mening. Komende van iemand met een hele brede smaak van muziek en wel geinteresserd is in de HomePod.

   

 • Profielfoto
  smacdab

  smacdab op 13 april 2018 20:21

  App69 op 13 april 2018 00:13
  “Echter iemand die een beetje van muziek en hifi liefhebber is zal voor dat bedrag iets heel anders aanschaffen. Zelfs vele vintage audio met losse DAC zoals bv een iFi-Nano heeft veel meer mogelijkheden + luisterplezier. Is mijn mening althans.”

  Zoals je zelf zegt: jouw mening. Komende van iemand met een hele brede smaak van muziek en wel geinteresserd is in de HomePod.

   

  smacdab op 13 april 2018 20:21

  App69 op 13 april 2018 00:13
  “Echter iemand die een beetje van muziek en hifi liefhebber is zal voor dat bedrag iets heel anders aanschaffen. Zelfs vele vintage audio met losse DAC zoals bv een iFi-Nano heeft veel meer mogelijkheden + luisterplezier. Is mijn mening althans.”

  Zoals je zelf zegt: jouw mening. Komende van iemand met een hele brede smaak van muziek en wel geinteresserd is in de HomePod.

   

   

 • Profielfoto
  smacdab

  omt werkt niet met ipad. Misser.

 • Profielfoto
  cheque

  Ik heb de HomePod gekocht in London, het geluid is prachtig.

 • Profielfoto
  yellow

  Kom op Apple, wanneer verkoop je hem op het Europese vasteland? Ik wil hebben!

  AirPods, HomePod, en binnenkort HeadPod? Leuke accessoires, goede ontwikkeling, zegt het schaap. Minder leuk voor m’n portemonnee, -/- €750.