Tim Cook: “iOS en macOS zullen niet versmelten”

Door: Raymon Mens - 22 reacties

Apple is niet van plan om macOS en iOS samen te voegen tot één besturingssysteem. Tim Cook bevestigt het opnieuw in een interview met The Sydney Morning Herald. De twee besturingssystemen zullen afzonderlijk blijven bestaan.

De Apple-CEO is van mening dat mobiele apparaten en desktopcomputers afzonderlijke werelden moeten blijven met eigen op maat gemaakte besturingssystemen. Ze hebben beiden hun unieke pluspunten en bij samenvoeging zullen die verwateren.

Geen slappe mix van iOS en macOS

Cook zegt: “We geloven niet in een soort van slappe mix van iOS en macOS. De Mac en iPad zijn beiden ongelofelijke platforms. Een van de redenen dat ze het zo goed doen is omdat we inzetten op de sterke kanten van ieder platform. Als je ze samenvoegt, ontstaan allerlei compromissen.”

De Apple-topman denkt dat gebruikers niet zitten te wachten op een mix van iOS en macOS. “Het zou ons misschien wel efficiënter maken, maar daar gaat het niet om. Het gaat om mensen tools geven die ze kunnen gebruiken om hun werk te doen, hun passie te uiten of hun creativiteit te gebruiken. Ik denk niet dat een fusie-OS is wat gebruikers willen”, aldus Cook.

Cook gebruikt een Mac én iPad voor zijn werk

Tijdens de lancering van de iPad Pro zei de Apple-topman dat hij al zijn werk op een iPad deed. Dat stuitte fanatieke Mac-gebruikers tegen de borst. Het beeld ontstond dat de Apple-CEO weinig om de Mac gaf, maar volgens Cook is dat onjuist. Hij heldert de situatie op: “Over het algemeen gebruik ik een Mac op mijn werk. Thuis en wanneer ik op reis ben, gebruik ik een iPad. Deze platforms zijn even belangrijk voor mij.”

Microsoft Surface Book
De Surface Book van Microsoft probeert een tablet en laptop te zijn – Klik/tap voor groter.

Dat Apple iOS en macOS niet tot één besturingssysteem samen wil voegen, wil overigens niet zeggen dat de systemen niet nauwer samen kunnen werken. Naar verluidt zien we tijdens WWDC 2018 namelijk een nieuw platform voor universele apps die zowel op de Mac als iPad werken. Apple noemt dit project marzipan. Zo ver als Microsoft gaat met Windows 10, dat een tablet-modus en desktop-modus heeft, wil Apple echter niet gaan.

Reacties

22 reacties
 • Profielfoto
  RoyB

  Thuis en wanneer ik op reis ben, gebruik ik een ‘Pad’ neem aan dat dit iPad moet zijn.

 • Profielfoto
  Raymon Mens

  Je hebt gelijk. Het is verbeterd, dank!

 • Profielfoto
  Maikelw

  Kortom: Photoshop, Indesign Illustrator en de hele reeks zullen nooit volledig op de iPad werken en altijd een uitgeklede versie zijn. Moet je toch nog een Wacom aanschaffen als je met die programma’s wilt tekenen, lekker beperkt, lekker ouderwets, go Apple :S

 • Profielfoto
  Raymon Mens

  @Maikelw: Ik denk dat dit uitgeklede versies vooral door Adobe komen. Het is wél mogelijk om een goede Photoshop-achtige app voor iPad te maken. Bekijk Pixelmator bijvoorbeeld maar eens, enorm krachtig.

 • Profielfoto
  brinkey

  Ik denk dat Tim zodra er een nieuwe iPad uitkomt heel veel op de iPad werkt. En zodra er een nieuwe mac gelanceerd wordt heel veel op de mac werkt. Maar mooi dat het ongelofelijke platforms zijn.:)

 • Profielfoto
  SvS

  Hier ook een tevreden gebruiker van beide platforms van Apple.

   

  Maar een ding moeten ze echt verbeteren en dat is iMessage (berichten) alles wat op iPhone binnenkomt als notificatie of een sms (jaja die krijgen we nog steeds bijv inlogcode), dat die ook automatisch verwijderd wordt op de Mac zodra ik die op de iPhone verwijder (en andersom) of dat de berichten op juiste volgorde in Mac binnenkomen en niet dat het door elkaar gehusseld binnenstromen op de Mac.

   

  Geldt ook voor Agenda/Herinneringen, soms duurt het lang of gebeurt er juist niks op de Mac nadat ik Herinneringen / Agenda als gelezen heb gemarkeerd (of ‘Voltooid’ of iets dergelijks)

 • Profielfoto
  wensink

  Gelijk heeft ie. Ik moet er niet aan denken dat ik met plugins en frameworks ga lopen sjouwen op een iPad. Ik zou dit ook niet kunnen missen op een Mac. Ik ben blij dat ze niet zo arrogant denken en doen wat dit betreft..

 • Profielfoto
  whaha

  Dat van die herinneringen moeten ze echt een keer fixen inderdaad. Die synchronisatie is echt knudde.

 • Profielfoto
  Shmoo

  Raymon op 19 april 2018 20:28
  @Maikelw: Ik denk dat dit uitgeklede versies vooral door Adobe komen. Het is wél mogelijk om een goede Photoshop-achtige app voor iPad te maken. Bekijk Pixelmator bijvoorbeeld maar eens, enorm krachtig.

  Maar dat kun je wel zeggen, enorm krachtig maar laat eens voorbeelden zien van mensen die daar dan serieus iets op doen. Je kunt wel desktop kracht in een iPad stoppen maar als het OS dat die tablet gewoon niet functioneert zoals je Mac dan stopt het heel erg snel met je performance.

   

  Het enige goede voorbeeld van echt productief zijn op de iPad is in mijn ogen ProCreate. Verder heb ik nog nooit een app gezien die de kwaliteit van een Mac app kan evenaren. Sterker nog als je een iOS app koopt van een bedrijf dat ook een Mac app heeft dan is dat altijd een soort companion app of iets dat 70% en beetje van de Mac versie kan/doet. Een ‘on the go’ app of zoiets.

  Kijk naar ProCreate, het enige dat deze app mist is vector support maar wat eigenlijk nog veel triester aan het geheel is dat zo’n app 10,- kost terwijl als de ProCreate app voor de Mac gemaakt zou zijn dan hadden al die mensen die ProCreate hadden gekocht makkelijk 80,- voor dezelfde app betaald. Zodra je met een iOS app boven die 12,- gaat zitten qua prijs kom je in de problemen. Ga je boven de 20,- zitten dan zet je jezelf buitenspel want dan koopt niemand meer je software. Dat is ook iOS.

  Ik denk niet dat iOS het ooit gaat halen als serieus OS. Ik vind het prachtig dat je iOS en macOS hebt, ze moeten dat ook apart houden maar Apple moet eens stoppen met dat iOS belangrijker maken dat het is. Het is gewoon een heel handzaam, fijn OS voor op je telefoon of iPad. Lekker in je hand het internet, af en toe een spelletje en wat eenvoudige taken afwerken. Klaar. Meer is het niet en meer zal het ook nooit worden.

   

 • Profielfoto
  MrJvG

  Zorg er dan maar eens voor dat de iCloud gebruikers meer aan gratis data-opslag krijgen.

  Die 5GB is wel erg 2006

 • Profielfoto
  kasuja

  Het hoeft ook niet samen 1 OS te worden Als je beide OSen simultaan kan draaien

  net als met VM ware in unity mode.

 • Profielfoto
  kasuja

  Apple kan dus prima met een hybride apparaat op de markt komen als de Surface Book wat een MacBook en iPad Pro in 1 is.

  Tablet mode heet dan iOS en in Laptop mode kan je iOS apps blijven gebruiken naast de desktop applicaties op Mac OS.

  WWDC is dan de uitgelezen plek om aan ontwikkelaars te laten zien wat de mogelijkheden zijn als je iOS apps Mac OS geschikt maakt.

  Dit valt of staat met de juiste hardware en support van de ontwikkelaars.

 • Profielfoto
  iAmRenzo

  Ik ben het helemaal met hem eens. Kijk naar Windows 10: voor beide devices gemaakt en het is een grote rotzooi. Logica en consistentie is ver te zoeken en bijna alles is dubbel (voor classic Windows én tablet mode).

  Een Mac is echt een ander apparaat dan een iPad. Zorg voor een goede samenwerking tussen deze twee zodat je inderdaad de kracht van elk apparaat gebruikt.

  Films editen op een iPad zie ik echt nog niet gebeuren, terwijl het wel gaaf zou zijn als je een Final Cut Pro X project aan je opdrachtgever kunt laten zien op een iPad. Wat kleine wijzigingen of markers (todo’s) neerzetten omdat je feedback krijgt van je klant. Als je je Mac dan opstart zie je die todo’s daar in je project en je kunt efficient door.

 • Profielfoto
  MoNdO GeNeRaToR

  Shmoo op 19 april 2018 23:30
  Ik denk niet dat iOS het ooit gaat halen als serieus OS. Ik vind het prachtig dat je iOS en macOS hebt, ze moeten dat ook apart houden maar Apple moet eens stoppen met dat iOS belangrijker maken dat het is. Het is gewoon een heel handzaam, fijn OS voor op je telefoon of iPad. Lekker in je hand het internet, af en toe een spelletje en wat eenvoudige taken afwerken. Klaar. Meer is het niet en meer zal het ook nooit worden.

  100% mee eens.

 • Profielfoto
  gipsman

  @Shmoo @MoNdO

  Niet mee eens, want er zijn massa’s jobs die genoeg hebben/ soms meer hebben aan een iPad dan aan een mac(book). Bv. een auteur/blogger die bv. Ulysses/ DayOne als writing tool gebruikt op iPad, een restaurant dat reservaties regelt via iPad, een dokter die afspraken plant met een iPad. Het is een wat zinloze discussie omdat jobs ( dus niet free time) zo verschillende eisen stellen. Anderzijds is een mac ( of pc) ‘gevoeliger’ voor slecht beheer, maw een leek kan een mac echt verrommelen maar een iPad is stug, geen blue screens, geen macje met vraagteken. De iPad is de landline telefoon van 2018, het werkt (bijna) altijd.

 • Profielfoto
  Cursor

  Een fiets kan je in de auto leggen, maar omgekeerd gaat dat niet. Twee verschillende besturingssystemen. Hetzelfde met iOS en macOS.

 • Profielfoto
  MoNdO GeNeRaToR

  gipsman op 20 april 2018 11:35
  @Shmoo @MoNdO

  Bv. een auteur/blogger die bv. Ulysses/ DayOne als writing tool gebruikt op iPad, een restaurant dat reservaties regelt via iPad, een dokter die afspraken plant met een iPad.

  Allemaal betrekkelijk eenvoudige taken dus. Daar is een iPad en iOS perfect voor. Maar, zoals hierboven al werd gezegd, Final Cut of Photoshoppen op niveau zijn op een iPad gewoon geen optie.

   

 • Profielfoto
  polansky

  Dat vind ik heel goed nieuws.

  Het was toch iets waarvoor ik enigszins vreesde, ook omdat MacOS echt die richting op leek te gaan.

 • Profielfoto
  polansky

  Raymon op 19 april 2018 20:28
  @Maikelw: Ik denk dat dit uitgeklede versies vooral door Adobe komen. Het is wél mogelijk om een goede Photoshop-achtige app voor iPad te maken. Bekijk Pixelmator bijvoorbeeld maar eens, enorm krachtig.

  Voor de gemiddelde amateur heb je gelijk.

  Maar Photoshop is:
  A – de defacto standaard in de grafische industrie.
  B – de mogelijkheden tippen nog steeds niet aan wat Photoshop allemaal kan.

 • Profielfoto
  goldoni

  Dus alweer Microsoft kopiëren!

  Naar verluidt zien we tijdens WWDC 2018 namelijk een nieuw platform voor universele apps die zowel op de Mac als iPad werken

  Windows 10 UWP apps werken niet alleen op tablet of pc maar ook op een iot device en Hololens.

  @iAmRenzo je beschrijft Windows 8 en niet Windows 10.  Gebruik al jaren een Surface als laptop en tablet. Daar kan geen Apple product tegenop.

 • Profielfoto
  robinho96

  Hebben ze nu eigenlijk al dezelfde “kern”?

 • Profielfoto
  Ome Kor

  goldoni op 20 april 2018 17:23
   

  @iAmRenzo je beschrijft Windows 8 en niet Windows 10.  Gebruik al jaren een Surface als laptop en tablet. Daar kan geen Apple product tegenop.

  Een 27″ 5k iMac, daar kan geen Microsoft product tegenop.  ;-)