Robert
Robert Nieuws 6 april 2018

Studenten voorzien MacBook van touchscreen voor 1 dollar

Hoe vaak heb jij per ongeluk met je vingers aan het scherm van je MacBook gezeten? Vier studenten claimen dat ze geïnspireerd werden door een schilderij van de Sixtijnse kapel, maar wellicht hebben ze ook tevergeefs over het beeldscherm van hun MacBook geswiped.

Hoe het ook gegaan is, deze studenten zijn wereldnieuws. Met 1 dollar aan grondstoffen en een stukje code voorzagen ze hun MacBook van een touchscreen. Dit alles door gebruik te maken van de ingebouwde webcam en gratis software. Zo werkt het.

Spiegelend MacBook-scherm vereist

Om hun MacBook van touchscreen te voorzien hebben ze eerst een spiegeltje boven de camera geplaatst. Onder de goede hoek reflecteert de spiegel de beweging van de vingers in de lens van de webcam. Dat kan omdat het scherm behoorlijk glanst en spiegelt. Niet iedereen is daar blij mee, maar in dit geval kan er handig gebruik van gemaakt worden. De hardware bestaat dus uit niets meer dan een spiegeltje, een stukje karton, een scharnier en wat lijm.

Klik/tap voor groter.

Om de MacBook de bewegingen van de vinger te laten herkennen, schreven de studenten een algoritme. Dit algoritme zoekt en interpreteert het raakpunt en beweging van de vinger op het scherm van de laptop. De studenten gebruiken OpenCV (Open Source Computer Vision Library) als basis. Dat is open source-software die iedereen op zijn MacBook kan installeren. Door de contouren, huidskleur en onderlinge ruimte te definiëren kunnen ze de bewegingen van de vingers vastleggen en door de Mac laten interpreteren.

Klik/tap voor groter.

Zelf proberen?

De benodigde tools en software zijn op Github te vinden. Hoewel het een leuk experiment is, is het niet echt bruikbaar. Je MacBook is vooral druk met de OpenCV-software draaien en beelden interpreteren. Er blijft weinig processorkracht over voor andere taken. De studenten oogsten veel lof met hun project, dus wij verwachten dat ze een mooie toekomst in de IT tegemoet kunnen zien.

Reageer op artikel:
Studenten voorzien MacBook van touchscreen voor 1 dollar
Sluiten