Studenten voorzien MacBook van touchscreen voor 1 dollar

Door: Robert - 14 reacties

Hoe vaak heb jij per ongeluk met je vingers aan het scherm van je MacBook gezeten? Vier studenten claimen dat ze geïnspireerd werden door een schilderij van de Sixtijnse kapel, maar wellicht hebben ze ook tevergeefs over het beeldscherm van hun MacBook geswiped.

Hoe het ook gegaan is, deze studenten zijn wereldnieuws. Met 1 dollar aan grondstoffen en een stukje code voorzagen ze hun MacBook van een touchscreen. Dit alles door gebruik te maken van de ingebouwde webcam en gratis software. Zo werkt het.

Spiegelend MacBook-scherm vereist

Om hun MacBook van touchscreen te voorzien hebben ze eerst een spiegeltje boven de camera geplaatst. Onder de goede hoek reflecteert de spiegel de beweging van de vingers in de lens van de webcam. Dat kan omdat het scherm behoorlijk glanst en spiegelt. Niet iedereen is daar blij mee, maar in dit geval kan er handig gebruik van gemaakt worden. De hardware bestaat dus uit niets meer dan een spiegeltje, een stukje karton, een scharnier en wat lijm.

MacBook Touchscreen spiegeltje
Klik/tap voor groter.

Om de MacBook de bewegingen van de vinger te laten herkennen, schreven de studenten een algoritme. Dit algoritme zoekt en interpreteert het raakpunt en beweging van de vinger op het scherm van de laptop. De studenten gebruiken OpenCV (Open Source Computer Vision Library) als basis. Dat is open source-software die iedereen op zijn MacBook kan installeren. Door de contouren, huidskleur en onderlinge ruimte te definiëren kunnen ze de bewegingen van de vingers vastleggen en door de Mac laten interpreteren.

MacBook Touchscreen
Klik/tap voor groter.

Zelf proberen?

De benodigde tools en software zijn op Github te vinden. Hoewel het een leuk experiment is, is het niet echt bruikbaar. Je MacBook is vooral druk met de OpenCV-software draaien en beelden interpreteren. Er blijft weinig processorkracht over voor andere taken. De studenten oogsten veel lof met hun project, dus wij verwachten dat ze een mooie toekomst in de IT tegemoet kunnen zien.

Reacties

14 reacties
 • Profielfoto
  Jopie Huizinga

  Wow! Lowtech innovatie

 • Profielfoto
  Shmoo

  Nu nog een wallpaper met tieten! ?

   

 • Profielfoto
  koen

  Tja, studenten van MIT. Daar zitten de bollebozen. ?

 • Profielfoto
  Tegenwind

  Flikker op met je vette vingers van mijn scherm! ?

 • Profielfoto
  Bart119

  Tegenwind op 6 april 2018 22:14
  Flikker op met je vette vingers van mijn scherm! ?

  +1, ik moet al elke dag het scherm van mijn tablet proper maken, van mijn iMac blijft iedereen met zijn fikken af!

   

  Maar verder wel een creatieve oplossing!

 • Profielfoto
  Arjen63

  Koop een HP 840 G1 met touchscreen, zet er hackintosh op, en je hebt een echt toucscreen wat je gelijk in photoshop kan gebruiken..apple loopt jaren achter met de hardware,

   

 • Profielfoto
  Dashter

  Arjen63 op 7 april 2018 10:01
  Koop een HP 840 G1 met touchscreen, zet er hackintosh op, en je hebt een echt toucscreen wat je gelijk in photoshop kan gebruiken..apple loopt jaren achter met de hardware,

   

  Apple loopt niet achter. Het is een weloverwogen en juiste keuze om een (ca.) verticaal scherm niet van een touchscreen te voorzien. Touchscreen op een MacBook is op vlak van ergonomie, bediening van interface en zicht (vetvlekken) een grote misstap.

 • Profielfoto
  kasuja

  Dat is onzin natuurlijk. Je zou dat scherm kunnen voorzien van een scharnier waardoor je het in de zelfde hoeken kan doen als een ezel of teken tafel. Schilders en illustrators zowel digitaal als analoog hoor je niet klagen over lamme armen door de hoek waarin ze werken.

  https://youtu.be/BzMLA8YIgG0

   

  Dat is wat bij een hoop touchscreen computers die op Windows 10 draaien al meerdere malen bewezen is. Surface studio is een mooi voorbeeld van een iMac achting apparaat dat je kan kantelen tot een hoek van 21 graden als je bijvoorbeeld wilt tekenen op het scherm met de bijgeleverde pen.

  Heb je touch niet nodig dan kantel je het scherm weer terug. Dit zelfde principe werkt ook op tablet hybrides en sommige convertible laptop’s. Omdat Apple het niet doet wil het niet gelijk zeggen dat het om die reden niet goed is.

  Surface studio in verschillende hoeken.

 • Profielfoto
  kasuja

  En voor wie bang is voor vette vingers op het scherm zijn er tal van oplossingen zoals handschoentjes tot het gebruiken van een stylus of pen in plaats van je vingers bij gebruik van een tweede hand kan je soortgelijke hulpstukken als de serface dail gebruiken. Op die manier hoef je geen vinger afdrukken op het scherm achter te laten.

  Als je het je niet kan inbeelden of alleen uit gaat van wat Apple beweert dan blijft je wereld erg klein. Apple vergeet er vaak bij te vertellen waarom het volgens hun niet werkt (misschien omdat ze dan argumenten geven die in hun eigen nadeel werken omdat ze ook nog een iPad lijn verkopen)

  vorm gewoon je eigen mening op basis van je eigen ervaringen. Na blaten wat ze op touch screen gebied bij Apple zeggen is vaak ongefundeerde na praterij.

  Doe je oogkleppen af.

   

 • Profielfoto
  kasuja

  Touch screen met precisie bedienen zonder je vingers op het scherm....het kan. En ander gebruik je gewioon een doekje.

  Touch screen met precisie bedienen zonder je vingers op het scherm….het kan. En ander gebruik je gewoon een doekje. ?

 • Profielfoto
  kasuja

  Wat betreft het topic…

  knullige oplossing. Gaaf dat het alsnog een beetje werkt.

 • Profielfoto
  TandMac

  Creatief denken, altijd mooi.

 • Profielfoto
  csteelooper

  @Kasuja Mooi betoog, maar had je het niet gewoon in één post kunnen stoppen in plaats van 4?

  On topic: ik ben persoonlijk niet zo van touchscreens op laptops (lees: mobiele apparaten met een verticaal scherm) of computers. Daarnaast is de UI van MacOS nou niet bepaald geoptimaliseerd te noemen… Wat dat betreft scoort Windows 10 pluspunten… Maar zelfs met een (meer) geoptimaliseerde UI zoals onder andere die van Windows 10 (vooral de Tabletmodus) mogen touchscreens voor mij daar blijven waar ze nu zijn: in smartphones en tablets (en het enkele specifieke apparaat, zoals bijvoorbeeld een kiosk-systeem).

 • Profielfoto
  kasuja

  @ csteelooper  Helaas is er geen edit functie meer die je post achteraf laat aanpassen. Anders had ik de info in die 4 posts netjes en compact in 1 post gepropt.;)