Apple Music en Spotify zorgen voor renaissance muziekindustrie

Door: Jelle van Es - 4 reacties
Apple Music

In de jaren tachtig en negentig verdiende je als muzikant bakken met geld met de verkoop van platen en het houden van concerten. Hoewel de grote muzikanten nog altijd een goede boterham kunnen verdienen met het houden van concerten, is het geen geheim dat de markt van de fysieke CD’s niet meer zo groot is als dat het ooit was. Dat zorgde er voor dat het voor muzikanten lang lastig was om ouderwets goed geld te verdienen. Maar afgelopen jaar is het duidelijk dat de doorbraak van streaming muziek definitief is en dat de muziekmarkt ongeveer net zoveel omzet draait als in het jaar 2008.

Streaming muziek groeit dankzij Spotify en Apple Music

De totale muziek markt was in 2017 goed voor een omzet van 17,4 miljard dollar, wat neerkomt op zo’n 14 miljard euro. Dat is een stijging van acht procent ten opzichte van het jaar daarvoor, waar er zo’n 16 miljard dollar qua omzet werd bereikt. In 2008 was er een totale omzet van 17,7 miljard dollar, waarna de markt elk jaar wat kleiner werd. Dankzij de opkomst van streaming services als Spotify en Apple Music gaat het de laatste jaren weer de goede kant op. Ondanks dat artiesten vinden dat ze niet vaak genoeg geld verdienen met muziek die simpelweg gestreamd wordt.

Spotify heeft momenteel iets van 70 miljoen abonnee’s, terwijl Apple Music volgens de laatste berichten rond de 40 miljoen abonnee’s heeft. Samen met een paar andere diensten leverde de streaming muziekkant afgelopen jaar 7,4 miljard dollar op. Dat is een stijging van maar liefst 39 procent ten op zichte van het jaar daarvoor en het zou betekenen dat zo’n 43 procent van de totale omzet nu vanuit de streaming muziek komt.

Een ander mooi bericht is dat indie-muzikanten meeprofiteren van deze stijging. Zo’n 4,8 miljard dollar van de totale omzet gaat naar muzikanten die niet onder een groot label zoals Universal en Sony vallen.

9to5Mac

Reacties

4 reacties
 • Profielfoto
  Afroman

  Volgens mij hadden de platenmaatschappijen meer baat aan de cd verkopen dan de muzikanten zelf hoor…..

 • Profielfoto
  Gijs Raggers

  70+40 miljoen maak een tientje per maand maal 12 is ruim 13 miljard dollar. Als muzikanten 8 miljard vangen pakt de middleman nog een flinke boterham.

 • Profielfoto
  Maarten

  Je vergeet de onkosten voor personeel, promotie en materieel

 • Profielfoto
  Frans

  muziekindustrie

  Ben ik de enige die dat een naar woord vind?