Noah Korevaar
Noah Korevaar OMT Specials 18 april 2018

Tip: optimaliseer Spotlight op iPhone of iPad

Spotlight is een app die je kunt gebruiken om data die op jouw iPad en iPhone opgeslagen is terug te vinden. Dat werkt echter zo goed, dat Spotlight zijn doel voorbij streeft.

Allerlei ontwikkelaars hebben iPad Spotlight namelijk ook ontdekt. Zij maken hun content geschikt voor Spotlight en zo verschijnen resultaten uit hun apps ook in jouw zoekresultaten. Erg onhandig als je veel apps of apps met veel content (zoals nieuws- of muziekapps) op jouw iPad of iPhone hebt staan.

Spotlight optimaliseren op iPhone en iPad

Gelukkig is er de mogelijkheid om Spotlight te optimaliseren. Je kunt namelijk zelf instellen welke apps wel en niet mogen worden meegenomen in de zoekresultaten. Dit doe je door onder ‘Instellingen’ ‘Siri & Zoeken’ te selecteren. Vervolgens verschijnt er een lijst met alle apps die in jouw iPad (of iPhone) staan.

iPad Spotlight
Klik/tap voor groter

Haal vervolgens het vinkje weg voor de app(s) waarvan je de inhoud niet meer in de Spotlight zoekresultaten wilt terug zien. Zo kun je app voor app bepalen of je deze ook wilt doorzoeken. Door dit goed in te stellen kun je dus voorkomen dat jouw zoekresultaten vervuild worden met YouTube-content, E-Bayadvertenties en andere onnodige zaken.

Spotlight als app-starter

Tot voor kort was Spotlight een ‘alles of niets’ toepassing. Of je stond toe dat de app werd meegenomen en kreeg de matchende inhoud in jouw zoekresultaten of je zag de app in het geheel niet meer. Dit is zonde, want veel mensen gebruiken Spotlight als app-starter. Zo voorkomen ze dat ze schermen vol icoontjes op de iPad hebben en zijn de apps wel snel benaderbaar. Telefoongids

Nu zie je, als je het vinkje weghaalt de optie ‘show App’. Hiermee komt niet de content, maar wel de App zelf terug als resultaat bij relevante Spotlight zoekvragen. Zo kun je de makkelijke functie van app-starter behouden.

Reageer op artikel:
Tip: optimaliseer Spotlight op iPhone of iPad
Sluiten