‘Spotify gaat gratis versie flink verbeteren’

Door: Raymon Mens - 10 reacties

De gratis versie van Spotify wordt binnenkort grondig verbouwd. De streamingdienst is bezig met het ontwikkelen van verbeteringen die vooral de gratis variant ten goede moeten komen. Dat meldt Bloomberg op basis van insiders.

De streamingdienst ging onlangs naar de beurs en focust zich sindsdien vooral op het aantrekken van nieuwe gebruikers. De gratis variant, waarbij reclame tussen de nummers te horen is, is een belangrijke aanjager van de gebruikersgroei.

Minder beperkingen Spotify Free

Naast commercials tussen de nummers, biedt de gratis variant Spotify ook minder functionaliteit. Vooral op mobiele apparaten is een groot aantal functies niet beschikbaar, playlists kunnen bijvoorbeeld alleen in shuffle-modus afgespeeld worden en het onbeperkt overslaan van nummers is niet mogelijk.

De muziekdienst zou de teugels iets laten vieren en gratis gebruikers meer willen laten proeven van de betaalde variant. Het doel is uiteraard niet alleen het totaal aantal gebruikers te laten groeien, maar gebruikers van Spotify Free uiteindelijk Premium-lid te maken. Groei is iets dat investeerders graag willen zien en de dienst ging onlangs op bijzondere wijze naar de beurs.

Spotify Free
Klik/tap voor groter.

Gratis variant brengt weinig op

Spotify heeft in totaal 203 miljoen gebruikers, maar slecht 94 miljoen betalende klanten. Die premium-abonnees zijn wel goed voor 90 procent van de omzet. De dienst verdient niet erg veel aan gratis gebruikers en ook artiesten hebben weinig inkomsten uit Spotify Free. Dat komt omdat alleen de inkomsten uit reclame met artiesten en labels worden gedeeld.

Concurrent Apple Music heeft op moment van schrijven 40 miljoen betalende abonnees en heeft geen gratis variant.

Spotify event op 24 april

Op 24 april houdt Spotify een eigen eigen evenement in New York. Dan worden de veranderingen aan de gratis variant mogelijk aangekondigd. We verwachten dan ook een eerste blik op eigen hardware van de streamingdienst. In tegenstelling tot Apple, Amazon en Google komt Spotify niet met een slimme speaker voor in de huiskamer, het bedrijf wil de auto claimen.

Spotify auto speaker
Klik/tap voor groter.

Reacties

10 reacties
 • Profielfoto
  strigoi

  Laat ze maar eerst überhaupt de shuffle functie fixen, dit is voor mij serieus een van de redenen waardoor ik Apple Music overweeg. In lange playlists, +1000 nummers, werkt shuffle voor geen meter. Het overgrote deel van de nummers komen uit de 100 meest recent toegevoegde nummers in plaats van uit de gehele lijst.

  Verder is Discover Weekly een aardige poging voor nieuwe muziek, maar het beperkt zich bij mij heel erg tot slechts een paar van de vele genres die ik graag luister. Gelukkig hebben ze nog Ontdekken.

 • Profielfoto
  xaddict

  👍🏼 meer gratis muziek zonder gedoe en nooit betalen. Thanks Spotify! Kunnen jullie die rot reclames er nog uit halen? Dan geef ik mijn abonnement op Google Play Music op.

  🙄

  Alles voor nep-kapitaal opbouwen :S

 • Profielfoto
  Shmoo

  De schuffle functie is niet echt een shuffle die willekeurig liedjes grijpt maar er zit een patroon in verwerkt. Wat ook raar is is dat je bijv. een cd 2 keer kunt afluisteren in Shuffle (achter elkaar) en dan krijg je twee keer dezelfde afspeelvolgorde.

   

  Verder heb ik nergens problemen mee. Dat ingebouwde AirPlay variant zodat je in de browser kunt luisteren en dan verder gaan op je iPad of daar laten afspelen , dat werkt ongeveer 871 keer beter dan AirPlay ooit gedaan heeft voor mij.

   

 • Profielfoto
  Mac Daddy

  Een tijd terug hoorde ik nog geruchten dat ze van de gratis variant af wilden. Maar als dit waar is, word ik blij.

  Ik gebruik de gratis variant om vooral nieuwe muziek te ontdekken. Als ik het dan tof vindt, koop ik het gewoon. Op CD, LP of digitaal via iTunes.

  Als dit betekent dat je via de smartphone ook zonder shuffle muziek kan afspelen, ben ik al blij.

 • Profielfoto
  gipsman

  Wordt zelfde systeem als youtube: af en toe reclame, geen shuffle. Ik mis wel youtube Red in Europa. Youtube heeft gewoon het meest complete aanbod. Alles wat in spotify, apple music, deezer etc zit, zit ook in youtube, met daarbovenop oneindig veel live uploads. Enige (groot) minpunt voor mij: youtube kan niet op de achtergrond in iOS. Kleiner minpunt: nogal verrommelde layout.

 • Profielfoto
  ray-

  vreemde zet, ze zouden net beter de premium-versie verbeteren. Als ze dan toch weinig tot niks verdienen aan die gratis versie, dan waarom nog mensen lokken? Lijkt mij dat die freewheelers vooral geld kosten

 • Profielfoto
  Shmoo

  Gratis leden kunnen betalende leden worden. Iemand kan ook tijdelijk zonder werk zitten of student zijn en daarom prioriteit elders leggen. Een gratis versie van een app gebruiken wilt niet zeggen. Armoedzaaier en bijstandsfraudeur!

  Vergeet niet dat Spotify klanten moet binnenhalen. Mensen werkelijk naar hun platform lokken. Het werkt niet zoals bij Apple. Je opent iTunes en kaboem een pop-up banner in je face waar je alleen maar op een JA ik wil button hoeft te drukken en Apple koppelt je creditcard (dat ze al hebben) op de achtergrond allemaal aan het systeem met één druk op een button terwijl je mogelijk op zoek was naar een beltoon in iTunes.

 • Profielfoto
  csteelooper

  Shmoo op 11 april 2018 21:22
  (…) terwijl je mogelijk op zoek was naar een beltoon in iTunes.

  Hmm… Als je op zoek bent naar een beltoon in iTunes kun je verdomde lang doorzoeken… Die functionaliteit is er alweer bijna een jaar uit…

 • Profielfoto
  Shmoo

  Klopt.

   

 • Profielfoto
  Japii

  Heb een mediasysteem in mijn Volvo vrachtwagen met Spotify….al een tijdje dat ik niet meer kon inloggen… probleem gemeld bij Volvo.

  Nu blijkt dat Spotify per 1-1-2018 geen mediasystemen van 3e partijen meer ondersteunt dus voor mij geen Spotify meer.

  Nu abo op Apple Music wel te bedienen op het mediasysteem…..Deezer ook in het systeem zou ook nog een optie kunnen worden.