Hoe Spotify een beursgang op zijn kop zette

Door: Raymon Mens - 10 reacties
(Afbeelding: Spotify)

Sinds dinsdag is Spotify een publiek bedrijf. De streamingdienst is naar de beurs gegaan en iedereen kan nu een aandeel kopen. Spotify is vooral bekend als dienst de de muziekindustrie veranderde, maar heeft ook zijn beursgang radicaal anders aangepakt.

Dat kan een kleine revolutie veroorzaken. Dit is wat Spotify anders heeft gedaan en hoe dit grote gevolgen voor de toekomst kan hebben.

Hoe werkt een beursgang normaal?

Misschien is het goed om eerst uit te leggen hoe een normale beursgang eruit ziet. Deze omvat zeven stappen:

 1. Het bedrijf zoekt een grote zakenbank op. Die dient als tussenpersoon.
 2. De bank bereidt het management voor op de beursgang en zorgt dat er een stabiel bestuur is.
 3. Er wordt een rapport opgesteld met daarin alle (financiële) details en andere belangrijke gebeurtenissen binnen het bedrijf.
 4. Dat rapport wordt bij de Amerikaanse beurswaakhond SEC ingediend.
 5. De SEC bekijkt de documenten grondig en checkt ze op onregelmatigheden. Dit duurt maanden en ondertussen gaat het bedrijf op een ‘road show’. Daarbij pitcht het aan alle investeerders de geïnteresseerd zijn en wordt zoveel mogelijk hype gecreëerd.
 6. Het bedrijf en bank stellen vast hoeveel een aandeel gaat kosten. Dit hangt af van hoe gewillig de markt is en hoe goed de road show ging
 7. D-Day! De beurs opent met het nieuwe aandeel.

Spotify doet het radicaal anders

Spotify heeft ervoor gekomen om geen bank als tussenpersoon te gebruiken. Het bedrijf heeft een zogenaamde direct listing aangevraagd. Daardoor is er geen investeringsbank betrokken en is er geen roadshow. Zakenbanken hebben dus ook geen invloed op de prijs van het aandeel. De markt en vraag bepalen de prijs.

Vergelijk het met een bruiloft. Je kunt trouwen met behulp van een weddingplanner, een groot feest, catering en een DJ, maar ook direct naar het gemeentehuis gaan. Aan het eind is het resultaat hetzelfde: je bent getrouwd.

Wedding Getty
Afbeelding: Getty Images – Klik/tap voor groter.

Een flink risico

Zonder zakenbank naar de beurs gaan kan best riskant zijn. Vaak zorgen banken voor financieele back-up als het aandeel de eerste dagen te snel onderuit gaat. Bovendien hebben banken veel relaties met investeerders die ze alvast aandelen kunnen aanbieden.

Spotify hoeft zich om belangstelling geen zorgen te maken. Het bedrijf heeft een enorme waarde en is bij iedereen bekend. Beleggers werden er wel een beetje zenuwachtig van, want er was vooraf geen prijs bekend. Dat komt ook omdat de dienst niet verplicht was om meteen nieuwe aandelen uit te geven. Bestaande aandeelhouders, zoals werknemers, konden hun aandelen als eerste aanbieden. Een bank die als tussenpersoon dient, staat dit normaal niet toe.

Wall Street
Afbeelding: Getty Imagea / Billnol – Klik/tap voor groter.

Middelvinger naar grote banken

Spotify was het eerste, grote bedrijf dat toestemming kreeg voor een direct listing en met succes naar de beurs is gegaan. Daarmee heeft de streamingdienst de ongeschreven regel “er is altijd een bank als tussenpersoon nodig” voor altijd veranderd. Uber en AirBNB willen naar verluidt ook naar de beurs en kunnen het waarschijnlijk ook zonder zakenbank

Het lijkt erop dat Spotify daarmee een kleine revolutie heeft veroorzaakt. Dit gaat vooral de zakenbanken die als tussenpersoon fungeerden geld kosten en maakt de beursgang een stuk democratischer. Er wordt niet langer in achterkamertjes over een prijs onderhandeld. De vraag en het aanbod bepalen de prijs van een aandeel. Het Zweedse bedrijf is dus een echte disruptor. Niet alleen op het gebied van muziek.

Reacties

10 reacties
 • Profielfoto
  iGuy

  Heldere uitleg! Ik vind het stiekem wel mooi dat het zo gebeurd. Nu nog even afwachten hoe het zich verder ontwikkeld..

 • Profielfoto
  sanderman

  onregel matigheden

   

  Ironie. Alweer. Checken jullie überhaupt op spelling en grammatica alvorens een artikel gepubliceerd wordt?

 • Profielfoto
  aartjan.nl/blog

  Top artikel! Indrukwekkend van spotify. Thumbs up voor Europa! Misschien redden we het zo toch nog net.

 • Profielfoto
  Raymon Mens

  sanderman op 4 april 2018 16:12

  onregel matigheden

   

  Ironie. Alweer. Checken jullie überhaupt op spelling en grammatica alvorens een artikel gepubliceerd wordt?

  De enige die artikelen voor OMT schrijft ben ik. En je eigen spelfouten vinden is goddamn hard. Dus dat zal het verklaren.

  In dit geval moest het eigenlijk een non breaking space zijn om het lange woord af te breken, maar dat werd een gewone spatie. Hoe dan ook, opgelost.

 • Profielfoto
  Tjakkahhh

  Jullie vergeten gemakshalve even de eerdere investering ronde die wel door groot banken zijn gedaan en op basis daarvan is er een waardering opgemaakt ..

  Funding;
  In February 2010, Spotify received a small investment from Founders Fund, where board member Sean Parker was recruited to assist Spotify in “winning the labels over in the world’s largest music market”.[29]

  In June 2011, Spotify secured $100 million of funding, and planned to use this to support its US launch. The new round of funding valued the company at $1 billion.[30]

  A Goldman Sachs-led round of funding closed in November 2012, raising around $100 million at a $3 billion valuation.[31]

  In April 2015, Spotify began another round of fundraising, with a report from The Wall Street Journal stating it was seeking $400 million, which would value the company at $8.4 billion.[32] The financing was closed in June 2015, with Spotify raising $526 million, at a value of $8.53 billion.[33]

  In January 2016, Spotify raised another $500 million through convertible bonds.[34]

  In March 2016, Spotify raised $1 billion in financing by debt plus a discount of 20% on shares once the initial public offering (IPO) of shares takes place.[35] The company was, according to TechCrunch, planning to launch on the stock market in 2017, but is instead planning on doing the IPO in 2018 in order to “build up a better balance sheet and work on shifting its business model to improve its margins”.[36]

 • Profielfoto
  f.zijlstra

  Leuk item! En het is zeker een interessante move dat er beursnotering plaatsvind via direct listing.

  Maar laten we ook vooral niet vergeten dat Spotify vorig jaar een verlies leed van 1.5 miljard dollar, waarbij in het laatste kwartaal ze een verlies leden van 7,9 miljoen per dag.

  Blijf het bijzonder vinden dat dit op één of andere manier toch gewoon kan. Ben erg benieuwd hoe de beursgang zich verder zal ontwikkelen.

 • Profielfoto
  farl4web

  De volgende stap is een ICO in cryptocurrency! Crypto is coming!

 • Profielfoto
  xaddict

  @Raymon: is Spotify een disruptor ja? Op welk gebied dan verder? Waren zij de eerste streaming dienst?

 • Profielfoto
  iGuy

  f.zijlstra op 4 april 2018 22:11
  Leuk item! En het is zeker een interessante move dat er beursnotering plaatsvind via direct listing.

  Maar laten we ook vooral niet vergeten dat Spotify vorig jaar een verlies leed van 1.5 miljard dollar, waarbij in het laatste kwartaal ze een verlies leden van 7,9 miljoen per dag.

  Blijf het bijzonder vinden dat dit op één of andere manier toch gewoon kan. Ben erg benieuwd hoe de beursgang zich verder zal ontwikkelen.

  Er zit wel een verschil tussen de winst/verlies balans en de waarde van een bedrijf. Je kan op papier gewoon verlies maken, als je uitgaven deels ook investeringen zijn in je eigen bedrijf. Zo krijgt je bedrijf meer waarde, ondanks dat het op papier verlies maakt.

 • Profielfoto
  JLnl

  xaddict op 5 april 2018 11:51
  @Raymon: is Spotify een disruptor ja? Op welk gebied dan verder? Waren zij de eerste streaming dienst?

  Jazeker, zij waren de eerste echt grote streamingdienst waar je zelf je nummers kunt selecteren ipv genre. Dat je dat zelf niet ziet, of ben je gewoon een beetje aan het trollen?