Raymon Mens
Raymon Mens Diensten 21 april 2018

Fotodienst SmugMug neemt Flickr over

Fotowebsite Flickr heeft een nieuwe eigenaar. De site die in 2004 werd opgericht en lange tijd onderdeel was van Yahoo! is overgenomen door SmugMug, een betaalde clouddienst gericht op fotografen.

De websites blijven voorlopig autonoom opereren en houden een eigen accountbestand. Flickr-gebruikers wordt echter wel gevraagd om voor 25 de algemene voorwaarden van SmugMug te accepteren. Foto’s blijven echter gewoon bij Flickr staan en betalende gebruikers houden hun abonnement.

Voorlopig geen grote veranderingen

SmugMug heeft een FAQ online geplaatst waarin de bedoelingen van het bedrijf toegelicht worden. Door de overname wil het bedrijf de ontwikkeling van de twee websites efficiënter maken. De websites vormen samen de grootste community van fotografen die meer willen dan een Instagram-account. Daarnaast belooft het bedrijf bij grote veranderingen eerlijk en tijdig te communiceren.

De iOS-app van Flickr – Klik/tap voor groter.

Wij hebben door de algemene voorwaarden van SmugMug gelezen en die zien er goed uit. Fotografen die hun werk uploaden, behouden alle alle intellectuele eigendomsrechten. SmugMug claimt geen eigendom of recht op gemaakte foto’s.

Flickr en SmugMug in cijfers

Hoewel Flickr al lange tijd bestaat, is de site nog steeds populair. In 2017 waren er maandelijks 90 miljoen unieke bezoekers. De site heeft 75 miljoen geregistreerde gebruikers, al is niet duidelijk hoeveel actief zijn. Op een drukke dag worden ongeveer 25 miljoen foto’s geüpload.

SmugMug bestaat sinds 2002, maar is kleiner. De site heeft geen gratis variant en biedt naast hosting ook de mogelijkheid om een portfolio met eigen opmaak online te brengen. Foto’s bekijken is op beide sites gratis en kan zonder registratie.

SmugMug op een fotografiebeurs (archieffoto: 2012) – Klik/tap voor groter.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Fotodienst SmugMug neemt Flickr over
Sluiten