Fotodienst SmugMug neemt Flickr over

Door: Raymon Mens - 8 reacties
smugmug flickr

Fotowebsite Flickr heeft een nieuwe eigenaar. De site die in 2004 werd opgericht en lange tijd onderdeel was van Yahoo! is overgenomen door SmugMug, een betaalde clouddienst gericht op fotografen.

De websites blijven voorlopig autonoom opereren en houden een eigen accountbestand. Flickr-gebruikers wordt echter wel gevraagd om voor 25 de algemene voorwaarden van SmugMug te accepteren. Foto’s blijven echter gewoon bij Flickr staan en betalende gebruikers houden hun abonnement.

Voorlopig geen grote veranderingen

SmugMug heeft een FAQ online geplaatst waarin de bedoelingen van het bedrijf toegelicht worden. Door de overname wil het bedrijf de ontwikkeling van de twee websites efficiënter maken. De websites vormen samen de grootste community van fotografen die meer willen dan een Instagram-account. Daarnaast belooft het bedrijf bij grote veranderingen eerlijk en tijdig te communiceren.

Flickr app
De iOS-app van Flickr – Klik/tap voor groter.

Wij hebben door de algemene voorwaarden van SmugMug gelezen en die zien er goed uit. Fotografen die hun werk uploaden, behouden alle alle intellectuele eigendomsrechten. SmugMug claimt geen eigendom of recht op gemaakte foto’s.

Flickr en SmugMug in cijfers

Hoewel Flickr al lange tijd bestaat, is de site nog steeds populair. In 2017 waren er maandelijks 90 miljoen unieke bezoekers. De site heeft 75 miljoen geregistreerde gebruikers, al is niet duidelijk hoeveel actief zijn. Op een drukke dag worden ongeveer 25 miljoen foto’s geüpload.

SmugMug bestaat sinds 2002, maar is kleiner. De site heeft geen gratis variant en biedt naast hosting ook de mogelijkheid om een portfolio met eigen opmaak online te brengen. Foto’s bekijken is op beide sites gratis en kan zonder registratie.

SmugMug beurs
SmugMug op een fotografiebeurs (archieffoto: 2012) – Klik/tap voor groter.

Reacties

8 reacties
 • Profielfoto
  iMac Lover

  Ik was jaren geleden heel lang lid van Tabblo.com waarvan de eigenaar Hewlett Packard was of te wel HP. Een foto community website die duizenden actieve bezoekers had. Gebruikers konden foto collage’s posten. En geheel gratis uploaden. Heel jammer dat die website uit de lucht is gehaald door HP.

  Ik ben altijd bang, dat wanneer ik een foto upload naar dit type websites, dat ik dan niet meer de rechten over de foto bezit.

  #Wij hebben door de algemene voorwaarden van SmugMug gelezen en die zien er goed uit. Fotografen die hun werk uploaden, behouden alle alle intellectuele eigendomsrechten. SmugMug claimt geen eigendom of recht op gemaakte foto’s.

  Ik heb altijd mijn twijfels bij dit soort teksten.

  Gr..

 • Profielfoto
  Shmoo

  Hier keek ik wel een beetje van op als ik eerlijk ben.

  Niet gedacht dat een bekende dienst als Flickr nog zo weinig waard zou zijn dat een bedrijfje (met alle respect) als SmugMug een dienst als Flickr zou kunnen kopen. Nu was Flickr de laatste jaren ook niet meer wat het geweest was maar toch, het heeft een bepaalde naamsbekendheid. Plus, er zijn waarschijnlijk nog heel wat devices op de wereld die nog steeds Flickr extensies/integraties hebben. Daar kun je als SmugMug in de toekomst wel iets mee wanneer je uitgevogeld heb welke nog actief zijn.

   

  Laten we eerlijk zijn, hoeveel mensen op de wereld zouden ooit al eens gehoord hebben van SmugMug. En ja, er zijn vast wat fanatieke Apple gebruikers die het wel weten, nog uit de MobileMe Gallery tijdperk er ooit mee te maken hebben gehad toen ze op zoek waren naar een alternatief maar voor vele had SmugMug net zo goed een underground fetisj -clubje kunnen zijn die hun kwakjes in de koffiemok spuiten of zoiets.

 • Profielfoto
  iMac Lover

  @Shmoo in Amerika is SmugMug onder fotograven heel erg bekend.

   

 • Profielfoto
  Marcel
 • Profielfoto
  Marcel

  Als er geld later voor wordt gevraagd en de helft van de Flickr hier voor betaald dan is het een best wel een goede investering van Smugmug

 • Profielfoto
  gipsman

  @shmoo

  Zoals je aangeeft: ik heb destijds smugmug opgetrommeld voor mijn iWebsite, toen mobileme opeens de geest gaf, incl. het fotohosten vanuit, hm, heette dit al iPhoto toen? Doet me meteen weer beseffen dat apple toch veelbelovende diensten verprutst heeft, zoals iWeb+fotolinks.

 • Profielfoto
  Shmoo

  Het probleem zit vooral in het feit dat niemand dit wilt hosten qua bandbreedte omdat foto’s tegenwoordig al makkelijk 5mb per stuk zijn. Het gaat niet om het totaal aantal GB’s dat ze gratis weggegeven maar om de bandbreedte.

   

  Mensen willen dit soort diensten vooral gebruiken om 28 albums aan te maken van het voetbaltoernooi en daarna met drie keer klikken embedden op website X zodat bezoekers van die site een mooie slideshow te zien krijgen van alle mooie foto’s.

  Dat was vroeger al een probleem waar niet alleen Flickr problemen mee kreeg maar ook diensten als Picasa? van Google hebben om die reden moeten stoppen. Tegenwoordig heb je zulke goeie camera’s in je telefoon zitten dat bedrijf je bestanden wel in de cloud willen hosten (volume) voor weinig maar ze willen deze niet publiekelijk hosten. Dropbox heeft toch ook hun publieke folders functie gestopt.

   

 • Profielfoto
  ageman

  Al jaren tevreden gebruiker ?