Raymon Mens
Raymon Mens Nieuws 12 april 2018

Grote schoonmaak Apple Watch-apps op komst

Er verdwijnen de laatste tijd veel Apple Watch-apps, en dat worden er nog veel meer. Met watchOS 5, dat in september wordt verwacht, stopt namelijk de ondersteuning voor WatchKit-apps die voor watchOS 1 zijn gemaakt.

Dat blijkt uit een functie in de laatste beta van watchOS 4.3.1. Sinds de installatie van deze beta verschijnt er, als je zo’n originele WatchKit-app opent, de waarschuwing dat deze in watchOS 5 niet meer ondersteund zal worden.

Aantal watchOS-apps zal drastisch verminderen

Wij verwachten dat het aantal beschikbare watchOS-apps hierdoor drastisch zal verminderen. Hoewel bij de lancering van de Apple Watch veel ontwikkelaars enthousiast waren, hebben veel bedrijven de ontwikkeling gestopt omdat er naar hun smaak te weinig gebruikers zijn of omdat de ontwikkelingskosten te hoog zijn. De afgelopen tijd zijn veel prominente apps van de Apple Watch verdwenen, waaronder Instagram en Slack.

Vanaf watchOS 4.3.1 krijgen alle gebruikers een waarschuwing bij het openen van een oude watchOS-app. De app zal nog steeds wel werken, maar een melding geeft aan dat dit vanaf watchOS 5 niet meer het geval zal zijn.

WatchKit: problematische start

Met WatchKit hebben Apple Watch-apps een vrij problematische start gehad. De eerste generatie apps kon namelijk amper zelfstandig werken en moest contant data tussen de Apple Watch en iPhone op en neer sturen. Dat zorgde voor trage apps en weinig functionaliteit.

Het is daarom misschien ook maar beter dat WatchKit-apps snel verdwijnen. Dit zal ongetwijfeld voor een forse daling in het aantal beschikbare apps zorgen, maar de apps die overblijven, zullen sneller werken. Met watchOS 5 krijgen ontwikkelaars naar verluidt ook meer mogelijkheden op de Watch. Zo wordt het mogelijk om muziek en podcasts direct vanaf de Apple Watch te streamen. Spotify zou daar al gebruik van willen maken en dit is ook voor podcast-apps goed nieuws.

Dit behoort hopelijk snel tot het verleden – Klik/tap voor groter.
Reageer op artikel:
Grote schoonmaak Apple Watch-apps op komst
Sluiten