Grote schoonmaak Apple Watch-apps op komst

Door: Raymon Mens - 9 reacties

Er verdwijnen de laatste tijd veel Apple Watch-apps, en dat worden er nog veel meer. Met watchOS 5, dat in september wordt verwacht, stopt namelijk de ondersteuning voor WatchKit-apps die voor watchOS 1 zijn gemaakt.

Dat blijkt uit een functie in de laatste beta van watchOS 4.3.1. Sinds de installatie van deze beta verschijnt er, als je zo’n originele WatchKit-app opent, de waarschuwing dat deze in watchOS 5 niet meer ondersteund zal worden.

Aantal watchOS-apps zal drastisch verminderen

Wij verwachten dat het aantal beschikbare watchOS-apps hierdoor drastisch zal verminderen. Hoewel bij de lancering van de Apple Watch veel ontwikkelaars enthousiast waren, hebben veel bedrijven de ontwikkeling gestopt omdat er naar hun smaak te weinig gebruikers zijn of omdat de ontwikkelingskosten te hoog zijn. De afgelopen tijd zijn veel prominente apps van de Apple Watch verdwenen, waaronder Instagram en Slack.

Vanaf watchOS 4.3.1 krijgen alle gebruikers een waarschuwing bij het openen van een oude watchOS-app. De app zal nog steeds wel werken, maar een melding geeft aan dat dit vanaf watchOS 5 niet meer het geval zal zijn.

WatchKit: problematische start

Met WatchKit hebben Apple Watch-apps een vrij problematische start gehad. De eerste generatie apps kon namelijk amper zelfstandig werken en moest contant data tussen de Apple Watch en iPhone op en neer sturen. Dat zorgde voor trage apps en weinig functionaliteit.

Het is daarom misschien ook maar beter dat WatchKit-apps snel verdwijnen. Dit zal ongetwijfeld voor een forse daling in het aantal beschikbare apps zorgen, maar de apps die overblijven, zullen sneller werken. Met watchOS 5 krijgen ontwikkelaars naar verluidt ook meer mogelijkheden op de Watch. Zo wordt het mogelijk om muziek en podcasts direct vanaf de Apple Watch te streamen. Spotify zou daar al gebruik van willen maken en dit is ook voor podcast-apps goed nieuws.

watchOS app laden
Dit behoort hopelijk snel tot het verleden – Klik/tap voor groter.

Reacties

9 reacties
 • Profielfoto
  Shmoo

  Hoe kun je zeg maar weten of een Apple Watch app voldoet aan de nieuwe standaarden?

   

  Moet je dit zien als iOS app die enkel een Apple Watch integratie hebben of zijn dat ook native Apple Watch apps?

   

  Ik gebruik een app genaamd Mijn Water op de Apple Watch en dat ding is zo traag, lomp en heeft vaak extreem veel moeite om te syncen of up to date te blijven. De developer komt wel eens per 3 maanden of zo met een update dus voor mijn gevoel zou je dan toch denken dat deze app gewoon up to date is.

   

   

 • Profielfoto
  Raymon Mens

  Er is niet echt een manier om het direct te zien. Je zult op watchOS 4.3.1 moeten wachten en kijken of je de waarschuwing krijgt.

 • Profielfoto
  iAmRenzo

  Het is natuurlijk in de eerste plaats al stom dat Apple hier destijds voor heeft gekozen. Iedereen wilde natuurlijk een Apple Watch app bij de release. En niemand had daarna nog zin om er een native app van de maken. En met alle dropouts zie ik de populariteit van de Watch wel naar beneden gaan.

   

  Ik denk dat de Siri Watchface nog een push had kunnen zijn. Had. Want Apple stelde deze niet open voor third party waardoor enerzijds de watchface weinig voorstelt en anderzijds mensen helemaal geen behoefte hebben hun app te updaten.

   

  Wat is de Apple watch eigenlijk nog? Een enigszins traag sport ding met notificatiefunctie. Voor al het andere pak ik mijn iPhone. Daar kan je Apple Watch ook niet zonder.

 • Profielfoto
  kasuja

  Ergens alleen maar goed toch dat straks alle apps die nog over zijn geoptimaliseerde apps zijn.

  Ben je gelijk af van de halfbakke trage troep apps

 • Profielfoto
  Yosemite

  Kan er ook niet rauwig om zijn, meeste van die oude apps waren toch troep. Een Watch app alleen maar om een Watch app te hebben.

 • Profielfoto
  Shmoo

  Probleem is alleen dat het mogelijk niet alleen aan de app ligt maar ook een beetje aan de extreem zwakke processor in de eerste Apple Watch.

   

   

 • Profielfoto
  Q-collective

  Mooi, zo’n grote schoonmaak. Alle oude troep eruit. Ondertussen wacht ik op de series 4, wat waarschijnlijk mijn eerste Watch gaat worden. Het is nu een volwassen platform geworden en het is tijd om in te stappen:)

 • Profielfoto
  Gijs Raggers

  Heerlijk klokkie.

 • Profielfoto
  Poezenbeest

  Inderdaad een fijn klokje, maar ik mis veel… Dat ze oude meuk er uitgooien vind ik wel een goed plan, ze willen nou eenmaal dat iedereen op Apple’s OS-en gaat programmeren en de ondersteuning voor allerlei platformen er uit gooien.

  Vergelijk het met bijvoorbeeld VBS, dat op veel platformen nog draait, maar een draak van een taal is om te compileren (programmeren is een ander verhaal). Daar moet je op een gegeven moment afscheid van nemen, dat doet Apple ook met oudere platforms.