Rusland vraagt Apple om Telegram uit App Store te verwijderen

Door: Noah Korevaar - 6 reacties
Telegram

Messengerdienst Telegram weigert om Rusland toegang tot berichten van haar gebruikers te verlenen. Nu zij daarover een rechtszaak verloor wil Rusland Telegram verbannen.

Telegram officieel verboden in Rusland

Berichtendienst Telegram, nota bene opgezet door twee Russische broers, is nu officieel in Rusland verboden. Om het gebruik van de App definitief onmogelijk te maken heeft de Russische telecomautoriteit aan zowel Apple als Google gevraagd om de App in Rusland niet meer aan te bieden via de App Store en Google Play.

Ook maakte de telecomautoriteit bekend dat er inmiddels technische maatregelen genomen zijn om het gebruik van Telegram in Rusland onmogelijk te maken. Dit alles nadat Telegram vrijdag een rechtszaak verloor die door de Russische autoriteiten tegen hen was aangespannen.

Deze rechtszaak draaide om de inmiddels haast elementaire vraag of privacy boven veiligheid gaat. De rechter oordeelde niet in het voordeel van privacy.

Telegram
Klik/tap voor groter

Rusland heeft in 2016 een antiterrorisme-wet ingevoerd. Deze richt zich onder meer op internetbedrijven zoals Telegram die gebruikers end-to-end encryptie aanbieden. Deze wet verplicht de aanbiedende bedrijven om ervoor te zorgen dat de autoriteiten op elk moment toegang hebben tot de onversleutelde data om terrorisme tegen te gaan. In het geval van Telegram is dat niet onlogisch, het is al diverse malen gebleken dat terroristen, juist vanwege de sterke beveiliging, deze dienst gebruiken.

Telegram heeft altijd geweigerd om Rusland die toegang te bieden. Hun argumenten daarvoor zijn het waarborgen van de privacy van gebruikers. De angst dat het regime de toegang tot onversleutelde communicatie ook voor andere doeleinden inzet. Het derde argument was dat wanneer backdoors voor de Russische overheid zouden worden gemaakt, deze ook door criminelen gevonden zouden kunnen worden die daar misbruik van maken.

De reactie van de oprichters was overigens kort en helder: Privacy is niet te koop.

Uiteindelijk is de zaak zover geëscaleerd dat de Russische telecomautoriteit een rechtszaak heeft aangespannen om het gebruik van Telegram in Rusland te verbieden. De uitspraak van vrijdag, die voor Telegram negatief was, leidt tot dit ongemeen snelle verzoek.

Weren van Telegram niet bijzonder

Het verzoek om Telegram te weren is overigens voor Apple niet uitzonderlijk. Er zijn meer overheden die vanwege internetcensuur aan Google en Apple ‘vragen’ om bepaalde apps niet te tonen. De verwachting is dan ook dat Apple dit verzoek binnen korte tijd zal honoreren. De reactie van de oprichters was overigens kort en helder: Privacy is niet te koop. Wordt vervolgd.

Reacties

6 reacties
 • Profielfoto
  Dick de Roos

  Hoever gaat Apple met verzoeken van dit soort censuur? Privacy wordt een ondergeschoven kindje.

 • Profielfoto
  Vilscon

  De verwachting is dan ook dat Apple dit verzoek binnen korte tijd zal honoreren.

  Ik vind dit een vreemd statement en als het klopt, dan vind ik persoonlijk Apple erg hypocriet. Nota bene zijn zij juist die alle overheden en federale instanties de toegang tot data blokkeren. Nu wilt Telegram hetzelfde doen, maar, aldus bovenstaand statement, gaat Apple daar niet in mee. Opvallend?

 • Profielfoto
  Q-collective

  Apple is geen politieke partij, maar een bedrijf met bedrijfsbelangen. Hun eigen encryptie kraken of achterdeurtjes inbouwen is gewoon slecht voor business.

  En wat betreft het verzoek aan Apple om Telegram uit de Russische App Store te halen: ook Apple dient zich aan de wet te houden. Als een rechter zegt dat het moet, dan dient Apple dit te volgen.

  Kut? Ja. Hypocriet? Nee.

 • Profielfoto
  SvS

  Goed nieuws voor de vertrouwen in Telegram van de gebruikers buiten Rusland.

 • Profielfoto
  Pivni Pes

  Ik gebruik het sinds dat FB monster de grootte concurrent van Telegram heeft verslonden. Ben er zeer tevreden over.
  Nu blijkt maar weer dat FB wel inzagen heeft in de berichten van WA.

 • Profielfoto
  Alexander Henket

  Betere reclame dan dit kun je je als Telegram niet wensen