Praten tegen Photoshop? Adobe koopt spraakdienst Sayspring

Door: Raymon Mens - 1 reactie

Hey Photoshop… crop, rotate, enhance, zoom! Klinkt als toekomstmuziek, maar Adobe is ermee bezig. Vandaag de dag praten we vooral met Siri of Google Assistant, maar Adobe wil dat we straks ook tegen creatieve apps gaan praten.

Het bedrijf achter onder andere Photoshop en Illustrator toonde tijdens zijn laatste MAX-conferentie al een kleine preview van spraakbediening. Vandaag werd bekend dat Adobe Sayspring heeft overgenomen, een veelbelovende start-up die gespecialiseerd is in voice-interfaces.

Adobe Sensei steeds veelzijdiger

Onder de noemer Sensei werkt Adobe aan praktische toepassingen van kunstmatige intelligentie. Dat begon met het slim selecteren van personen in Photoshop, daarnaast helpt kunstmatige intelligentie video-editors tegenwoordig ook een handje bij kleurcorrectie. Zijn spraakcommando’s de volgende stap? Onderstaande toont hoe dit kan gaan werken. De wat simpelere apps voor gebruik op smartphones en tablets zouden zich prima lenen voor een spraak-interface.

Dat Adobe echt in deze “nieuwe” manier van bediening gelooft, blijkt uit de overname van Sayspring. Alle medewerkers van de start-up komen in dienst van de Photoshop-maker en gaan werken aan de van spraaktechnologie voor Creative Cloud-applicaties. Het bedrijfje dat in New York gevestigd is, maakte eerder een platform voor ontwikkelaars die spraakbediening in hun apps wilde bouwen.┬áSayspring leunde sterk op de virtuele assistenten van Google en Amazon. Wat Adobe voor de start-up betaald heeft, is niet bekend.

Idee is al jaren oud

Op welke termijn spraakbediening naar de Creative Cloud-apps komt, weten we nog niet. Maar er wordt met steeds meer mensen aan gewerkt. Nu maar hopen dat Photoshop je straks beter verstaat dan Siri, anders worden straks veel ontwerpen verpest. Tot slot nog bonuspunten voor iedereen die bij dit nieuws ook meteen aan Blade Runner moest denken. Vroeg of laat wordt die film uit 1982 nog eens werkelijkheid.

Reacties

1 reactie
  • Profielfoto
    Vilscon

    Is dit niet toevallig voor Adobe VoCo? Artikel niet helemaal gelezen, zeg ik eerlijk. Maar ik moest direct denken aan de dienst waar Adobe mee bezig was om audiosegmenten in opnames te veranderen naar andere tekst o.b.v. MachineLearning. De relatie tot Photoshop en functies die je kan uitspreken had ik absoluut niet..